Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MAJAK 205 vintage tranzistorizat

alex_n2011

Postări Recomandate

Acum 18 minute, franzm a spus:

Privind zgomotul dat de rola intermediara; în ce stare e stratul de cauciuc dintre volant si inelul exterior? Stratul asta ar trebui sa atenueze zgomotul.

Si asta face. Am montat la al meu acum o rola noua, conservata bine, cauciucul este inca moale, elastic, si zgomotul s-a atenuat mult, aproape imperceptibil pe 9 , usor auzibil pe 19.  Cu rola lui imbatranita, pe 19 nu prea era de stat langa el. Si aici e loc de cercetare. Acum sunt fel de fel de materiale. Daca se strunjeste cativa mm din rola imbatranita, din cauciuc, si se depune alt material elastic deasupra, cred ca merita incercat. Concret, am testat cu diverse ocazii un adeziv, elefant ii zice, care dupa intarire se face ca o radiera, se intareste, dar devine elastic. Merita incercat, si rectificat dupa aia pe strung, pt centrare. Eventual ciocanit o matrita, din orice material. Rola de Belcanto nu cred ca mai pup eu de undeva, cu alea nu se auzea chiar nimic. 

Link spre comentariu

Eu nu stiam de la ce magnetofon este...suportul l-am capatat de la un prieten....pomana...Doamne ajuta!

Acum mi-ati spus voi ca este de la Tesla B100...si intradevar suportul este identic cu cel din fotografia pusa de @doru3160 

Link spre comentariu

Bree...am mancarici la degete dar nu ma lasa constiinta...sa stric fulia de motor si sa tai inelul de prindere din ea....taman bun sa opresc caderea volantei.

Are 5mm gaura dar nu-i bai, o maresc imediat la 6mm. Al naibii inel, e perfect...gros in carne cu patru gauri sanatoase pentru strangerea pe ax si cu 5,5 mm grosime. 

D-aia ii bun un mini strung la casa omului...iti faci nebuniile cu el....mai ales ca aveam bara rotunda plina de alama cu exterior de 15mm.

Ma mai gandesc...n-as vrea sa stric fulia. E buna si saiba seger...dar inelul se plimba pe ax si il strangeam exact acolo unde aveam nevoie.

IMG-0847.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 9 minute, doru3160 a spus:

Si asta face. ...

eu m-am referit la stratul de cauciuc dintre volant si "obada". Ca aici: https://postlmg.cc/dZFhRkqf

Se pot "tipari" doua inele din plastic care se pun în loc de cauciucul rolei de frictiune (se lipesc). Se fac în asa fel încât pe interior sa se potriveasca partea metalica a rolei iar pe exterior sa rezulte un canal semicircular în care se baga (eventual se lipeste cu rasina siliconica) un O-Ring. Am vazut asa ceva la un pick-up

Link spre comentariu

Pt trasnaia aia de inel nici nu-ti trebuie strung. E suficient o masina de gaurit, si ceva profil de aluminiu. E pacat sa strici fulia aia. Poti folosi o piulita si s-o prelucrezi cu filete laterale pt blocare pe ax. Mai sunt variante.

Acum 11 minute, mac01 a spus:

Ma mai gandesc...n-as vrea sa stric fulia.

Link spre comentariu
Acum 11 minute, mac01 a spus:

Bree...am mancarici la degete dar nu ma lasa constiinta...sa stric fulia de motor si sa tai inelul de prindere din ea....taman bun sa opresc caderea volantei.

Are 5mm gaura dar nu-i bai, o maresc imediat la 6mm. Al naibii inel, e perfect...gros in carne cu patru gauri sanatoase pentru strangerea pe ax si cu 5,5 mm grosime. 

D-aia ii bun un mini strung la casa omului...iti faci nebuniile cu el....mai ales ca aveam bara rotunda plina de alama cu exterior de 15mm.

Ma mai gandesc...n-as vrea sa stric fulia. E buna si saiba seger...dar inelul se plimba pe ax si il strangeam exact acolo unde aveam nevoie.

IMG-0847.jpg

Cauta butoane din aluminiu pentru potentiometre cu ax neted.

Mai sunt pe la magazinele de bricolaj opritoare de burghiu de 6mm

opritor-pentru-burghiu-de-6-8-10~3993.jp

Editat de daniels
Link spre comentariu
Acum 13 minute, mac01 a spus:

Dacă știam vă puneam în colet încă o fulie neprelucrată...mai am 2 disponibile....

Link spre comentariu

Dati cate una, sa ajunga la toata lumea...😄

Eu vreau sa-i pastrez turatiile schimbabile, deci cu siguranta nu-i voi monta curea. Ma focusez pe rola intermediara si bucsa volant. Merge si cu ce are acum, dar e loc de mai bine. Din cauza limbricilor.

Link spre comentariu
Acum 42 minute, daniels a spus:

Cauta butoane din aluminiu pentru potentiometre cu ax neted.

Mai sunt pe la magazinele de bricolaj opritoare de burghiu de 6mm

opritor-pentru-burghiu-de-6-8-10~3993.jp

Excelenta idee...multumesc!

@doru3160

Stii cum merge pe curea? Belea...liniste totala...fasie mecanica! O placere sa auzi liniste de la mecanica!

Editat de mac01
Link spre comentariu

Stiu ce zici, il am pe asta pt ascultat ocazional. E atat de linistit, ca nici motorul nu bazaie ca un traf in sarcina cum se aude la maiak...o sa verific condensatorul de 4uF sa vad ce mai stie sa faca.

IMG_20241215_205501_edit_995265318178510

Daca ii fac partea mecanica la fel de linistita si la maiak, ma declar multumit.

Link spre comentariu

Gata bree...facusi si volanta. Am gasit un inel  caruia i-am tras doua filete. Inelul avea diametrul interior mai mic decat volanta cu vreo 0,3mm...l-am bagat cu greu, incalzit un pic si batut...apoi facusi si doua surubele mici din unele mai mari si le-am strans cu simt de raspundere. 

Acum ma apuc sa-i fac jos la baza un sistem reglabil pe filet sa anulez jocul volantei sus-jos.Am un sistem reglabil de la volanta de kashtan...trebuie doar sa-i fac un suport.

Hai...v-am pupat!

Sarbatori fericite!

IMG-0897.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu
La 23.12.2024 la 16:08, doru3160 a spus:

Oare rulmenti cu ace or fi pt diametrul axului volantei? Cred ca are 6 mm. Îmi e lene să masor acum, dar cred că ar trebui să fie la vremea asta și așa ceva. 

Da, exista, daca este cineva interesat pot sa pun si un link aici daca este permis .

Captur-de-ecran-25-12-2024-211441-www-em

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări