Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schimbare platforma

godFather89

Postări Recomandate

Salutari,Ma bate gandul de ceva vreme sa trec la alta platforma pentru microcontrolere, pe 32 de biti. De la tiny-uri, atmega-uri si xmega-uri as vrea sa trec fie la AVR32, fie la ARM (Cortex M3).Am facut o lista cu avantajele si dezavantajele fiecareiaAVR32:-gama nu chiar asa de larga de cipuri (comparativ cu ARM-urile)-preturi ceva mai mari ca si ARM-urile+se poate face programare/debug cu tool-urile existente pentru atmega/xmega+IDE foarte puternic si gratuitARM (Cortex M3)+gama larga de cipuri de la diversi producatori+preturi mici-nevoia unei alte interfete pentru programare/debug-nu am gasit nici un compilator puternic freeCei care ati facut trecerea sau ati lucrat cu aceste platforme pe 32 de biti, ce sfaturi/observatii/recomandari/completari aveti?Mersi

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• godFather89

8

• simplex

7

• bogdan_

6

• Liviu M

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Strict din comparatia facuta de tine cu plusurile si minusurile aferente, eu as alege AVR32.

De ce am ales AVR32?

+se poate face programare/debug cu tool-urile existente pentru atmega/xmega

+IDE foarte puternic si gratuit

Aceste doua caracteristici sunt esentiale in dezvoltarea oricarei aplicatii si surclaseaza varietatea gamei si pretul.

Oricum diferenta de pret intre cele doua este minima, iar varietatea gamei as putea spune ca nu prea mai conteaza la acest nivel.

Nu am lucrat pe aceste platforme, doar am dorit sa mentionez importanta tool-urilor existente.

Link spre comentariu

Desi mare fan AVR8, as alege ARM. Si Atmel au o familie de controllere ARM, AT91SAM.

Diversi producatori, preturi mici, cum ai spus si tu.

Este foarte usor sa migrezi de la un producator la altul, in timp ce cu AVR32 esti legat de furnizorul tau de componente. NXP ofera documentatii bune, nici Atmel nu sta rau la acest capitol.

Cat priveste compilator gratuit, nu cred ca este o problema daca faci aplicatii comerciale, cumperi unul. Pentru hobby se aplica metoda pe care nu am voie sa o spun aici.

Exista un compilator free, ARM-GCC, nu cunosc prea multe despre acesta. Si Eclipse ar fi unul.

Nu in ultimul rand, daca lucrezi pentru cineva s-ar putea sa fii nevoit sa ai deja o platforma si sa nu alegi tu ce controller vrei. Ai mai multe sanse sa gasesti un ARM.

Majoritatea se programeaza cu JTAG, parca era o schema de programator pe portul paralel ! (suna cunoscut?)

http://winarm.scienceprog.com/arm-devel ... llers.html

Link spre comentariu

Exista arm-gcc cum s-a spus. Exista armuri de la NXP, ST, ATMEL si altii. Ai de unde alege si e un tip de core foarte raspandit.De la ST gasesti placuta aia ieftine cu programator cu tot.De la atmel gasesti armuri cu bootloader pe usb/serial direct ars din fabrica. ARM-ul iti da avantajul popularitatii.....

Link spre comentariu

Si eu tot spre ARM as tinde tocmai din cauza diversitatii foarte mare a cipurilor si a producatorilor. Diversitate care impinge preturile cipurilor spre valori foarte mici.Am vazut si diversele placi de dezvoltare cu ARM foarte puternice cu preturi ce sunt sub unele AVR32-uri. Am vazut si ca toate cipurile de la Atmel pe 32 de biti (Risc/ARM) vin cu bootloader USB care iti permite programarea insa fiind o arhitectura pe 32 de biti, programele devin din ce in ce mai complexe iar nevoia debug-ului pe chip este esentiala.Deci, ce tool-uri pentru DEBUG sunt si care este suportul lor in Eclipse (sa zicem)? Ma refer la debuggere JTAG.Practic am cautat pe net pentru solutii gratuite si complete pentru dezvoltarea pentru ARM si aici ma refer la compilator, IDE, debugger (+programator) suport pentru windows (in special pe 64 biti) dar nu am gasit nimic concret si speram sa imi impartasiti din experienta voastra.Mentionez ca nu lucrez in domeniul embedded (poate intr-un viitor apropiat), toate acestea fiind un hobby si nu prea imi vine sa dau 1000 USD pentru un mediu de dezvoltare pe care il folosesc o data sa vad daca imi place platforma.Cu Eclipse-ul lucrez destul de des, la fel si cu Visual Studio (deci imi e foarte usor sa lucrez cu AVR Studio 5) deci astea ar fi primele 2 in ordinea preferintelor.Multumesc pentru raspunsurile de pana acum

Link spre comentariu

Mie la o cautare sumara mi-a iesit yagarto. N-am facut nimic cu atmeluri/arm-uri, da' ma bag in discutie ca suna interesant si astept concluziile tale.

PS Fa si tu o lista cu ce ai vazut deja, sa nu primesti numai raspunsuri aiurea, ca cel al meu de acum.

LE Vezi si notele/linkurile din josul paginii yagarto.

Link spre comentariu

Tot yagarto am gasit si eu + CooCox (http://www.coocox.org/Index.html). Ma asteptam sa gasesc mai multe.

Cred ca o sa trec pe ARM. Pentru inceput o sa comand o placuta STM32VL-DISCOVERY (din experienta altora : http://embeddednewbie.blogspot.com/2011/01/free-toolchains-for-stm32vldiscovery.html) cu care ma voi juca putin via USB (cu Yagarto+Eclipse sau CooCox). Daca imi place, o sa construiesc un debugger USB JTAG (vad ca is multe variante bazate pe FT2232) si o sa incerc si OOCD-ul.

Vad ca majoritatea producatorilor au protocoale proprietare pentru debugging. Pe langa aceste protocoale (STLink si care mai is denumirile), toate cipurile au JTAG?

Link spre comentariu

Cat am mai cautat intre timp dupa diferitele probleme intampinate de utillizatori in dezvoltarea pe ARM am gasit o platforma foarte interesanta (si puternica) ce are un avantaj urias: ruleaza .NET micro framework. La facultatea m-am jucat cu o placuta ce rula .NET mf dar nu era asa avansata. Singurul dezavantaj care il vad este pretul un pic cam mare (undeva pe la 350 ron cu tot cu transport) dar nu mai ai nevoie de nimic la ea si are un framework extrem de extins. Cred ca o sa-mi fac cadou de craciun o placuta de asta.

Atasez link (sper sa nu fie considerat reclama).

http://www.ghielectronics.com/catalog/product/128

Link spre comentariu

Cred ca macar in urma acestei discutii moderatorii ar trebui ca in sectiunea microcontrolere sa introduca si ARM ca subdomeniu (nu sa fie la Alte microcontrolere ca nu acolo ii e locul in situatia actuala).Am lucrat si inca mai lucrez cu Cortez M3 de la Luminary (acum e TI) seria LM3Sxxxx ... il recomand cu caldura (nu a fost un soc trecerea de la PIC/Atmel la ARM), au placi de dezvoltare ieftine care contin si modulul de JTAG (cu mufa externa) necesar programarii si a altor ARM-uri externe placii de dezvoltare.Toate cele bune!PS. Sa vedem daca se va crea acea sectiune ARM!

Link spre comentariu

In mare parte, plictiseala. M-am jucat cu toate felurile de mcu-uri pe 8 biti de la atmel. De la tiny-uri la xmegea-uri. Ma gandeam sa fac ceva mult mai complex decat poti realiza cu un xmega.Pana la urma am comandat un modul EMX ce vine cu .NET micro. Joi ar trebui sa ajunga.

Link spre comentariu

In mare parte, plictiseala. M-am jucat cu toate felurile de mcu-uri pe 8 biti de la atmel. De la tiny-uri la xmegea-uri. Ma gandeam sa fac ceva mult mai complex decat poti realiza cu un xmega.

PROTEUS ISIS are in biblioteca de exemple un proiect care se numeste uCLinux care ruleaza pe ARM.

Daca deschizi acest uCLinux vei vedea fereastra de simulare a procesorului in montajul electric (are atasat si un terminal grafic virtual).

Asa incepe textul explicativ al proiectului:

"This design demonstrates an ARM7TDMI core plus peripheral logic running a copy of uCLinux. If this does not impress you, then nothing will!!!"

"Daca asta nu te impresioneaza atunci nimic nu te satisface."

Poti vedea un ARM la lucru, ii poti testa capabilitatile fara sa cumperi nimic.

Inteleg ca daca posezi un calculator de 2 GHz avind 256 M RAM disponibili atunci simularea ARM-ului are loc in timp real.

Link spre comentariu

Chiar ma impresioneaza linuxul pe uc-uri. Motivul pentru care si vroiam sa cumpar o placuta cu AP7000 acum 1 an. O simulare... nu, nu ma incalzeste deloc. Daca ma multumeam cu simularile, nu mai incepeam cu uC-urile de la bun inceput.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări