Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schimbare platforma

godFather89

Postări Recomandate

Daca ma multumeam cu simularile, nu mai incepeam cu uC-urile de la bun inceput.

Tocmai ca asa se incepe cu uC-urile, folosind simulari in Proteus ISIS. Mai departe, dupa ce ai pus la punct montajul, treci in Proteus ARES si iti face cablajul, automat pe baza schemei din ISIS care este atit de puternic incit nu simuleaza doar functionarea rezistentelor, condensatoarelor, portilor logice ci si pe cea a unor procesoare: PIC, ARM, AVR, 8051, etc.

Asa arata simularea "uCLinux".

post-19694-139829333905_thumb.jpg

Odata ce ti-a mers schema virtuala in Proteus ISIS, faci cablajul cu ARES (il executa aproape automat) si incarci programul (HEX-ul) rulat pe simulatorul din ISIS in procesorul real, dupa care dai drumul la montajul fizic.

ISIS te scuteste de o multime de bani aruncati pe placi de dezvoltare, procesoare si piese. Cumperi uC-ul si alte componente electronice deabia dupa ce ti-ai pus la punct proiectul in ISIS.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• godFather89

8

• simplex

7

• bogdan_

6

• Liviu M

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cit costa? Asta este mai putin important daca esti hobbist si nu firma care face profit mare din exploatarea programului. Dati o cautare pe net cu "proteus 7.7 file crop" si vedeti acolo toate detaliile.Ce pot sa raspund la o asemenea intrebare.

Link spre comentariu

Eu nu am folosit niciodata proteus, decat ca sa fac proiecte de facultate pentru altii. Simularea era cerinta. Te ajuta daca nu ai hardware-ul gata facut, de exemplu intr-o firma in care unu lucreaza la soft si unul la hard. Pentru hobby mi se pare mai util sa pun direct programul in uC, eventual sa am posibilitate de debug.

Link spre comentariu

Tocmai ca asa se incepe cu uC-urile, folosind simulari in Proteus ISIS.

M-am jucat cu simulatoare. Sunt ok pentru unele lucruri dar la un moment dat te incurca.

Nici un simulator/emulator nu reproduce 100% realitatea. Cateodata merg mai bine (datorita bugurilor hard), cateodata merg mai prost... dar intotdeauna sunt limitate din anumite puncte de vedere.

Cum spuneam, daca as fi fost multumit cu simularile, atunci as fi facut simulari toata ziua si nu as mai fi facut nimic hardware (de ce as mai fi facut daca eram multumit cu o simulare?).

Apropro de piraterie. Nu o suport si nu o incurajez. Mai ales cand in unele cazuri poti sa faci aceleasi lucruri cu programe/tool-uri gratuite si de cele mai multe ori cele piratate nu costa o avere. Cand o sa lucrezi intr-un oarecare domeniu si lumea o sa iti fure produsul/creatia ta, o sa intelegi ce vreau sa zic.

Link spre comentariu

M-am jucat cu simulatoare. Sunt ok pentru unele lucruri dar la un moment dat te incurca. Nici un simulator/emulator nu reproduce 100% realitatea. Cateodata merg mai bine (datorita bugurilor hard), cateodata merg mai prost... dar intotdeauna sunt limitate din anumite puncte de vedere.

Spre deosebire de Politica, Electronica nu se face cu generalitati, afirmatii vagi, universal valabile care aparent spun totul dar pina la urma nu zic nimic.

Trebuie sa precizezi clar ce montaj ai simulat, ce nu ti-a placut, ce limitari ai remarcat.

Parca placile de dezvoltare nu ar avea limitari cum ar fi: esti legat de un anumit soft, nu cunosti 100% schema electrica si in consecinta nu poti reproduce hardul, ai schimbat-o, treci la alta, te trezesti ca programele tale trebuie puternic modificate pentru a functiona pe noua platforma, etc., ca sa nu mai vorbesc de pericolul arderii care planeaza in orice moment sau faptul ca trebuie sa alergi dupa componente fizice sa completezi placa cu montajul tau specific si in final sa vezi ca nu merge.

Uite, (vezi adresa de mai jos) cineva a simulat in Proteus chiar o placa de dezvoltare Arduino

Arduino Simulation with Proteus

daca as fi fost multumit cu simularile, atunci as fi facut simulari toata ziua si nu as mai fi facut nimic hardware (de ce as mai fi facut daca eram multumit cu o simulare?).

Simularea te ajuta sa faci montajul fizic final mai repede, mai profesional si cu bani mai putini.
Link spre comentariu
Spre deosebire de Politica, Electronica nu se face cu generalitati, afirmatii vagi, universal valabile care aparent spun totul dar pina la urma nu zic nimic.

Trebuie sa precizezi clar ce montaj ai simulat, ce nu ti-a placut, ce limitari ai remarcat.

Adica fac politica? :speriat

De exemplu, vreau sa simulez comunicarea cu un controller ethernet tocmai aparut pe piata (sau o componenta mai necunoscuta). Nu pot, pentru ca simulatorul nu il stie si nici nu are de unde sa stie toate controllere-le si componentele existente.

Parca placile de dezvoltare nu ar avea limitari cum ar fi: esti legat de un anumit soft, nu cunosti 100% schema electrica si in consecinta nu poti reproduce hardul, ai schimbat-o, treci la alta, te trezesti ca programele tale trebuie puternic modificate pentru a functiona pe noua platforma, etc., ca sa nu mai vorbesc de pericolul arderii care planeaza in orice moment sau faptul ca trebuie sa alergi dupa componente fizice sa completezi placa cu montajul tau specific si in final sa vezi ca nu merge.

Nu am spus ca placile de dezvoltare sunt perfecte. O placa de dezvolatare la care nu ai schema completa nu se poate numi placa de dezvoltare. Oricum, lipsa schemei nu cred ca determina pe cineva sa schime platforma. Apropo, nu detin nici una pentru ca prefer sa le proiectez si sa le execut eu (ies mai ieftin si mai invat cate ceva). Programele construite bine, nu trebuie "puternic" modificate pentru a functiona pe alta platforma. Tot ce ar trebui modificat este interfata directa cu hardware-ul care se face destul de usor, fiind abstractizata.

Pericolul arderii? Serios, avem 12 ani? Pericolul arderii planeaza si in sursa calculatorului pe care functioneaza simulatorul. Cat despre componentele fizice, nu ma apuc niciodata sa lucrez la un proiect pana nu am toate componentele fizice esentiale.

Simularea te ajuta sa faci montajul fizic final mai repede, mai profesional si cu bani mai putini.

Te ajuta pana la un moment dat. Moment impus de limitarile de mai sus.

Oricum, derivam mult de la subiect.

Link spre comentariu

In continuarea de a fi offtopic:Limitarile vin in primul rand de ce atasezi mai departe la microcontroller. De exemplu retin(de acum ceva timp de cand am folosit ultima data proteus) ca led-urile nu se aprindeau daca puneai rezistenta mult prea mare in serie cu ele.Stiu ca se mai busea daca incercai sa faci chestii abstracte de genul folosesti un pin si la un LCD, si cu pull up sa citesti un buton, ba mai pui si un led pe el. Apoi daca vrei sa pui ceva analogic pe langa...tre sa te cam limitezi la chestii simple de genul emulez tot analogicul cu o sursa de tensiune comandata nu stiu cum. Din punctul meu de vedere: piese arse/stricate pentru ca nu am folosit simulator inainte: 0. Cat de interesant e sa faci treaba cu un simulator: 0. Cat de interesant e sa construiesti: 1000. Nici placi de dezvoltare nu folosesc. O data ce am invatat cum se folosesc uC pot sa fac direct schema de HV ca prototip sau varianta finala. In plus, nu am intalnit absolut nici o placa de dezvoltare la care producatorul sa nu iti dea schema. Nu e un secret acolo, si chiar daca incearca sa faca bani pe urma vaznarii, in final grosul tot de la controller vine. Eu nu zic ca nu folosesti un simulator intr-un mediu profesional in care faci aplicatii mari. Se poate, dar mai degraba simulezi comportari de bucati de cod, esti atent la schimbari de registrii si alte cele, nu la cum se aprinde un led pe monitor. SImulatorul ala e educativ si vizual, nu as avea incredere in el pentru ceva a carei rezolvare este cruciala, cel putin la stadiul la care il stiu eu de acum vreo 3 ani.

Link spre comentariu

Scurta descriere a procesoarelor ARM virtuale suportate de Proteus: Proteus Virtual System Modelling (VSM) for ARM7/LPC2000

Scuze, dar daca vrei sa treci la ARM, cumpararea unei placi de dezvoltare fara sa fi rulat niste simulari in Proteus, fara sa fi scris ceva programe ca sa vezi ce este capabil sa faca procesorul, reprezinta cam bani aruncati.

Daca gasesti schema placii pe internet si aceasta functioneaza cu unul din procesoarele simulatorului, o poti transpune direct in ISIS si ai o placa de dezvoltare virtuala cu o functionalitate apropiata de aceea a hardului real.

Link spre comentariu

Cit costa? Asta este mai putin important...Ce pot sa raspund la o asemenea intrebare.

Nimic, mi se parea ca te contazici.

ISIS te scuteste de o multime de bani aruncati

Link spre comentariu

mi se parea ca te contazici.

1) Cititi cu atentie si incercati sa intelegeti ce am zis.2) Am impresia ca am cazut victima unui spectacol de tip "one man show" in care un user polimorf cu o anumita agenda vrea sa-si impuna un punct de vedere.
Link spre comentariu

Am inteles din prima ca-ti place ISIS/Proteus. N-am inteles de ce consideri solutia asta (destul de integrata, cu generare automata de PCB-uri la sfarsit) ieftina. Mie-mi ies cateva sute de lire. La banii astia poti arde cateva (pungi de) controllere. :rade:

Da' nici tu nu intelegi ca lui godFather ii place mai mult sa dea cu letconul pe cablaj decat sa intinda fire cu mousul. Fiecare cu pasiunea lui. :da

Pace.

Link spre comentariu

Da, este adevarat, placa aceea de dezvoltare de la Farnell, avind la baza procesorul ARM Cortex M3 nu ar fi extrem de scumpa.

Posted Image

Doar cu ea, insa, mare lucru nu faci. O programezi prin USB si cam atit.

Ideea este sa o inglobezi intr-un montaj cu periferice serioase care sa foloseasca intr-adevar forta unui ARM. Astea au nevoie de bani la rindul lor. In ISIS nu te costa nimic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări