Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MAJAK 205 vintage tranzistorizat

alex_n2011

Postări Recomandate

Incearca mai intai de toate ,daca poti sa ii cureti/speli cu diluant TOATE lagarele (volant,lagare motor ,rola presoare,axe tamburi banda sau role intermediare inclusiv cel de la tahometru). Vaselina originala ruseasca avea prostul obicei de a se usca si intari ,blocand lagarele.Unngi dupa aceea cu o vaselina de buna calitate. Pentru cureaua groasa de la motor poti folosi proivzoriu ( e putin cam scurta) garnitura de etansare de la filtrul de ulei de Dacia 1300 .Poti incerca acum si alte garnituri de acest gen poate gasesti una putin mai lunga , inclusiv poti incerca cu cele de la instalatiile sanitare de scurgere ,cele gri de 50mm.Aceasta curea nu este foarte pretentioasa.Pentru cea de la rola intermediara cea mai lunga si subtire e mai problematic ,mergi cu ea pe la magazine de reparatii video ca se mai potrivesc cele de la vechile VHS -uriAm raspuns mai tarziu pt ca acum am venit din vacanta

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna ziua, am primit un magnetofon Majak 205 care avea cureaua de transmisie de la motor (cea scurta si groasa) rupta, am schimbat-o si dupa, aproximativ o ora s-a rupt iar si acum am pus cateva elastice din acelea pentru bani care de 3 zile nu s-au rupt, ci doar s-au largit, stiti care ar putea fi problema de a rupt 2 curele? Eu cred ca a doua s-a rupt pentru ca era veche (nu stiu de cand, pt ca am primit-o o data magnetofonul), cu toate ca arata ca noua.

Link spre comentariu

Explicaţiile sunt foarte simple.Material necorespunzător şi/sau cu dimensiuni diferitede cele originale (curea turnată artizanal) sau materialîmbătrânit ("copt", cu proprietăţi elastice mult diminuate).

Link spre comentariu

Bun, deci era cum ma asteptam, dar mai am o mica problema in snsul ca nu pot inregistra stereo, stiu ca nu se poate, dar cele 2 vu-metre nu ar trebui sa mearga amandoua daca potentiometrele sunt la maxim si butonul rosu apasat in timp ce dau semnal din calculator? La mine nu merg ambele vu-metre, si se aude pe un canal mai tare si unul mai incet chiar daca cele 2 butoane 1-4 si 2-3 sunt apasate simultan.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Stiu ca e cam tarziu dar ...La problema ta : mai intai trebuie sa stim daca pe redare se aude egal si cu " inalte " pe cele 2 canale. Cel mai bine proba se face cu o banda trasa pe alt mag. Regula e asta : intai te asiguri ca redarea merge bine si apoi treci sa faci imprimarea. Chiar daca ai rezolvat problema , spune si aici ce ai gasit si cum ai rezolvat.Si inca ceva , esti sigur ca din PC iese semnal egal , sau ca barem iese pe ambele canale ? Testeaza cu niste casti eventual.

Link spre comentariu

Mai bine mai tarziu decat niciodata...Nici la redare nu merg ambele canale, am incercat cu benzi inregistrate pe alt mag, un Unitra. Am observat ca daca ii dau un semnal cu amplitudine mult mai mare (nu stiu exact, pt ca nu am masurat) merge si celalt canal, i-am dat semnal dintr-o combina Philips de pe iesirea de casti. Din calculator semnalul e bun, am incercat pe un Majak 203 si merg ambele canale, deci problema e in 205.

Link spre comentariu

Cu schema in fata apuca-te sa schimbi condensatorii electrolitici de pe placa mare .Daca nu ai schema si nu vrei sa ii schimbi pe toti atunci ia un condensator de 10-20 microfarazi si respectand polaritatea pune-l peste condensatorii de cuplaj de 10 micro aia subtiri din preamplif. Baga semnal si vezi care e uscat . Dar s-ar putea sa fie mai multi uscati si nu numai cei de cuplaj.

Dar intrebare : te pricepi ceva la electronica ?

Pt ca defectul asta il repari doar daca schimbi toate C-urile de cuplaj barem si deabia dupa aia poti sa zici ca incepi sa repari/cauti defectul. Pt ca C-urile alea cadeau si in garantie atat de proaste erau. Toate, absolut toate C-urile electrolitice de pe placi daca ai defecte deastea trebuiesc schimbate.

Dar nu te-am intrebat daca capul de redare/inreg este bun /curat . Am presupus ca ai verificat mai intai de toate asta. Stii cum arata un cap uzat? Daca se vede fanta ?

Nu te supara pt intrebarile mele. Sunt necesare ca sa stiu ce si cum pot sa spun ceva care sa poti folosi.

Link spre comentariu

Pot sa spun ca ma pricep putin, chiar ieri am scimbat c-urile umflate din sursa unui monitor, am facut un stabilizator de tensiune... si am luat 10 pt el. Deci in esenta trebuie sa desfac partea mecanica ca sa ajung sa pot schimba c-urile. Problema este ca am desfacut mecanica la un 203 si pe urma a trebuit sa merg la cineva ca sa o puna la loc pt ca nu am mai reusit. Astept pana saptamana viitoare pana este unchiul meu disponibil sa ma ajute sa il fac inapoi si revin cu rezultatul.

Link spre comentariu

Nu desfaci nimic de la mecanica. 4 suruburi la carcasa partea din spate si ai doar 2 suruburi care tin placa mare si dupa aia o rabatezi . cu mag-ul pus in picioare cu dif in sus.In momentul in care desfaci capacul din spate se desface si cupla de alimentare , trebuie sa o dai jos de pe carcasa si sa o remontezi separat sau sa folosesti un prelungitor. in 1 poza sunt incercuite locurile unde sunt suruburile placii.dupa ce le desfsci o dai in partea stanga ca are balamale. Nu desfa suruburile mai ales cel de jos cu magul in priza pt ca obisnuieste sa cada exact pe radiatorul de la un final ce este izolat de sasiu.in poza 2 sunt incercuiti cu rosu c de cuplaj care de regula fac defectul tau .cu rosu si albastru este c de cuplaj al finalului.Daca ii schimbi si tot face la fel ,apasa de cateva ori pe comutatorii de imprimare redare sunt aia 2 lungi legati intre ei de o tija, si vezi daca isi revine, sau poti sa ciocanesti cu manerul surubelnitei in ei sa vezi daca se aude ceva in difuzor.Bineinteles ca faci asta cu aparatul alimentat si pus pe play fara banda desigur si cu volumul dat tare schimband si pistele intre ele. Daca da trebuiesc curatati daca nu mai trebuie sa "sapi".Dupa ce schimbi c de cuplaj daca tot nu merge poti schimba si Tz din pre, vezi ca s-a zis pe aici cu ce poti sa ii schimbi, daca nu ai poti sa ii schimbi intre ei ca sa te lamuresti daca si care este defect, asta inainte de a schimba tot ce inseamna electrolitici din acest aparat.Semireglabili aia de langa tz sunt pt reglat nivelul de amplificare al preului .Vezi daca s-a umblat la ei ,sunt marcati cu vopsea de regula si eventual misca putin de ei poate nu mai fac contact bine.Nu incerca sa reglezi din ei pana nu schimbi electroliticii si verifici ce am zis mai sus.Pozele sunt de pe prima pagina si sunt ale lui alex.Si ai acolo si mecanica desfacuta .Te poti inspira sa o faci la la loc pe cea care are probleme ,sau poti sa intrebi folosind pozele aceleaSi repet:"Dar nu te-am intrebat daca capul de redare/inreg este bun /curat . Am presupus ca ai verificat mai intai de toate asta. Stii cum arata un cap uzat? Daca se vede fanta ?"

post-63486-139829698957_thumb.jpg

post-63486-13982969897_thumb.jpg

Link spre comentariu

Aseara am observat ceva foarte interesant si anume, daca dau semnal din pc si folosesc magul ca amplificator merg ambele canale indiferent de ce buton de la piste este apasat, indiferent daca potentiometrele de sub vu-metre sunt la maxim sau la minim, se aud egal ambele difuzoare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări