Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cablu monofilar versus multifilar

tommymd

Postări Recomandate

La nemtzi e interzisa folosirea cablurilor litzate in instalatziile electrice.Se foloseste NYM-J 3x1,5 3x2,5 5x1,5 5x2,5...si mai nou obligatoriu FI_schalter (RCD) inainte de sig automate.Litzat (10mm²)se foloseste doar la cablare intre contoar si sigurantzele automate.

Link spre comentariu

Pt. a clarifica problema sertizarii papucilor (terminali), pt. instalatiile electrice, revin asupra subiectului cu urmatoarele precizari:

1-cablul multifilar, arata ca in poza (scuze pt. calitatea desenului, facut cu un compas prost, dar cu putina bunavointa, se poate intelege ce vreau sa afirm)

http://i59.tinypic.com/294l79l.jpg

se vede clar ca "litele" fac contact tangential. Pe lungimea de 5-10 mm, cat are un papuc (zona de sertizare), suprafata de contact, este f mica. In acea zona apare o densitate de curent mai mare, care conduce la supraincalzirea zonei, cu consecinte negative (vezi postu anterior).

Pe lungimea cablului, de ordinul metrilor, acest contact tangential, ajunge sau depaseste suprafata litelor-totul este OK;

2-sertizare se face cu scule/clesti speciali (nu cu patentul) pt. a nu deforma/rupe "litele" conductorului;

3-daca se priveste, cu atentie, poza conductorului multifilar, se observa ca intere "lite" exista spatii libere, in care intra aerul, care cotribuie la oxidare (indiferent daca circuitul este sau nu utilizat).

Sper ca am reusit sa va conving (dragi colegi de forum). Daca nu......., mai discutam.

Multa sanatate

PS-in instalatii electrice "cu papuci", curentul este dat de zona sertizata, care difera de curentul admisibil al conductorului multifilar (curentul zonei sertizate mai mic).

Editat de vera
Link spre comentariu

Daca nu incarci ca Haplea capatul conductorului litat cu fludor, nu e nici o problema in cazul cositoririi acestor capete.Nu se slabeste nimic in timp, iar in fond si la urma urmei, o lipitura bine facuta e net superioara oricarui contact prin atingere, orice ar spune adeptii mufarilor/wire wrapping/ etc, etc.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca nu incarci ca Haplea capatul conductorului litat cu fludor, nu e nici o problema in cazul cositoririi acestor capete.Nu se slabeste nimic in timp, iar in fond si la urma urmei, o lipitura bine facuta e net superioara oricarui contact prin atingere, orice ar spune adeptii mufarilor/wire wrapping/ etc, etc.

Toata instalatia din casa este facuta cu 2,5mmp la prize(circuit separat pentru fiecare camera) si 1,5mmp la iluminat(la fel circuite separate pe camere),in doze totul este cositorit,la fel si capetele care merg la aparataj.Toata casa are 15 circuite de priza si 18 de iluminat.Am ales multifilarul ca este mai usor de umblat cu el si am avut de unde sa-l procur la pret bun :rade: .

In cei 10 ani de cand am terminat-o nu au fost probleme niciodata.

Ani buni am lucrat ca electrician la o firma care facea tablouri de tot felul si toate puterile(inclusiv posturi de transformare) si totul se lucra numai in multifilar cu mansoane sau cu papuci,sertizarile sau facut numai cu clesti specializati si aproape niciodata nu au fost probleme cu cablurile sau cu sertizarile,singurile probleme care apareau erau daca nu se strangea corespunzator mansoanele sau papuci in bornele de la aparatajul electric.Acum la aparatajul casnic am vazut ca se folosesc borne cu strangere cu arc elastic sau cleme elestice si cred ca astfel se elimina si turtirea (pentru cel care spunea ca cablul cositorit se slabeste in timp in borna)cablului in timp in borna.

"Litele" fac contact tangential, intre ele. Tot tangential, fac contact si cu papucul. Suprafata de contact cu papucul este mult mai mica decat sectiunea lor totala.

Da dar lungimea care intra in papuc sau manson este suficienta si la o sertizare corespunzatoare se compenseaza acest fapt,asa sant proiectati papuci si mansoanele.

Editat de mihaighe
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Din experienta personala:

1) Atentie la decapantul utilizat la cositorire!!! (ieri admiram rugina aparuta langa cositorirea unor burlane din tabla de otel zincat, decapata cu "apa tare"...)

Utilizand un decapant cat mai neutru (in nici un caz pasta de-aia galbena, cu consistenta de vaselina!!!) gen sacaz, (trebuie sa aveti un cablu fara nici un fel de oxizi, ceea ce inseamna de multe ori ca trebuie razuite "litele", una cate una!), eu nu am avut nici o problema la instalatia facuta acum exact 20 de ani (1994). Legaturile cositorite in doze au volumul minim (izolate cu banda, sau uneori prinse in piese de legare cu surub). De asemeni ochiurile necesare pentru unele prize/intrerupatoare, cositorite. Banarea (interzicerea) decurge din utilizarea incorecta a procedeului (decapant acid, care corodeaza cuprul la limita cositoririi, pana la ruperea completa a cablului!), dar si costuri suplimentare, cauzate si de reducerea "productivitatii muncii".

2) Normativele sunt "dimensionate" pentru cazurile cele mai nefavorabile; pe vremuri, la instalatiile electrice auto se utilizau cabluri multifilare, de minim 1,5 mmp, din motive de robustete. Putine fascicule de cabluri depaseau 10 fire (izolate). Actualmente, multe fascicule au mai multe zeci de cabluri! Nu numai ca ar fi scump, dar pur si simplu nu ar fi loc de pus asemenea cabluri groase! Daca tot proiectam instalatia sa fie durabila, poate e bine sa ne gandim ca tendinta e de a se ridica tensiunea (costul metalului creste, in timp ce izolatiile se mentin sau se reduc usor la cost), dar si posibilitatile de a efectua modificari in instalatie (In nici un caz cablaj "intenc", ideal ar fi tuburi, si mai "ideal" dimensionate cava mai generos, in ideea ca veti adauga ulterior conductoare). De asemeni, prevedeti doze ACCESIBILE (nu ingropate in tencuiala, din motive....estetice), suficient de dese (cat mai putine coturi de tub intre doze, pentru a se putea trage cablurile; unele doze sunt "de trecere", fara nici o imbinare! Ganditi-va ce inseamna sa tragi cabluri de multi metri, prin mai multe coturi; sau, alternativa: sa spargeti peretii, apoi reparatiile necesare....)

3) Tot din experienta personala: e o diferenta MARE in modul de abordare al unei lucrari pentru uz personal, propriu, si al alteia, "pe bani", pentru altcineva. Personal, prefer INTOTDEAUNA sa cheltuiesc ceva in plus (si bani, si timp si efort), dar sa obtin "ceva" care sa nu-mi mai solicite timp, atentie, si efort in viitor!

Altfel e cand lucrezi pentru "altii", unde problema costurilor e adesea pe primul loc! De aici rezulta o serie de compromisuri, si vor apare si o serie de probleme. Deh, dureaza si lucreaza "de cati bani dai"...

In concluzie, on topic: conductor masiv=mai ieftin dar mai greu de lucrat, litat=mai usor de lucrat (pe termen scurt, cel putin) dar ceva mai scump.

Florin 

Editat de blazeu
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Pt. instalatii fixe se utilizeaza numai FY...

Stiu ca subiectul e vechi, dar poate ne spuneti si noua unde ati citit "inexactitatea" asta (ca sa ma exprim elegant)?

La nemtzi e interzisa folosirea cablurilor litzate in instalatziile electrice.Se foloseste NYM-J 3x1,5 3x2,5 5x1,5 5x2,5...si mai nou obligatoriu FI_schalter (RCD) inainte de sig automate.Litzat (10mm²)se foloseste doar la cablare intre contoar si sigurantzele automate.

Iar la italieni e invers, se lucreaza numai cu multifilar. Ce-ar fi sa nu mai comparam normativele din diverse tari si sa ne concentram atentia asupra celui romanesc, ca asta e valabil la noi? Ori normativul I7-2011 (la fel ca si editia precedenta din 2002) nu interzice utilizarea conductoarelor si cablurilor multifilare in instalatiile electrice. Iar pentru cei care prevestesc tot felul de catastrofe legate de conductorul multifilar, pot sa-i informez ca exista in Romania multi operatori autorizati ANRE care au inteles ca-si usureaza mult munca utilizand conductoare multifilare, asa ca au proiectat si executat instalatii numai cu asa ceva, instalatii care sunt foarte sigure si functioneaza foarte bine.

Poate ar fi cazul sa pricepem o data pentru totdeauna ca problemele instalatiilor electrice romanesti nu sunt legate de tipul conductoarelor, ci de alte aspecte, printre care : 1.executia, modificarea si repararea instalatiilor dupa ureche de catre tot felul de electrozugravi sau alti electrovecini care n-au nicio calificare, nicio autorizare si niciun drept legal pentru aceasta activitate; 2.supradimensionarea protectiilor in tablourile electrice, cu scopul declarat "sa tina, dom'le, sa nu sara in fiecare zi!", supradimensionare facuta evident de aceiasi electronemernici mentionati la punctul 1; 3.executarea defectuoasa a conexiunilor in doze, fapt ce duce la incalziri periculoase ale zonelor de contact; 4.utilizarea celor mai ieftine si mai proaste modele de aparataj terminal si de protectie, asta si cu concursul larg al responsabililor guvernamentali in domeniu, care permit cu prea mare usurinta introducerea pe piata a acestui aparataj de provenienta indoielnica.

Dar, nu-i asa, e mai usor sa bagam capul in nisip, ca strutii, ca sa nu vedem aceste probleme serioase, si sa ne tot legam de tipul conductoarelor utilizate in instalatii. Pentru ca totul sa fie clar, aflati ca atat conductoarele si cablurile unifilare, cat si cele multifilare sunt admise si , din punct de vedere al caracteristicilor electrice, sunt similare.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

se vede clar ca "litele" fac contact tangential.

PS-in instalatii electrice "cu papuci", curentul este dat de zona sertizata, care difera de curentul admisibil al conductorului multifilar (curentul zonei sertizate mai mic).

As ajusta putin desenul in sensul ca la sertizare, sectiunea conductorilor se modifica in urma deformarii si nu mai sunt niste cercuri ci mai mult hexagoane, deci suprafata de contact creste.

Asta bineinteles daca se foloseste o scula corespunzatoare.

http://img.alibaba.com/wsphoto/v0/386965514/HSC8-6-6-Self-adjustable-Crimping-Tools-used-for-0-25-6-0mm2-Cable-end-sleeves.jpg

Link spre comentariu

Si cand oxideaza sertizarea....OHM face legea...Si in doze cea mai buna si sigura solutie,dupa rasucirea conductoarelor,este cositorirea,dar folosirea ca decapant a sacazului,NU pasta decapanta.Cel putin in instalatii cu conductor masiv(FY 2,5) am vazut aceasta metoda,si o aplica si electricienii autorizati.

Link spre comentariu

Faptul ca un electrician este autorizat, nu inseamna ca si lucreaza bine sau ca stie ce face. Electricienii batrani au avut intr-adevar experienta, de la ei se pot invata diferite lucruri. Electricienii autorizati din ziua de azi, care cu cativa ani in urma au fost zugravi sau instalatori, au experienta zero chiar si la lucruri elementare precum cositorirea corecta a conductoarelor. Deci aveti grije de la cine invatati.

In Germania electricienii de mult utilizeaza cleme de legatura in doze. Eu indiferent ca este vorba de conductor monofilar sau multifilar, folosesc cleme WAGO, am mai scris despre aceste cleme in mai multe discutii de pe forum: http://www.elforum.info/topic/89291-recomandare-prelungitor/page-4?do=findComment&comment=1190787

Link spre comentariu

Eu ma intreb cum ramane intact plasticul de la terminalul sertizat sau cum portiunea de izolatie vecina la partea dezizolata isi mentine proprietatile daca sunt supuse la temperaturi dincolo de cea maxima, care ar fi cam 105°C. Daca vrei sa faci o treaba la perfectie tii cont si de asta.

Nu cred ca ar fi mare tragedie cositorirea, dar din ce am vazut in ultimii ani in domeniul panourilor electrice sau conectorilor pentru placi electronice singurele probleme de contact au fost generate de erori umane.

Sunt convins ca acei electricieni autorizati cositoreau pentru ca nu aveau materialele necesare crimparii terminalelor

Link spre comentariu

Si cand oxideaza sertizarea....OHM face legea...Si in doze cea mai buna si sigura solutie,dupa rasucirea conductoarelor,este cositorirea,dar folosirea ca decapant a sacazului,NU pasta decapanta.Cel putin in instalatii cu conductor masiv(FY 2,5) am vazut aceasta metoda,si o aplica si electricienii autorizati.

Vezi ca este interzisa cositorirea, mai nou. S-a dovedit ca in anumite conditii, se topeste aliajul, si urmeaza dezastrul... nu se mai admit decat elemente mecanice.

Link spre comentariu

Vezi ca este interzisa cositorirea, mai nou.

Va rog sa indicati actul normativ care introduce aceasta interdictie (numar, emitent, data intrarii in vigoare, eventual numarul Monitorului Oficial in care a fost publicat).

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Sa fiu sincer, nu-l stiu. Da' pot sa intreb inginerul care ne-a interzis sa facem asta la ultima lucrare... inclin sa cred ca nu vorbeste doar ca sa-si raceasca gura. Probabil ca I7 2011. 

Dar omul e greu in domeniu, e posibil sa fi facut referire la normative din afara, unde s-au facut alte teste, in alte conditii.

Eu il cred, explicatia lui a avut si are logica...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări