Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiune maxima condensatori

Postări Recomandate

Salutare! Am o intrebare: tensiunea marcata pe un condensator reprezinta valoarea maxia a tensiunii ce poate fi aplicata la bornele lui (asa cum cred eu) sau valoarea maxima a tensiunii ce apare la bornele lui dupa incarcarea completa (valoarea tensiunii aplicate x 1,414)? Intreb asta deoarece am observat ca dupa ceva timp au inceput sa se umfle si sa piarda electrolit condensatorii de filtraj dintr-un redresor (condensatorii sunt de 10000uF/50V iar valoarea tensiunii redresate, fara condensatorii in cauza montati, este de 35 Vcc). Este posibil sa am de a face cu condensatori de proasta calitate (gen cei din sursele de tensiune pentru PC-uri si placile de baza)?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mihai Epure

2

• lorik199

1

• remus68

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

tensiunea marcata pe un condensator reprezinta valoarea maxima a tensiunii ce apare la bornele lui dupa incarcarea completa (valoarea tensiunii aplicate x 1,414)

Asa e corectCondensatorii de care mentionezi merg la tensiunea maxima si chiar putin depasita, iar in cazul unor condensatori de calitate medie asta se manifesta dupa cum ai observatTensiunea marcata pe condensator trebuie sa fie cu un sfert mai mare decat tensiunea maxima de lucru, cel putin mai ales in ziua de azi cand condensatorii sunt cum sunt
Link spre comentariu

condensatorii sunt de 10000uF/50V iar valoarea tensiunii redresate, fara condensatorii in cauza montati, este de 35 Vcc

Cu acei condensatori montati tensiunea ajunge undeva putin sub 50Vcc. Utilizeaza condensatori cu tensiunea de lucru de minim 63V (eu as monta de minim 100V tinind cont cit de firavi sint electroliticii actuali).
Link spre comentariu

Am inteles. Dat fiind faptul ca nu reusesc sa gasesc condensatori cu tensiunea de lucru la 100V, am sa incerc cu unii la 63 V (asta ca tot ii am). Bine, sunt de 6800 uF, nu de 10.000 uF dar ... cred ca va fi suficient la un consum de cca. 3 A (nu am avut timp la momentul respectiv sa calculez capacitatea necesata a condensatorilor de filtraj dar 10.000 uF s-a dovedit mai mult decat suficient si sper ca 6800 uF va fi macar suficient). Multumesc mult pentru ajutor! Numai bine!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări