Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bec atipic

glucica

Postări Recomandate

Buna ziua,As avea nevoie de ceva ajutor in urmatoarea problema: am un amplificator a carui scala este iluminata de 3 becuri precum cel din fisierul atasat. Acesta are lungimea de 18mm si diametrul de 4mm.Becurile sint inseriate si tensiunea de alimentare a ansamblului este de circa 20-22V alternativ. Din acest motiv, cind se arde unul, amplificatorul ramine "chior".Din pacate nu mai am posibilitatea sa mai procur altele (s-au ars in mod repetat).As avea nevoie de un sfat de cum sa le inlocuiesc cu un montaj de leduri (zic eu) cit mai simplu. Pentru a avea o lumina uniforma, acestea pot fi mai mult de 3.Mentionez ca nici macar ca "incepator" nu ma pot autocalifica.Multumesc.

post-25426-139829332159_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• glucica

6

• zal

3

• remus68

2

• franzm

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Asta ar fi schema pentru 4 leduri. Pe dioda este marcat minusul cu un inel. De multe ori ledurile au firul plus mai lung.Ar fi bine sa masori curentul in circuit, prin inserierea unui mili-ampermetru de curent continuu. O valoare in jur de 10mA este satisfacatoare. In functie de culoarea ledurilor si numarul lor poti modifica valoarea rezistentei ca sa obtii curentul mentionat.

Link spre comentariu

Ledurile trebuie sa fie apropiate de culoarea unui bec incandescent, alb cald banuiesc la leduri.O sa incerc sa pun cel putin 5-6 leduri pentru ca uniformitatea e foate importanta si ma pot intinde cu ele pe 8 cm.Banuiesc ca piesele se pot cumpara de pe Maica Domnului.

Link spre comentariu

Sa nu te complici prea mult, cumperi becuri de 12V (se gasesc modele in balon de sticla din care ies doua fire care se pot cositori). Le legi cite doua in serie si apoi conectezi in paralel cite grupuri iti sint necesare pentru a acoperi scala si, bineinteles, in functie de ce consum accepta infasurarea trafului de unde se alimenteaza.

Link spre comentariu

Si asta e o varianta. Mi s-a recomandat sa incerc si pe leduri pentru ca, mi s-a spus, introduc mai putin "zgomot", fiind vorba de un amplificator hi-end. Am prieteni care asculta cu acest ilumint stins pentru a nu afecta sunetul.

Link spre comentariu

Becurile cu incandescenta pot produce zgomot acustic: Filamentul becului (mai ales daca becul are o tensiune nominala mare) este in general o bobina din sarma de wolfram. In curent alternativ, fortele electrodinamice ce apar intre spirele bobinei se transmit prin firele de conexiune si de sustinere a filamentului. Aceste vibratii se pot uneori auzi. Folositi o palnie de plastic pe post de stetoscop si incercati. Fenomenul se observa la o scara mult mai mare in atelierele de sudura ale intreprinderilor, unde cablurile din secundarul transformatoarelor de sudura vibreaza puternic in sarcina, daca sunt atarnate sub forma de colac.Nu stiu in ce masura aceste vibratii afecteaza un bec dintr-un amplificator. Tensiunea indusa de catre firele de alimentare (prost plasate) ale becurilor mai degraba vor crea probleme. Din acest motiv, o serie de scule zise Hi-End au fost prevazute cu posibilitatea de a opri afisajele fluorescente.

Link spre comentariu

Sincer, nu am sesizat nici o diferenţă în cazul opririi afişoarelor, la sculele pe care le-am avut, sau le am. Filamentul afişorului rămîne alimentat, doar tensiunea anodică se întrerupe. Ar trebui să fie etaje cu amplificare şi impedanţe foarte mari ca să sesizeze un brum de filament, asta e mai întîlnit la amplifurile pe lămpi, nu e cazul la cele cu semiconductori, mai ales cele actuale.

Link spre comentariu

Nici eu. Dar "urechile de aur" se simt luati in serios, chiar daca simpla deconectare a tensiunii nu are nici un efect. Adevarata sursa de zgomot, controlerul si restul partii digitale raman in functiune. Deh, reclama e sufletul comertului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări