Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MAJAK 205 vintage tranzistorizat

alex_n2011

Postări Recomandate

la turatia cat este acolo, merge orice rulment mai de marca....neaparat de pus vaselina calitativa, multa, mai nou cu economia asta ,se pune doar  o idee........vaselina nu doar unge, absoarbe si zgomotul de rulare al bilelor....

Link spre comentariu

Vad ca ai prefinali cu siliciu. Al meu e din primele modele, de fapt din asta am avut, cu prefinali cu germaniu, niste GT402-404, care lipsesc momentan, si am inceput cu partea mecanica. Am schimbat rola intermediara, cea cu zgomotul, cu una noua si s-a redus simtitor zgomotul pe turatia 19. Pe 9 se aude doar bazaitul motorului. Imi place asa, dar nu stiu cat va tine, probabil pana imbatraneste cauciucul. Cu rola originala, daca cuplam volanta, pe turatia 9 se oprea, si pe 19 mergea dar cu turatie redusa. Era scoapta si patina in sarcina. Am schimbat rola presoare cu una noua, si trebuie sa vad cum blochez volanta pe ax. Deocamdata vad ca sta bine, dar asa mi s-a spus, ca e posibil sa se miste. Am gresat motorul pe ambele parti cu cateva picaturi de ulei de mecanica fina. Are in colivie, deasupra lagarului, o pasla care trebuie alimentata din cand in cand. Un pic de cosmetizare, o sa caut in stoc o curea pt contorul de turatii, si cam asta e. Restul curelelor sunt impecabile, derulează, frânele sunt ok, nu prea mai e mult de lucru. Ma bucur ca e un exemplar pastrat bine, nu a fost hartanit, cum am vazut altele, parca veneau de pe frontul din Ukraina. Nu cred ca o sa schimb rezistentele, pt ca rusii la capitolul asta stau bine, dar o sa le masor. Cu condensatorii o sa am treaba, sa vad ce gasesc si ce cumpar. Dar prima data trebuie sa rezolv cu finalul. Posibil sa mearga AC180-181K dar sunt cam la limita cu tensiunea. Poate il trec pe BD uri, dar trebuie sa schimb cateva rezistente pe placa. Sa vad si KT805 daca au scapat sau sunt si astia in greva. Si toate astea se rezolva, daca integratul din final e ok. Pe ala chiar nu stiu cu ce il pot schimba in caz de nevoie. Nu are nici un echivalent european sau asiatic. Ala e neaos rusesc, K2US371. Deocamdata am scos conectorul X3 de pe placa si vad in ce parte apuc. O sa lucrez la partea de deck, deocamdata cu amplificare externa.

Link spre comentariu

Multumesc, sa vad restul cum e, daca imi trebuie doar prefinalii. Solutii sunt multe pt rezolvare, inclusiv sa modific finalul pt siliciu sau cu unul stereo si sa trec fiecare difuzor pe cate un canal. Totusi mi-a trecut vremea de bricolaj. Asta as vrea sa-l aduc in forma de fabrica pe cat posibil. Poate gasesc una din placile scoase in tinerete cand le modificam cu finali stereo. Nu mai stiu daca le mai am, sau le-am dat, trebuie sa caut adanc prin cutii, ca nu le-am vazut de mai bine de 30 ani. Imi luasem gandul de la maiak.🙂

Link spre comentariu

Asa stiam si eu ca rezistentele rusesti sunt bune si destul de precise...dar la magnetofonul meu au bagat mana in scafa si ce-au gasit, aia au pus. De exemplu in preul de cap, la primul tranzistor am gasit o rezistenta de 86k la un canal si la celalalt 81k, valoarea reala fiind de 82k. Stiu, se incadreaza in toleranta de 10% dar aveam tensiuni diferite intre cele doua canale. Asa ca am masurat toate rezistentele si ce-am gasit diferente mari am schimbat...tocmai datorita faptului ca mayak-ul era renumit pentru sunete diferite intre canale. Nici cele doua pnp-uri pe germaniu din preul de cap nu era identice la masuratoare...... de aceea am pus siliciu pentru ca aveam imperecheati. Nu as fi dat afara germaniu, dar n-am avut incotro...n-am astfel de tranzistori ca sa pot gasi doi la fel cu aceleasi caracteristici.

Daca vrei sa-i cresti putin performantele...ai un condensator de 33nF in reteaua de corectie pe viteza 19. Pune-l de 47nF....o sa-i creasca usor inaltele...va suna beton. Oricum, are un sunet placut mag-ul asta. Vezi ca sunt cei rosii Wima unul langa altul, in poza pusa de mine mai sus...sunt pusi sub semireglabili.

Editat de mac01
Link spre comentariu

M-am jucat la vremea respectivă cu filtrele. Țin minte ca accentuarea frecventelor înalte se mai obținea prin folosirea filtrului de pe turația 9 pe 19, respectiv 4,75 pe 9. Dar în final toate astea duceau și la amplificarea zgomotului de banda (fond) mai mult. Mai am până acolo. Să văd cum rezolv cu finalul, că să-l pot auzi și pe urmă voi vedea dacă mai sap sau îl las așa. 

In materie de rezistente, a venit cineva recent sa-i plantez două placi de sursă stabilizata de la chinezi. Ca să nu mă chiombesc după culorile de cod, le identificam prin măsurare. Invariabil, toate aveau mai puțin decât valoarea teoretica, înscrisă prin cod, și nu chiar puțin. Atunci mi-am adus aminte ca banalele noastre RCG, de la iprs, din grămadă, mai puteai sorta și fix pe valoare. La astea noi, una nu bătea indicația cu marcajul. Cel puțin ale noastre, marcate cu cod de culoare și toleranță aurie, aproape că nu mai trebuiau măsurate, erau fix ce scria pe ele. 

Link spre comentariu
Acum 11 ore, doru3160 a spus:

....si trebuie sa vad cum blochez volanta pe ax. Deocamdata vad ca sta bine, dar asa mi s-a spus, ca e posibil sa se miste. ....

Dorule, asta a fost impresia mea. Posibil sa mi se fi parut. 

Link spre comentariu

Cum il fixezi daca o sa cada?

Eu am aplicat metoda cu clorura feerica si tot a cazut. Apoi am cositorit axul cu fludor, excesul  de fludor l-am absorbit cu tresa si apoi l-am bagat fortat. Vad ca deocamdata n-a mai cazur… dar nici nu stiu cat va tine. De aceea vreau sa pun rulment jos la baza.. sa nu mai aiba unde sa cada! Cica randalinatul axului ar fi o metoda buna.

Link spre comentariu

Nu cred ca îl poți randalina. Este cementat, nu știu cine are randalina asa bazată, și asta dacă reușești să faci o prindere care să nu încovoaie axul. La cele care sufereau de boala asta, le făceam imediat sub volant, pe ax un canal, și cu un dorn polizat semirotund, în forma de semilună, deformam materialul din volant pana întra puțin în acel canal. Nu am mai avut probleme după asta.  Canalul făcut cu dremelul, nu la strung, cu cuțit. Trebuie să fie neregulat și rugos, altfel nu va mai cade, dar se poate învârti axul în volant, deși nu am întâlnit așa olărite. 

Link spre comentariu

Deoacamdata lucrez jos...exact unde vine bucsa aia de plastic de care se sprijina axul volantei.

Acolo voi pune rulment iar volanta se va sprijini de rulment. O sa fac poze cand termin lucrarea..e mai greu sa ma exprim prin cuvinte cam ce am in cap sa fac.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări