Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MAJAK 205 vintage tranzistorizat

alex_n2011

Postări Recomandate

Referitori la rulmentii de cabestan...mai jos aveti un link cu un mag Revox A77 care foloseste la motorul de cabestan rulmenti. Si toate motoarele revox-ului au rulmenti....sunt multe videoclipuri pe youtube...si nu foloesc rulmenti liniari...ci rulmenti normali, unul sus si unul jos. Si mag-ul merge si orizontal si vertical.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, mac01 a spus:

si nu foloesc rulmenti liniari...ci rulmenti normali, unul sus si unul jos. Si mag-ul merge si orizontal si vertical.

Da, dar acolo efortul lateral este zero, sau cel mult greutatea rotorului, la motor in general. La volant, presiunea exercitata de rola presoare numai pe o parte (si nu e neglijabila), face ca tot efortul sa fie preluat la un moment dat de o bila maxim doua. La rulmentul cu ace, daca rolele sunt mici se distribuie forta pe mai multe, plus ca fiind de lungime mai mare, efortul se distribuie (mai) bine pe suprafata. O montura pt rulmenti normali, ar cam iesi din gabaritul locului, nu cred ca mai incape la locul faptei. Cei cu ace, au diametrul exterior, comparabil cu al unei bucse. Incerc doar sa gandesc logic, nu fac lobi pt solutia asta, dar recunosc, sunt curios daca merge. Nu stiu ce alta ocazie voi avea, ca sa ma conving.

Link spre comentariu

Rulmentu cu ace prezentat aici e un rulment radial ca si cel cu un rand de bile.

Rulmentul axial arata asa

Rulment-axk0619-imp_5tlu-dt.jpg.jpg

Iar rulmentul liniar asa si permite miscarea in linie dreapta.

rulment-liniar-kh2030pp.jpg

Editat de daniels
Link spre comentariu
Acum 2 ore, doru3160 a spus:

Da, dar acolo efortul lateral este zero, sau cel mult greutatea rotorului, la motor in general. La volant, presiunea exercitata de rola presoare numai pe o parte (si nu e neglijabila), face ca tot efortul sa fie preluat la un moment dat de o bila maxim doua. La rulmentul cu ace, daca rolele sunt mici se distribuie forta pe mai multe, plus ca fiind de lungime mai mare, efortul se distribuie (mai) bine pe suprafata. O montura pt rulmenti normali, ar cam iesi din gabaritul locului, nu cred ca mai incape la locul faptei. Cei cu ace, au diametrul exterior, comparabil cu al unei bucse. Incerc doar sa gandesc logic, nu fac lobi pt solutia asta, dar recunosc, sunt curios daca merge. Nu stiu ce alta ocazie voi avea, ca sa ma conving.

Doru...ce ti-am pus acolo in videoclip e motorul de volanta. Pe axul motorului , in fata, calca rola presoare, iar in spatele motorului este acea oala mare si grea care imbraca motorul si este folosita pe post de volanta.

Deci este volanta cu tot cu motor.

Este adevarat ca la noi nu putem folosi acei rulmenti sus, in locul bucsei...dar la baza jos se poate folosi cu succes un astfel de rulment. Problema este ce fel de rulment folosesc ca nu scoate zgomot.

Oricum astept cu interes modificarea ta cu rulmenti liniari in locul bucsei. Eu am pus rulment jos, la baza axului, in locul acelei pastile....dar ma deranja ca scotea zgomot. Mi-ar fi placut sa ramana jos la baza rulment, bucsele de sus ar fi fost mai putin solicitate iar axul ar fi stat mult mai fix...dar ma deranja zgomotul produs de rulment.

Editat de mac01
Link spre comentariu

E de 4000W cu 10A...ce sa facem cu el la un prapadit de motor de 30w...sau cat o avea, ca nu l-am masurat.

Ne trebuie unul mic de 50-100W...sa masuram motorul si apoi sa cautam.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Eeee... gasim noi, sa ajungem acolo.

Acum i-am probat inregistrarea...beton....dar trebuie sa curat potentiometrele...haraie. Cel de volum, bass si inalte le-am curatat...pe astea de inregistrare n-am apucat....le curat acum.

Ce tampenie au facut si rusii astia la mayak...ca sa tragi stereo trebuie sa apesi ambele butoane de la canale. Vad ca la kashtan au remediat problema si au mai pus un buton in plus la tastatura, pentru stereo.

Link spre comentariu

Videoclipul de mai jos...e bestial, l-am gasit aseara.

Tipul lucreaza foarte bine...iar cireasa de pe tort e la sfarsit...cum sta sinusul ala intepenit pe osciloscop si frecventa pe aparatul de masura la fel.

Mag profesional...jos palaria!

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări