Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplif cu TDA2320, alimentat bine, distorsioneaza...

Bullix

Postări Recomandate

Tocmai mi-am montat pe un pick-up deck Unitra G 602 C, un preamplif pt doza bazat pe un TDA2320. L-am alimentat la cat imi cere (12Vcc), am folosit cabluri ecranate pt semnal, nici un scurt, frumos lucrat... totusi la iesirea de semnal imi distorsioneaza destul de nasol... ma gandesc asa: daca era supraalimentat sau subalimentat, intelegeam... dar e in regula totul.Nu cumva ar trebui inserat un potentiometru la intrare sau la iesire? P.S. Eu am probat iesirea pe o pereche de casti (foarte bune) si distorsiona; la un amplif nici n-am mai indraznit sa-l leg. :toimonster:

Link spre comentariu

am si eu un preamplificator (kit) cu acest integrat si are aceeasi problema - de cand l-am luat era asa si nici nu l-am mai folosit - sta in punga in care l-am cumparatin prospect scrie asa: "Obligatoriu montajul se va ecrana, iar legaturile cu sursa de semnal, amplificatorul de putere se vor face cu cablu ecranat, evitand bucla de masa"

Link spre comentariu

poate distorsioneaza din cauza semnalului prea mare la intrare(ex. in loc de 10mv ii dai 50mv)caz in care pui o rezistena fixa sau un potetiometru..eu am patit cu un tda2030 uitasem sa ii pun potentiometru pe intrare si nu stiam de ce distorsioneaza cand vroiam sa dau mai tare, o rezistena de 200k ma scapat :finga: incearca sa pui un potentiometru pe intrare si fa incercari sa vezi daca mai distorsioneaza la diverse valori ale potentiometrului

Link spre comentariu

Deci aici voiam sa ajung... s-a adeverit premonitia mea :P un potentiometru intre doza si preamp... aia e... ma gandeam eu, ca de la alimentare era clar ca nu e (chiar imi parea rau intr-un fel, ca pentru un nenorocit de preamp am sacrificat un alimentator asa mijto...)

Link spre comentariu

Propun un model de ecranare a preamplifului: il pun intr-o cutie mica de carton infasurata toata pe dinafara cu staniol (folie de aluminiu) sau chiar si pe dinauntru evitand orice scurt, iar folia legata la masa.Evident, mult mai practica ar fi fost o cutie metalica. Sa folosesc cutia de la aftershave? :smt003 Astept pareri.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Ati mai rezolvat ceva cu TDA2320A ?Eu am luat schema din datasheet pentru un preamplificator RIAA pentru pick-up-ul meu si am executat un cablaj in EAGLE. In zilele ce urmeaza poate ma invrednicesc sa cumpar ceva burghie de 1mm pentru a ma putea apuca de lucru.M-am apucat de schema cu TDA2320A fiindca il aveam in sertar, altfel as fi optat pentru un TL072 probabil.Iaca si schema si cablajul meu cu tot cu regulator 78L15.Alexe

Link spre comentariu

Inlocuieste operationalul cu un LM833N alimenteazal acest LM+/-15V stabilizat si foarte bine filtrat si daca poti sa lipesti chiar pe pinii operationalului la alimentare 2 condesatori de decuplare 100nano .Spor la treaba

Link spre comentariu

Oare in cazul amplificatorul cu TDA2320A n-ar fi mai bine sa se reduca amplificarea in loc sa se reduca potentiometric semnalul de la intrare ? Pentru ca in general (ca sa nu spun intotdeauna), e mult mai bine sa ai un semnal mare de intrare care sa necesite o amplificare mica . Avantaje sunt multe, creste raportul semnal zgomot, se mai liniarizeaza putin capetele benzii audio redate, mai scad distorsiunile etc . Si pe langa asta rezistentele alea pt reglarea amplificarii sunt mai ieftine si mai fiabile decat un potentiometru :yawinkle: .

Link spre comentariu

Pai din cate stiu eu (am mai lucrat cu LM833) acesta merge bagat direct in soclul lui TDA2320AP. Reteaua de corectie RIAA e aceeasi doar performantele lui LM833 sunt mai mari decat ale lui TDA2320AP.Intr-adevar e mai bine sa reduci din amplificare (cu ajutorul rezistentelor de pe reactia negativa, dupa cum spunea cineva mai sus) dar atunci cand doza electro-magnetica iti furnizeaza cca 5mV iar eu am nevoie de cca. 150mV atunci ar insemna ca am nevoie de o amplificare de 10 ori a semnalului. Asta nu e cine stie ce amplificare tinand cont ca un amplificator operational poate amplifica de pana la 200.000 ori (nimeni nu foloseste in audio asa ceva).Cred ca se poate scoate untul si din TDA2320A dar n-am experimentat inca. Nu e cea mai buna idee sa compensezi cu potentiometru pe intrare dar merge.Alex

Link spre comentariu

Salutare,Am executat preamplificatorul de care vorbeam cu cablajul desenat de mine mai sus. Suna nesperat de bine, fara pic de brum. Montajul meu nu e ecranat iar cablurile de semnal mic nu sunt ecranate. Asta fiindca n-am avut inca timp sa-l montez in carcasa pick-up-ului Radiotehnika.Deci cine a emis ideea cu bazaiala si cu interferentele, ar fi bine sa-si revizuiasca tot montajul incepand de la cablaj si terminand cu calitatea pieselor. Cablajul meu e testat de mine si functioneaza optim (asta daca cineva doreste il pot trimite in EAGLE pentru o scalare corecta).Cu alte cuvinte suna Modern Talking de te unge la suflet iar orga de la Biserica Neagra iti face plamanii sa vibreze. N-am cum sa demonstrez, poate daca fac un film mic sau ceva de genul.Am sa revin cu poze cu cablajul si cu montajul gata, daca e cineva interesat.Alexe

Link spre comentariu

Mai utilizeaza lumea pick-up ??? in ziua de astaziEu as face acest preamplificator cu caracteristica liniara numa bun ptr microfon si corectie NAB in cazul in care aplic semnal de la capul magnetic de la un casetofon.Acuma am dat si eu mai bine din ochi la schema nu vad de ce nu ar functiona dar ptr a obtine oarecum performante recurg la alimentare diferentiala +/-15V depinde de operationalul folosit.

Link spre comentariu

Mai foloseste... un pick-up automatic full digital de productie sovietica 1991... un aparat de clasa 1 cu doza produsa de rusi sub licenta Ortofon tot de clasa 1... Cum sa nu fie folosit.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Am inca discurile noi rulate de foarte putine ori, aduse din Bulgaria si din fosta URSS.

Ma dau in vant dupa ele!

:partyman:

Alexe

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări