sonic11 Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 (editat) Va complicați aiurea cu rulmenti, se gasesc lagăre prin alunecare (bucși) la tme de exemplu, dintr-un material compozit numit iglidur și care au perioada de viata cam 7000 de ore iar prețul este jumate de bere! Sau se poate confectiona din teflon...duramit...bronz grafitat. Rulmenti sunt zgomotosi ori care ar fi ei. Editat Decembrie 26, 2024 de sonic11 Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 Acum 53 minute, sonic11 a spus: Sau se poate confectiona din teflon...duramit...bronz grafitat. Rulmenti sunt zgomotosi ori care ar fi ei. Aici nu merge teflonul. Pe încercate, cine nu crede. Am avut teflon normal, alb, și grafitat, negru. E moale, și nu tine la forța de apăsare a rolei presoare, se ovalizeaza repede. Am incercat și cu bronz grafitat. Se uzează repede și asta. Rulmenții sunt zgomotosi de la anumite turații în sus. Aici vorbim de turație mica, deci nu se pune problema zgomotului. Problema la rulmenti este că vor gresare, și în acel loc se pot înfunda cu oxid căzut de pe banda, dacă nu se iau masuri suplimentare de protecție. Interesant e ca nu a zis nimeni, am încercat eu și nu e bun, pt că... Numai presupuneri și comparații cu situații care nu au nici o asemănare cu cea în discuție. Eu sunt dispus să încerc, și voi povesti impresii ca și în celelalte cazuri. Link spre comentariu
sonic11 Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 Am recomandat iglidur....compozit special pentru scopul propus. Dar cum pe acest forum cei ce întreabă nu cauta o solutie doar vor ca cineva sa-i confirme propria varianta.... Spor! Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 Crede-mă ca nu vreau nici o confirmare, mă joc cu magnetofoane cu mult înainte de a apare netul și specialiștii de perpetuum mobile de youtube. Dar nici păreri pe lângă, de la unii care nici prin vis nu au trecut prin soluțiile recomandate, nu prea agreez. De fapt întrebarea a fost dacă sunt rulmenti la cota asta, nu dacă ii pot folosi. Sunt destul de încăpățânat să testez ce vreau, indiferent de ce zice lumea. Link spre comentariu
ignotus52 Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 La mulți ani tuturor ! Rulmenți silențioși sunt la blocul motor pentru capetele video de la videocasetofoane. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 Și la HDD-uri dar nu cred ca pot fi folosiți aici. Link spre comentariu
mac01 Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 (editat) Cum am rezolvat problema tensionarii benzii pe cap; Am folosit tablita originala, adica capacul capului la care i-am adaptat o pasla dintr-o caseta audio veche. Pasla are exact latimea benzii. Pe capacului capului este un nit...acea gaura de nit cade exact pe centrul capului de redare, intre cele doua piste. Am folosit acel nit exact ca punct de reper pentru centrarea paslei. Am luat o bucatica mica de cablaj de 1mm grosime...am folosit doua bucati suprapuse de 0,5mm Aveti foto mai jos cu tablita originala si bucatica de cablaj; Am prins bucatica de cablaj cu doi clesti exact pe o parte, apoi m-am mutat si in cealalta parte. Am venit cu lamela si cu varful letconului, am incalzit-o si am impins-o usor in marginea de plastic a capacului folosind gaura nitului ca punct de reper pentru lamela. La fel am procedat si in partea cealalata...si am obtinut doua gauri subtiri, pe care le-am curatat foarte bine ca lamela sa alunece usor. E foarte important ca lamela sa alunece usor deoarece ea se va tensiona si va trebui sa alunece prin gauri. Acum nitul din capacul capului trebuie scos afara, deoarece este destul de gros si impiedica la tensionarea lamelei. In capac sunt doua gauri astupate cu plastic. Am dat gaura prin ele cu un burghiu de 2mm si am folosit doua suruburi mici de 2mm cu cap inecat plus saibe saibe si piulite. Dupa prinderea celor doua suruburi, am polizat nitul si l-am dat afara. Am montat lamela in gaurile ei, am tensionata la maxim cu degetul, fix pe centru si in timpul asta indoiam marginile ei ca sa nu iasa afara. Se poate folosi si asa dar nu recomand deoarece aceasta pasla se poate incarca cu depuneri de banda si devine caramida. Peste ea am pus inapoi banda originala cu arculet, pe care am confectionata dintr-un inceput de la o banda video. Rezultatul final...va fi o usoara burtica care va apasa corect pe capul de redare...iar sunetul va fi perfect, fara diferente intre canale. Editat Decembrie 26, 2024 de mac01 1 Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 Munca de chinez, felicitări pt răbdare. Eu am folosit banda originala, cea care vine cu arculet, din fabrică, doar că am modificat mișcarea în translație a ansamblului pe cap. Acum o să apelez la un kashtan ca donator, să recuperez tablita din față capului, care lipsește și să văd și bucșa volant cum se prezintă. Dacă e bună, o folosesc, dacă nu, voi încerca modificarea, în așa fel încât bucsa originala să rămână neatinsă....deocamdată. Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 (editat) Va salut, @mac01 apreciez efortul pe care il depuneti la resuscitarea magnetofonului. Asa cum mentiona @yo9hrb, acela a fost al meu, cumparat de parintii mei prin anii '80. Mi-ati trezit amintiri de mult uitate. Am recunoscut imediat fușereala facuta de mine. Vedeti poza de mai jos. Capul original se uzase de cate bairamuri a vazut. Capete de Majak nu se prea gaseau, mai ales ca impedanta era mai mare decat la Tesla sau ce mai era la vedere. M-am dus pe Academiei cu cativa colegi si cu un ohm-metru la mine ca sa incercam sa alegem din mai multe capete pe cel care avea rezistenta masurata cea mai mare. Tanti de la tejghea (era o roscata care vindea de ani de zile acolo) ne-a masurat de sus pana jos si in final ne-a intrebat: -Ba baieti, ce vreti de fapt? Noi: - Pai , cautam sa potrivim un cap pentru Majak. -Aaaa, pai de ce nu spuneti asa? ... A scotocit ceva pe sub tejghea (nu era la vitrina), pune un cap de Majak pe tejghea si zice: -Ia masurati-l pe asta! ... Era exact ce trebuie ca rezistenta, forma si dimensiune. 175 de lei mai tarziu, plecam fericiti cu un cap de Majak in buzunar, cu care umblam ca cu oua in poala. Dupa ce dadusem atata pe el, mi-a fost frica sa lipesc direct la pini. Asa ca am facut brambureala aia cu firul infasurat pe terminalul capului, la care am lipit firul care duce la amplificatorul de cap. Pffff ... ce-a mai trecut vremea. Spor! Editat Decembrie 26, 2024 de cirip 2 Link spre comentariu
mac01 Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 (editat) Doru...nu se potriveste capacul capului de la kashtan...tot ansamblu carcasa-capac e mai mare la kashtan....si are alt format prinderea capacului. Am un capac de kashtan cu tot cu carcasa...nici vorba sa se potriveasca capacul pe carcasa capului de mayak. Nici bucsa volant nu se potriveste...e mai lunga...are alta volanta cu ax mai lung. Cat priveste acele capete , cele doua, stii tu povestea dintre noi...sunt bune...prost am fost eu ca trebuia de la inceput sa modific acest capac si altfel statea treaba. L-am stricat degeaba pe cel de la tine...imi vine sa-mi dau cu pumnii in cap ca am stricat un cap nou! Incerc sa-l refac. @cirip..ai un like de la mine! Editat Decembrie 26, 2024 de mac01 Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 Acum 2 ore, cirip a spus: Așa că am facut brambureala aia cu firul infasurat pe terminalul capului, la care am lipit firul care duce la amplificatorul de cap. Pffff ... ce-a mai trecut vremea. Spor! Cam asa am zis și eu când l-am văzut, pff ce de vreme a trecut, deși nu a fost un model strălucit, cu el am pierdut multe nopți singur sau cu companie. Brambureala aia cred că a fost inspirata din tehnica wrapping, dacă am scris corect, folosita mult în acea perioada și în tehnica de calcul dar și în sculele de larg consum audio și nu numai. Ai făcut bine la vremea aia, pt că terminalele de la cap se grunduiau greu, și excesul de căldură ducea la dezlipirea firului din bobinaj din interior. O să încerc să recondiționez jucăria nu pt performanță, ci mai mult pt originalitate și funcționalitate. În ideea asta o sa caut și un set de butoane argintii. Magul le are negre, decolorate, nu știu dacă sunt originalele sau au fost schimbate cu unele de 205 care au fost numai negre, dar al meu 203, argintii le-a avut. Am cautat în cutiile cu maimuțe și nu am găsit decât 2 bc. Deci, practic, îmi mai trebuie 3bc. Montarea butoanelor negre era considerată un upgrade, venind de la un model mai nou. Un alt artificiu pe care l-am făcut, a fost un senzor optic ce comanda un releu, care la rândul lui, alimenta numai motorul. Aveam obiceiul sa dorm cu el mergand, și la terminarea benzii, ori trebuia să-l opresc, ori abuzam de contactul electric inclus, dar functiona doar la benzile cu metal la capăt (staniol), dar motorul și volanta mergeau. Practic trecea în autostop, cu electromagnetul alimentat. Am făcut asta nu pt gălăgie, ci pt a reduce uzura prin mers în gol. Cum orwo erau cele mai folosite, dar nu aveau metal, am montat senzorul și motorul mergea doar cât timp era banda pe cap. Sursa de lumina era chiar becul de control ce se afla sub capacul de la cap, iar ca senzor folosisem un fototranzistor. E practic si la derularea benzilor. Cand se termina rola, nu falfaie pana il opresti, se opreste motorul. Mac01, credeam ca în sfârșit pot face ceva cu kashtan ul ala ținut ca donator de organe. Din poze, parea utilizabil si cam identice partile mecanice. Nu am bagat gunoiul in casa. In perioada asta, chiar imi fortam norocul...Zilele astea m-am jucat cu nepoatele, a fost familia reunita, nu am avut vreme să ma ocup de mag. Urma de mâine să vad ce pot face, ca să avansez puțin, și probabil aveam sa aflu ce tocmai mi-ai spus. Asta e, o să ciocanesc o tablă din aia cu rol de ecran. Bucșa chiar dacă are joc, va merge măcar pt probe, deci nu mă stresez prea tare până rezolv jocul cu rulmenti sau altă bucșa. As opta pt bucșa nouă, dar mă mănâncă să încerc și varianta cu rulmenți cu ace. Link spre comentariu
mac01 Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 (editat) La bloc optic m-am gandit si eu. In seara cand l-am modificat pe curea, am ascultat o banda si l-am oprit din butonul de play. Toata noaptea a mers motorul ala, n-am pus beculetul de control la loc si am uitat sa-l opresc din power-ul potentiometrului de bass. Mecanica silentioasa, nu se auzea nimic...si ia uite cum s-a invartit motorul ala vreo 10 ore continuu. Si rola aia intermediara...e buna...face zgomot si nu uiti sa-l opresti! Editat Decembrie 26, 2024 de mac01 Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 Acum 25 minute, mac01 a spus: In seara cand l-am modificat pe curea, am ascultat o banda si l-am oprit din butonul de play. Toata noaptea a mers motorul ala, n-am pus beculetul de control la loc si am uitat sa-l opresc din power-ul potentiometrului de bass. Mecanica silentioasa, nu se auzea nimic...si ia uite cum s-a invartit motorul ala vreo 10 ore continuu. Eu sunt de vină! 1 Link spre comentariu
mac01 Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 (editat) Da ....multumesc! Merge pe curea de rupe...nimic nu se aude de la mecanica! Ma gandesc la un convertizor de frecventa, unul mic si cu comanda analogica, ca sa-i fac si turatiile la loc. Sa vad ce gasesc pe la chinezi... Editat Decembrie 26, 2024 de mac01 Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 26, 2024 Partajează Postat Decembrie 26, 2024 Banda originală care presa pe cap, merge făcută din banda ordinara de magnetofon. Pt capsă , foloseam mina de pix metalica, scurta, de 2mm. Era puțin mai mare decât originala, dar își făcea treaba, îl căpuiam cu doua punctatoare la care modificasem conicitatea, să nu ajungă vârf la vârf. Trebuie să văd de unde confisc un arculet comparabil cu cel original. Nu mai este la poziție. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum