flomelomanul Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 In normativul I7-2011 nu exista o astfel de interdictie. De asemenea, nici in SR 234/2008. Tocmai de aceea v-am intrebat. Inginerul cu pricina cred ca face confuzii intre o interdictie si o prevedere expresa. Mai exact, in normativul I7/2002 (si in editia mai veche din 1998) se prevedea ca legaturile intre conductoare se executa prin rasucire, matisare si cositorire, in timp ce editia aflata in vigoare in prezent (din 2011) nu mai face precizari cu privire la executarea conexiunilor, ci doar mentioneaza ca trebuie alese acele metode de conectare care sa asigure fiabilitatea si durabilitatea in timp a conexiunilor (formularea mea nu este exact cea din normativ, dar am vrut doar sa subliniez ideea, nu sa dau un citat exact). Asta in niciun caz nu inseamna ca s-a interzis cositorirea. Cand exista o interdictie, aceasta se enunta clar, fara interpretari. Parerea mea personala este ca exista in prezent un curent anti-cositorire in principal din cauze economice, legate de productivitatea mai scazuta a acestei metode in raport cu altele (de exemplu, sertizarea sau utilizarea morsetelor sau conectorilor WAGO). Cositorirea, pe de alta parte, este si mai periculoasa din punct de vedere SSM, stropii de aliaj topit putand produce arsuri ale pielii, iar in cazul in care se utilizeaza la o instalatie susceptibila de a suferi modificari intr-o perioada nu foarte lunga de timp, apar probleme la demontarea conexiunilor in vederea reconfigurarii. Daca insa privim problema strict din punct de vedere tehnic, trebuie sa recunoastem ca nu exista o metoda de conectare mai trainica decat cositorirea executata corect. 2 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 Si eu m-am contrat cu el, pentru ca am facut si fac cositoriri fara jena. El parea foarte sigur pe ce spune, dar, mea culpa, n-am intrebat unde sta scris... Nu stiu unde a vazut chestia asta. Omul este un profesionist serios, si-i acord prezumtia de nevinovatie............................ ceva, undeva, o fi vazut. Link spre comentariu
belasajgo Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 Nici in Germania nu interzice normativul cositorirea, insa aceasta metoda de a realiza legaturi se foloseste doar in cazuri exceptionale, legaturile realizate de exemplu cu cleme WAGO fiind mult mai bune / rezistente in anumite conditii (de exemplu cand sunt expuse la vibratii, sau la legaturi intre conductori de cupru si conductori de aluminiu). Inca nu m-a lamurit nici unul din colegii din Germania, care sunt cazurile exceptionale cand este neaparat nevoie de cositorire, avand in vedere ca de obicei se folosesc doar cleme si alte metode de a realiza legaturile, nu si metoda realizarii legaturilor prin cositorire. Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 Vezi ca este interzisa cositorirea, mai nou. S-a dovedit ca in anumite conditii, se topeste aliajul, si urmeaza dezastrul... nu se mai admit decat elemente mecanice. Urmează dezastrul pentru că , la temperatura la care s-a topit cositorul , plasticul s-a topit de mult . A luat eventual și foc . Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 Stii foarte bine ca nu-i chiar asa, si nu la asta se face referire... ci strict la zona de contact. Link spre comentariu
v67 Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Dragi colegi in anii meseriea de electrician inca mai era respectata am lucrat in instalatii executate in 1964 de nemti, de regula legaturile erau facute prin cositorire in anii 2000 erau la fel de bune cei ce aduc argumente contra cositoriri cred ca se feresc de prucedeul greoi cere cere timp .Sertizarea este mai usor de executat da rezultate bune-referitor la oxidare eu imi amintesc de faptul ca inainte de sertizare portiunea in cauza ,,este introdusa in vaselina cuprica,, in rest toate bune Sunt autorizat ANRE legatura in doze se executa prin matisare si cositorire. Flexibil -masiv? un conductor masiv (fy) solicitat la intindere va ajunge in final la intrerupere- brusc iar cel flexibil va pierde treptat in sectiune ? Electricenii autorizati -pentru autorizare examen tip grila experienta 2 3 ani minim? sa fim seriosi ..... Referitor la contactul prin cositorire sau sertizare eliminam aspectele economice a ramas in discutie -rezistenta de contact si cum se comporta in timp? ce facem cu garantiea dar durata medie de utilizare? NUMI BINE VA DORESC 2 Link spre comentariu
one Postat Decembrie 16, 2015 Partajează Postat Decembrie 16, 2015 (editat) Cositorirea este o operatie care depinde mult de operator si de aceea calitatea executiei este foarte variabila. Daca cositorirea s-ar face cu o masina automata atunci lucrurile s-ar schimba. Sa nu uitam ca intr-o casa unde se face instalatia electrica ar putea sa nu fie inca electricitate deci intai trebuie executata instalatia si apoi trebuie facuta racordarea deci cu ce cositoresti, cu lampa cu gaz ? Un alt motiv ar fi ca utilizarea contactelor presate ar permite strangerea suruburilor cu un cuplu mai mare, iar presiunea acestora s-ar mentine constanta in timp, in timp ce staniul, fiind un element moale, se deformeaza si astfel forta cu care surubul apasa (intr-un modul DIN) asupra conductorului tinde sa scada in timp. Faptul ca acum cativa ani se cositoreau nu ar fi neaparat un argument pro nici contra pentru ca acum cativa ani nu erau sculele de acum si nici automatizarile in productie. Acum nu foarte multi ani in apartamente nu existau intrerupatoare diferentiale iar astazi mi se pare indispensabila o astfel de componenta. Tot asa acum cativa ani se folosea in aparatura electronica staniul cu plumb, iar acum dupa noile normative RoHS s-a revenit la cel fara plumb si s-a redescoperit fenomenul de whiskering. Cat despre legislatie, normele la care trebuie sa facem referire sunt cele ale uniunii europene si nu numai cele nationale. Voi cauta poate gasesc vreo referire la sertizare dar stiu ca noi la serviciu construim generatoare electrice si toate conectoarele trebuie sa fie sertizate si nu prin lipire, pentru a putea aplica marca CE, alaturi de alte directive pe care masina trebuie sa le satisfaca. Este foarte posibil ca totusi cositorirea sa nu fie interzisa dar sa nu fie acceptata ca si metoda de productie pentru motive de control al calitatii. Nu stiu cum sta treaba la instalatia electrica domestica, dar avand toate accesoriile necesare sertizarii nu vad de ce ar mai pierde timp cineva ca sa cositoreasca chiar daca ar ajuta putin. Eu am obiceiul sa cositoresc firele atunci cand montez un stecker, pentru ca extremitatile devin mai dure si fac contact mai bine, dar cand am la indemana terminalele sertizez si nu mai cositoresc. Ultima oara cand am facut interventii asupra instalatiei electrice in casa am folosit cleme rapide Wago. http://www.wago.com/infomaterial/pdf/51184677.pdf Editat Decembrie 16, 2015 de one Link spre comentariu
belasajgo Postat Decembrie 16, 2015 Partajează Postat Decembrie 16, 2015 [...] Tot asa acum cativa ani se folosea in aparatura electronica staniul cu plumb, iar acum dupa noile normative RoHS s-a revenit la cel fara plumb si s-a redescoperit fenomenul de whiskering. [...] https://en.wikipedia.org/wiki/Whisker_%28metallurgy%29 Asa este. Dar stiati ca noile normative RoHS nu sunt valabile / obligatorii peste tot? La aplicatii mai critice, de exemplu la aparate medicale si la dispozitive folosite in aviatie inca se foloseste si in ziua de azi (legal) staniu cu plumb, deoarece inca nu sunt destul de bine cunoscute si documentate proprietatile si durabilitatea alternativelor fara plumb. Deja de cativa ani, colegii cu care am lucrat, au spus ca aparatele astea noi care indeplinesc normele RoHS nu vor rezista asa mult in timp ca si aparatele mai vechi la care inca se folosea staniu cu plumb. Asta este rau pentru cumparator insa bun pentru producator. Link spre comentariu
one Postat Decembrie 16, 2015 Partajează Postat Decembrie 16, 2015 (editat) Corect, dar voiam sa scot in evidenta un fenomen care, desi vechi si cunoscut, a fost uitat. Ma refeream la asta deoarece am vrut sa subliniez ca normele sunt intr-o continua schimbare, la fel si metodele. Aparatura electrica de larg consum se supune RoHS. Aparatura medicala se caseaza diferit. Daca ati desfacut instrumente electronice auto probabil ati observat ca pe placa de circuit imprimat conectorii nu sunt lipiti cu staniu, ci sunt asamblati prin presare (press-fit) . Editat Decembrie 16, 2015 de one Link spre comentariu
belasajgo Postat Decembrie 16, 2015 Partajează Postat Decembrie 16, 2015 Nu stiu daca fenomenul vechi si cunoscut a fost uitat, sau pur si simplu persoanele care au dezvoltat normativele RoHS habar nu au de problemele tehnologice din acest domeniu. Eu nu inteleg nici de ce este permis ca becurile economice (CFL) sa contina mercur, adica mai bine zis, nu inteleg de ce nu se interzic aceste becuri in locul becurilor normale incandescente. Becurile incandescente intr-adevar au un consum mare de energie (cu pierdere 99 %) insa becurile economice care contin mercur au un impact mult mai mare asupra naturii decat consumul mai mare de energie. Revenind la tema discutiei, metodele folosite de electricieni la realizarea legaturilor difera de la tara la tara, dar ce se petrece la noi mi se pare totusi un pic caraghios. La noi multi electricieni refuza din start folosirea clemelor de legatura, spunand ca nu are cum sa ofere un contact asa bun ca si contactul realizat prin cositorire. In cazul in care electricianul are multa experienta in domeniu, posibil sa realizeze intr-adevar legaturi foarte bune, insa asta nu schimba nimic la faptul ca izolatia firelor unite prin cositorire se deterioreaza pe o anumita lungime de la temperatura inalta (asta am putea spune ca nu este o problema uriasa, zona respectiva se mai poate izola si cu altceva). In cazul utilizarii clemelor, izolatia firelor ramane nedeteriorata si mai sunt o gramada de alte beneficii, printre care si rezistenta la vibratii si la tensiuni mecanice. Dar multi deja contrazic si specificatiile date de producatori care sunt certificate de UL, ENEC, TÜV, etc., adica sustin ca de exemplu o clema WAGO nu are cum sa reziste la 32 A. Asta in conditiile in care in Germania deja de zeci de ani se folosesc cu succes diferite modele de cleme pentru asa ceva, dar noi aici nici nu vrem sa le incercam, deoarece credem ca nu sunt bune. Am impresia ca la noi si peste 20 de ani o sa se mai cositoreasca firele in dozele de legaturi si asta nu din cauza pretului clemelor, ci din dorinta de a pastra metodele invechite de lucru. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2015 Partajează Postat Decembrie 16, 2015 Pun WAGO si in ciorba. Am devenit obsedat, nu mai lucrez cu altceva. Chiar acum am langa mine in sertar, 100buc, sa fie, preventiv. Doar ca la multifilar pun ferule inainte. Eu cred ca e mai ok asa. Link spre comentariu
nationalistu Postat Decembrie 26, 2015 Partajează Postat Decembrie 26, 2015 Lucrez in domeniu din 90,la conductor de cupru pe conductor de cupru indiferent ca e masiv sau litat,in doze folosesc numai cositorirea,ca decapant sacaz...nimic altceva,urmele de oxizi le curat cu smirghel fin.Nu au aparut reclamatii.In clusiv la mine am multifilar in instalatia electrica de acasa la prize acolo unde e si consum am pus litat de 4 siliconic...e sfint. 2 Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 26, 2015 Partajează Postat Decembrie 26, 2015 Pun WAGO si in ciorba. Am devenit obsedat, nu mai lucrez cu altceva. Chiar acum am langa mine in sertar, 100buc, sa fie, preventiv. Doar ca la multifilar pun ferule inainte. Eu cred ca e mai ok asa. Ai grija! Gresesti. Link spre comentariu
loleksibolek Postat Decembrie 26, 2015 Partajează Postat Decembrie 26, 2015 Singurul lucru rau pe care l-am observat la instalatii cu fire cositorite a fost ca din necunostinta probabil cei care au executat cositorirea au folosit pasta decapanta ceea ce a dus la oxidarea firelor in timp.In rest,nimic.Daca legatura e facuta corect si nu folosesti cu cu aluminiu impreuna poti si sa rasucesti temeinic firele si nu e nici o problema (la instalatiile casnice nu la cele industriale bineinteles).Si da,lucrul cu cleme e mult mai usor decat cositorirea,probabil de aceea sunt preferate. Link spre comentariu
flomelomanul Postat Decembrie 26, 2015 Partajează Postat Decembrie 26, 2015 Lucrez in domeniu din 90,la conductor de cupru pe conductor de cupru indiferent ca e masiv sau litat,in doze folosesc numai cositorirea,ca decapant sacaz...nimic altceva,urmele de oxizi le curat cu smirghel fin.Nu au aparut reclamatii.In clusiv la mine am multifilar in instalatia electrica de acasa la prize acolo unde e si consum am pus litat de 4 siliconic...e sfint. Total de acord, asa am procedat si eu pana acum (inclusiv in instalatia proprie facuta tot cu multifilar). O mica obiectie, totusi : daca prizele unde "ai consum" sunt protejate tot cu 16 A, sectiunea de 4 mmp se numeste supradimensionare inutila. Singurul lucru rau pe care l-am observat la instalatii cu fire cositorite a fost ca din necunostinta probabil cei care au executat cositorirea au folosit pasta decapanta ceea ce a dus la oxidarea firelor in timp.In rest,nimic. Si atunci, din cauza unor "gigei" care nu sunt meseriasi, trebuie blamata "in corpore" atat metoda in sine, cat si tagma "demodatilor si refractarilor la tot ce e nou" care utilizeaza in mod profesionist metoda? 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum