Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cablu monofilar versus multifilar

tommymd

Postări Recomandate

Din ce am gasit pe internet se pare ca I7/2002 nu este abrogat iar I7/2009 este o colectie de normative neoficiala care include si I7/2002. Daca ma insel poate ma corecteaza cineva.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Dezgrop si eu acest subiect ca am o dilema mare cu 2 electricieni si anume realizarea unei instalatii electrice afrente unei vile cu 1 etaj- consumatori obisnuiti o masina de spalat, 2-3 televizoare, 1-2 aere conditionate, becuri peste tot, centrala termica pe gaz, ceva electrocasnice pe blat in bucatarie- nu se pune problema banilor legat de cablu- ce folosesc multifilar sau monofilar atata timp cat respect sectiuneaDaca se poate niste pareri logice ca am auzit tot felul de povesti ca unu se contracta unu se dilata, unu se mananca in timp de la trecerea curentului.

Link spre comentariu

Daca se poate niste pareri logice ca am auzit tot felul de povesti ca unu se contracta unu se dilata, unu se mananca in timp de la trecerea curentului.Asta chiar ca e tare!!! :aplauze Fiecare face dupa cat il tine buzunarul :rade:

Link spre comentariu

daca se poate de ce monofilar si nu multifilar? am o experienta "minunata" cu intorducerea unui bloc de prize in perete la care era tras monofilar de 4 mm2 .... dupa juma de ora de lupte nu mai simteam degetele

Link spre comentariu

Exact d-aia e mai usor de folosit multifilarul!Doar sa-i pui si papuci terminali, preferabil peste tot, sa nu se rupa din litze. Asta e singurul dezavantaj al lui.Monofilar: ca-l poti strange direct cu surub (de ex, in rigleta) fara probleme. Dar cum exista papuci terminali...

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Exact d-aia e mai usor de folosit multifilarul!Doar sa-i pui si papuci terminali, preferabil peste tot, sa nu se rupa din litze. Asta e singurul dezavantaj al lui.Monofilar: ca-l poti strange direct cu surub (de ex, in rigleta) fara probleme. Dar cum exista papuci terminali...

Unde pot gasi cleste de sertizat acei papuci, si "papucii" in sine?Pe Maica Domnului puteam sa le cer asa ceva in limba mandarina, ca tot rezultatul ala il obtineam... :bataie
Link spre comentariu

La firma poloneza, sau pe la magazine de electrice. Sunt si pe maica domnului cateva.Ar trebui sa aiba si unele de electronice, dar am vazut ca s-au mai schimbat vanzatorii, stocurile...Atentie la clesti, ca unii mai prosti nu sertizeaza tocmai bine.Eu n-am cleste, ii fac cat de cat cu patentul. Ca cat si ce-i folosesc, nu-i o problema.

Link spre comentariu

briobit pentru cablu, respectiv conductor , este normal sa fie insotite de certificat de conformitate, pentru instalatii ficse se foloseste conductor fy, legaturile vor fi executate prin matisare pe o distanta de 2 cm regasindu-se 20 spire dupa care se cositoresc (folosesc doar colofoniu)izolarea se face cu banda pvc minim 2 straturi (sau varnis termocontractibil} alte informatii le gasiti PE 116 PE 118 (nu stiu exact) in 17

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

In legatura cu alegerea intre conductor litat / masiv eu va propun sa masurati rezistenta [ohm] la aceiasi lungime si aceiasi sectiune a conductorului si atunci poate va lamuriti ca cel litat (MYF) este mai indicat decat cel masiv (FY). 

Metoda cu cositorirea conductorului masiv (FY) nu este chiar una foarte stralucita din cauza ca fludorul contine plumb care are o conductivitate 20,63·10-6 Ω·cm iar cuprul 1,72·10-6 Ω·cm din acest motiv cositorirea mareste rezistivitatea lucru care nu este de dorit in instalatii electrice.

In perioada in care se recomanda metoda cu cositorirea conductorului masiv de cupru poate nici nu era conductor de cupru litat pentru instalatii electrice, nu stiu exact nu am suficienta experienta sa confirm acest lucru.

Pentru instalatii electrice casnice eu as folosi conductor litat dimensionat corespunzator in functie de consumatori si folosirea cap terminal si legatura in doze cu cleme de legatura.

Link spre comentariu

Metoda cu cositorirea conductorului masiv (FY) nu este chiar una foarte stralucita din cauza ca fludorul contine plumb care are o conductivitate 20,63·10-6 Ω·cm iar cuprul 1,72·10-6 Ω·cm din acest motiv cositorirea mareste rezistivitatea lucru care nu este de dorit in instalatii electrice.

In perioada in care se recomanda metoda cu cositorirea conductorului masiv de cupru poate nici nu era conductor de cupru litat pentru instalatii electrice, nu stiu exact nu am suficienta experienta sa confirm acest lucru.

Pentru instalatii electrice casnice eu as folosi conductor litat dimensionat corespunzator in functie de consumatori si folosirea cap terminal si legatura in doze cu cleme de legatura

Cupru 1.68×10−8; Plumb 2.2×10−7 ; Staniu 1.09×10−7

Astea is valorile pentru resitivitate. Conductivitatea ii cu exponent pozitiv. http://chemistry.about.com/od/moleculescompounds/a/Table-Of-Electrical-Resistivity-And-Conductivity.htm

Un ordin de marime a rezistivitatii nu influenteaza legatura la un exponent de -7. Mai repede ai incalzire la contactele punctiforme facute intre borne si fir. Oricat ai strange firul litat contactu o sa sa faca pe o suprafata mult mai mica decat in cazu cositoririi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pt. instalatii fixe se utilizeaza numai FY de 1,5 (circuit iluminat) si 2,5 mmp (circuit priza). 

La conductoarele multifilare, pe langa cele aratate de colegi, legat de cositorire, la sertizare apare urmatorul fenomen-nu toate firele conductorului fac contact cu papucii (terminali). Din constructie, conductoarele multifilare sunt infuniate pe un fir central, unul sau mai multe straturi (la cele cu sectiune mare). Papucii fac contact cu ultimul strat. Din aceasta cauza in zona sertizarii, suprafata de contact este mica, apare supraincalzirea care grabeste oxidarea, rezistenta de contact creste, incalzire si mai mare, fenomenul petrecandu-se in avalansa.

Trebuie avut in vedere ca instalatia electrica a unei locuinte trebuie sa functioneze cel putin 10 ani. Nu este acelasi lucru, cu un aparat electrocasnic, care are o durata de viata de cativa ani.

Editat de vera
Link spre comentariu

"Litele" fac contact tangential, intre ele. Tot tangential, fac contact si cu papucul. Suprafata de contact cu papucul este mult mai mica decat sectiunea lor totala.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări