Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Am o schema de 400w cu absolut tot ce trebuie la ea Ce pare


Vizitator catalinstefan1987

Postări Recomandate

Vizitator catalinstefan1987

Dupa cum spune si titulul, ce parere aveti de acest amplificator? scoate nu scoate 100w pe 8 ohm, eu vreau sa pun la aceasta schema tranzistori finali 2sc5200 si perechea lui si un trasformator de 2X45V ce spuneti dati-va cu parerea poate va place si il descarcati si voi . cu mii de multumiri Stefan Catalin Un incepator in electronica

amp400wt8.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • remus68

    6

  • franzm

    6

  • Marian

    2

  • retrosong

    1

Top autori în acest subiect

La tensiunea aia de alimentare vei obtine 80...100W / 8 ohm in functie de cit de capabila va fi sursa sa sustina tensiunea in sarccina. Cele trei diode inseriate se vor monta in contact termic cu radiatorul finalilor si in serie cu ele se va monta un semireglabil de 50...100R pentru reglajul curentului de mers in gol. Daca nu ai semireglabil cu valoare asa mica, vei monta numai doua diode inseriate cu un semireglabil de pina la 250...500R. Cel mai bine, in locul diodelor montezi o superdioda.

Link spre comentariu

Cu valorile din schema, amplificatorul are un slew-rate de cel mult 7V/us (2,2mA/330pF), care in plus va fi si asimetric (efect Miller in sursa de curent a etajului pilot). Alimentat la 2x62V (cam atat scoate traful de 2x45V dupa redresare si filtrare), la tensiunea maxima pe iesire banda de frecvente va fi limitata de slew-rate la ca 18-20 kHz. Amplificatorul va avea probabil distorsiuni destul de mari (intermodulatie) daca-l folositi full-range. Pentru subwoofer insa ar merge.

Link spre comentariu

Iertare ca va contrazic ( remus si franzm ), insa in pdf-ul postat de autorul temei sub schema amplificatorului exista si schema alimentarii unde este specificat un traf de 2x33V, lucru confirmat si de un tex ce se poate gasi mai jos in lista de componente: 1 transformador de 33x33v AC / 7 Amperios, asadar alimentarea amplifului este la +/-46Vcc, ori de la o asemenea alimentare este destul de greu sa se obtina performantele revendicate in document.

Link spre comentariu

Iertare ca va contrazic

Cind am specificat puterea amplificatorului, am facut-o raportat la datele dupa schema; apoi am observat ca autorul topicului aducea in discutie un traf de 2x45V... Deci discutam discutii invirtindu-ne in jurul cozii!
Link spre comentariu

Cind am specificat puterea amplificatorului, am facut-o raportat la datele dupa schema

Aceeasi eroare se pare ca am comis-o si eu, am crezut ca se discuta strict detaliile din schema, si am crezut de asemenea ca tensiunile alea prezentate de autor sunt tensiunile in continuu avand in vedere ca ele coincid destul de bine cu valorile din schema, este o simpla greseala, nu vad ce-i atat de grav...

Deci discutam discutii invirtindu-ne in jurul cozii!

Ok am inteles, detii dreptatea absoluta iar eu sunt un nemernic ca am tupeul sa ma bag ca musca in lapte, sa-mi fie rusine :jytuiyu
Link spre comentariu

@catalinstefan1987Daca vreti neaparat sa faceti un amplificator plecand de la tranformatorul de 2x45V, de ce nu folositi un kit din cele ce se ofera aici pe forum? Ca incepator pare mai potrivita aceasta abordare. Iar daca vreti neaparat sa faceti un amplificator de la zero, incercati Leach-amp V4.5. Se potriveste ca tensiune de alimentare cu transformatorul ce-l aveti, este bine pus la punct si documentat, circuitul imprimat e usor de desenat si se poate realiza usor si pe placi de prototip (perfboard/stripboard).Pentru ce putere/curenti e construit transformatorul?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator catalinstefan1987

Pentru ce putere/curenti e construit transformatorul? TRANSFORMATORUL ARE MAI MULTE IESIRI SI CA PUTERE AM CAM 14 AMPERI ESTE DESTUL DE SOLID {A FOST REBOBINAT}AS DORI SA FAC UM AMPLICICATOR CAT MAI PUTERNIC AM CAM TOT CE IMI TREBUIE DE LA UN TRANSFORMATOR TEAPAN PANA LA OSCILOSCOP DAR INCA INVAT SA LUCREZ CU EL SI CAM ASTA AM DE GAND, DE MIC COPIL IMI DORESC SA FAC EU O STATIE {PREAMPLIFICATOR SI AMPLIFICATOR CAT MAI PUTERNIC EU SI O CUTIE DE STATIE TOT ASA FACUTA DE CINEVA CARE A AVUT ACELASI VIS, SI DORESC SA IMI DUC LA FINAL ACEST "VIS" DACA VOI AVETI CEVA MAI BUN VA ROG DATI-MI SCHEME SI CE MA AVETI. AM SA VA PUN SI NISTE POZE CU MIICUL MEU PROIECT DAR VAD CA NU MA LASA CICA SUNT PREA MARI AM SA LE MODIFIC SI AM SA LE PUN

Link spre comentariu

Da. In urma cu 33 de ani asamblam primul kit-radioreceptor sovietic. In paralel cu montaje simple, asamblam tot ce se gasea sub forma de kit in comert, de la catelul electronic si sirena de salvare, pina la amplificatorul B8109 de 10W si preamplificatorul cu corector... Componentele erau scumpe la magazin si de multe ori am cumparat kituri pentru a le utiliza piesele in alte montaje. Pe la inceputul anilor '80 am cumparat 10 mixere audio (erau cu 3 intrari, tot de IPRS) pentru ca am vazut ca aveau in punga BC413B; numai potentiometrele din kit valorau mai mult decit pretul platit; atunci am cumparat si o gramada de preamplificatoare cu corector pentru BC173 (413 si 173 erau singurele tranzistoare cu zgomot mic disponibile la vremea aia). Am facut zeci de amplificatoare stereo utilizind kitul B8109 cu alimentari de pina la 40V.catalinstefan1987@ iti recomand sa abordezi schema care esti capabil sa o realizazi la cunostintele tale de acum. Daca vei reusi, iti va da o stare de satisfactie si vei fi capabil, ulterior sa abordezi o constructie mai complexa.

Link spre comentariu

catalinstefan1987: Va rog, scrieti normal, nu cu majuscule. Nu stiu cum e pe acest forum, dar pe altele (de ex. diyaudio) acest lucru se interpreteaza ca zbieratura. Pt. ca e mai dificil de citit.

Eu sant curios daca si astia mai batrani in electronica au inceput cu kituri ca vad ca tot timpul se indruma incepatorii spe kituri asa nu o sa se mai invete electronica

Depinde ce intelegeti prin a sti electronica, teorie sau mestesug. Pe vremea "astora mai batrani" nu prea se gaseau kit-uri, iar ce se gasea era deseori cu componente de mana a doua, zise de uz didactic. Accesul la componente electronice fiind mai dificil, oamenii intai gandeau, pe urma lipeau componente si in general incepeau "de jos", cu montaje simple, si avansau pe masura ce acumulau cunostiinte. Adica intai invatau sa numere si pe urma tabla inmultirii.

Actualmente toti incepatorii vor amplificatoare cat mai "tari", dar le lipsesc atat un minim de cunostiinte in domeniu cat si deprinderile practice. Iar cine vrea sa invete, poate invata si construind (si imbunatatind) un kit.

Remus68: Care receptor l-ati facut, Iunosti?

Link spre comentariu
:rade: Primul a fost Elektron M in 1978, urmat la putin timp distanta de un Junosti KP101 (la asta mi-a dat putin "de furca" bobinarea torului cu suveica aia ruseasca din sirma). Cam prin '80 au aparut Zviezdocika...catalinstefan1987@ Mare atentie cu bobinarea trafului si atentie mare daca utilizezi conductor emailat recuperat.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări