Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MAJAK 205 vintage tranzistorizat

alex_n2011

Postări Recomandate

@mac01: Exista cumva un condensator în paralel cu una din înfasurarile transformatorului? Daca da, încercati sa-l înlocuiti. Nu mai stiu daca la Kashtan sau la Rostov, dar la unul asta era buba.

Link spre comentariu

Cred ca s-a mentinut acel 4950 lei din 1982, atunci erau stabile cumva preturile. Kashtan tin minte ca era cca 600...650 lei, fara boxe. Din asta nu am avut tupeu sa cumpar, dupa ce am bagat bani in cele 2 maiak. Si pt ce-mi trebuiau mie, kashtanul nu imi era de folos cu finalii lui stereo si mersul vertical. Mie imi trebuiau pt multiplicare benzi, ca pt sonorizare aveam amplificatoare ciocanite de mine, si RFT uri de 50W ca erau usor de transportat.

La 28.12.2024 la 17:54, yo9hrb a spus:

In '83 era vreo 5000. Kashtanul cu tot cu boxe era 9700. O gramajoara de bani pentru vremurile alea.

Extinde  

La 28.12.2024 la 17:57, franzm a spus:

Exista cumva un condensator în paralel cu una din înfasurarile transformatorului?

Extinde  

La maiak sunt doar doua rezistente de 2W in paralel, de 5,1 ohmi, legate in serie cu secundarele. Cred ca au rol de protectie, in caz de suprasarcina, sa cedeze pana iese fum din traf. Doar la motor are un condensator de 4uF .

Nu are condensator pe traf.

Nici kashtan nu are, dar la o privire rapida, nici rostov nu are. Poate nu l-am vazut eu. C3,C5 se pune? La cum sunt plansele la rostov, e naspa sa cauti ceva repede...

Redresor.jpg

Uite si traful de  rostov...

Traf.jpg

Link spre comentariu

Nu contrazic. Experienta mea cu rostov se limiteaza la logica de comanda si cativa finali. Logica de comanda mi-a lasat un gust amar, vis a vis de integratele rusesti...

Nu am sapat pana in colivia trafului. Pe schema, care ar fi?

Link spre comentariu

Înseamnă că este ca cel din dreapta din poza mea....ăsta e greu de ”liniștit”....din cauza sistemului de fixare....cel din stânga din poza mea are altfel sistemul de fixare al miezului ,este mai tăcut decât celălalt....dacă aveți nevoie ,pot să v-il trimit...dacă vă satisface puteți să-l păstrați cu condiția să mi-l trimiteți inapoi pe cel zgomotos....eu le demontez și folosesc traful pt. altceva,pentru mine nu contează sistemul de fixare,oricum nu utilizez acest sistem acolo unde folosesc eu trafurile....

Link spre comentariu
  La 28.12.2024 la 19:26, flomar60 a spus:

dacă vă satisface puteți să-l păstrați cu condiția să mi-l trimiteți inapoi pe cel zgomotos...

Extinde  

Sigur ca da, doar ca nici carcasa nu arata prea bine, trebuie rigidizat cartonul cu borne. In mag nu conteaza, dar la rebobinare cred ca da. Nu am ce face cu el, si cred ca nu de mult, am dat cateva. Dar nici unul cu jug cu surub. De unde naiba sa stiu ca ma apuca iar damblaua cu maiak? Numai mac01 e de vina...🙂

Link spre comentariu

Doru eu am rebobinat traful deoarece am gasit primarul in scurt. I-am strans jugul si la fel, bazaia. Dupa ce l-am bagat in lac pe baza de apa si l-am lasat la uscat aproape o luna de zile...a tacut.

Ce am observat acum mai nou...am dat mag-ul la maxim fara muzica si am un brum usor. Condensatorii i-am schimbat toti afara de cel mare de 2000uF. 

Link spre comentariu

Daca nu găseam de schimb, il băgam in parafină , il fierbeam ca pe răcituri si sigur tăcea, dar de regula recidivează după o vreme. O să vezi al tau in lac cât o să țină. Cred că și felul cum e calculat contează. Miezul merge spre saturat la max si de aici tot deranjul. Chiar dacă el nu bâzâie, transmite vibrații in șasiu. Ar trebui făcută prinderea pe pufere din cauciuc.

Condensatorii ăia mari, culmea e că la mine se prezintă bine electric. Mecanic au fost maltratati, au fost forțate bornele de plus (nu mi-am dat seama de ce) dar încă muncesc. Încearcă să decuplezi puntea redresoare cu niște capacități in nF. Poate mai scapi de brum. Si nu de ignorat, poate bagi măcar de probă, o punte de calitate. Puntile rusești nu prea excelează. Posibil și asta să scape ceva componentă c.a.

Asta în ce privește alimentarea. Dacă zici că fără semnal cu volum maxim percepi brum, trebuie să vezi dacă nu cumva vine prin fire neecranate pe intrare și îl amplifică. În afara de cap, nu am mai văzut multe fire ecranate în maiak, și ai destule pe la potențiometri și conectori placă. 

Pe mine chestiile astea de finețe nu mă deranjează. Vreau să fac Maiak din el, nu Akai. Și din câte văd, exemplarul primit, promite. A rulat prima rola pe redare la mine. De acum încolo încep optimizarile. 

Link spre comentariu

Bree...kashtanul deruleaza banda la viteza mult mai rapid...adica beton. Ma gandesc la o ghidusie...

Fulia de motor de kashtan

IMG-0922.jpg

Fulia de motor de mayak.

IMG-0921.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu

Sunt la fel si identice...turatia este aceeasi si sistemul de transmisie la role este acelasi.

Difera doar canalul fuliei motorului...e mai mare...raportul de trasmisie la derulare e mai mare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări