Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MAJAK 205 vintage tranzistorizat

alex_n2011

Postări Recomandate

Raportul de transmisie, in cazul transmisiei prin curele, depinde numai de diametrele rotilor daca nu sunt alunecari. La fel si in cazul transmisiei cu rola intermediara, numai ca aici se schimba sensul de rotatie.

Despre fibra medie nedeformata se vorbeste in calculul de rezistenta. De ex la o grinda pot apare eforturi de intindere pe o fata si de comprimare pe fata opusa. Undeva intre cele 2 fete exista o sectiune care nu e supusa eforturilor.

In cazul curelelor, care se monteaza pretensionate, toate fibrele sunt intinse.

Editat de daniels
Link spre comentariu

Am scos  cureaua plata si am pus din nou cureaua rotunda de 3mm grosime...am zis ca poate sunt nebun si mi s-a parut! Sunt doar nebun...dar nu mi s-a parut...clar cu cureaua rotunda creste simtitor viteza.

Link spre comentariu

Sa dau vina pe cureaua rotunda ca este putin mai mica decat cureaua plata? Zic si eu ca nu stiu incotro s-o mai iau. Am incercat de trei ori schimbarea lor...acelasi rezultat.

Cureaua plata are 123mm diametru iar cea rotunda 120mm. Cureaua rotunda sta un pic mai intinsa decat cea plata. Cu cea rotunda canta mult mai repede decat cu cea plata. Sa fac comanda la o curea rotunda cu 123 mm diametru, ca sa fie identica la diametru cu cea plata?

D-aia era bun un motor in cc cu reglaj de viteza...numai era bataie de cap cu elementele mecanice.

Edit;

N-am probat inca fulia de kashtan care este mai mica cu vreo 0,8mm. De lucrul asta o sa ma apuc acum. Multa bataie de cap sa cazi pe viteza din elemente mecanice....pana ma plictisesc de el si-l las asa cum l-a facut ma-sa!

Editat de mac01
Link spre comentariu

Dacă tot ai ajuns la asemenea situație, doar viteza 19, lasă motorul lui doar pentru celelalte funcții și monteză un motor de cc pentru volant. Diametru fuliei e mare, motorul de ca gâfâie până pleacă. La Mayak 001 transmisia e cu curea dar motorul este un Papst cu turație mai mare, fulia este cam jumătate din cea de 205. Schimbă viteza din Nr. de poli. Doar 9 și 19. Nici 001 nu are viteza corectă ( 1000 hz sunt cam 990). Și poate iei in calcul să fie convexă suprafața fuliei motoare, centrează cureaua. Spor la meșterit !!! 

Link spre comentariu

Stiu ca suprafata fuliei trebuie sa fie convexa la montarea unei curele plate. Numai ca eu nu vreau sa pun curea plata....peste ani nu mai gasesti astfel de curea, asa ca o sa merg pe rotunda.

Cat priveste alt motor, alta fulie si alte nebunii...deja e hazard....imi construiesc alt magnetofon. Eu vroia doar sa scap de galagia produsa de rola intermediara, cu toate ca nu-i asa deranjanta, iar daca se pune magnetofonul pe pufere de cauciuc se diminueaza mult zgomotul ei.

Revin cu update:

Am montat fulia de kashtan...care v-am spus ca este mai mica cu vreo 0,8 mm decat cea de mayak.

Cu curea plata cade exact pe turatia normala, belea...cu cureaua rotunda are viteza usor marita, adica exact cum era cu rola de mayak si curea plata.

O poza cu fulia de kashtan si curea plata.

IMG-0865.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu

De unde faci rost de curele rotunde, de calitate, diverse dimensiuni? Întreb pt că sunt interesat pt un grundig pe care îl folosesc din când în când să mai învârt câte o rolă. Am ambele variante de kashtan, dar nu folosesc nici una, taman din cauza mecanicii zgomotoase. Nici nu mai știu dacă merg, nu le-am alimentat de mai bine de 15 ani. Aveam impresia ca în afara de tamburii modificați pt mers vertical, mecanica e la fel cu cea de maiak. Pe ale mele le-am dat în 88 și de atunci nu am mai pus mâna pe modelul asta. Am avut 203 și 205.

Link spre comentariu

Nu sunt curele, sunt oringuri din cauciuc NBR 70. Un pic mai rigide decat curele originale..dar merg super bine. In general aceste oringuri le iau cu 2mm mai mari decat dimensiunea originala tocmai datorita faptului ca sunt un pic mai rigide. Dar merg super bine.

De exemplu cureaua de motor are dimensiunea originala de 68mm, eu am luat-o de 70, cureaua mare are dimensiunea de 115, eu am luat-o de 117, cureaua mare de la tahometru este de 105, am luat tot de 105 deoarece rola intermediara de la tahometru are reglaj sus-jos stanga-dreapta.

Cea mica de la tahometru am gasit-o prin troacele mele, este de la casetofon..nu stiu dimensiunea corecta si nici n-am stat s-o masor..este fara importanta, mai ales ca rola  intermediara de la tahometru are reglaj sus jos si se pot pune mai multe dimensiuni.

Daca vrei iti dau un nr de telefon al unui tip...lucreaza la o firma care iti poate trimite ce diametru si grosime doresti. Am spus diametru nu lungime, sau pe din doua plus grosime, nu merge la el cu asta... trebuie sa cunosti cu exactitate diametru si sa mai pui 2mm in plus.

Cureaua plata care am folosit-o acum la teste am gasit-o prin troacele mele, noroc chior...ca nu se gasesc. Gasesti chinezesti, dar au mult negru de fum in ele, sunt lipicioase si se rup repede. Facute pe vapor.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Nu am păstrat matritele, s-au pierdut din lipsă de interes. Înainte de 90 făceam curele în flanșe din otel, cu capac în care strunjeam canale cu cuțite profilate, cauciuc crud și sulf, și le coceam pe resou. Aveam un coleg care se ocupa de asta, și ii ieșeau bune. Făcea orice fel de curea, indiferent de lungime sau formă. 

Link spre comentariu

Am modificat o fulie la rugămintea colegului @mac01

Strungarul meu zace în pat, e covid-at....așa că a trebuit să fac eu lucrarea....am un strunguleț de lemn și am făcut canalul....fiind aluminiu ,s-a așchiat ușor....inițial am folosit o lamă de oțel modificată pe care o foloseam ca ”zgârieci”pentru circuite imprimate....asta a fost baza, apoi din aproape în aproape cu pile potrivite și smirghel a ieșit un canal de 1,2mm adâncime și 3mm lățime....a urmat șlefuirea cu miniperie de sârmă și o alta de pâslă și a ieșit așa:

IMG_6152(FILEminimizer).thumb.JPG.4dcbdbe6dfb2bbb46b325cd83f8b48cc.JPGIMG_6153(FILEminimizer).thumb.JPG.463e78a634453f57432a6f77628158a8.JPGIMG_6154(FILEminimizer).thumb.JPG.753fbfcf763c3ed89c8a1f08f2f190dd.JPGIMG_6155(FILEminimizer).thumb.JPG.c6776d9087c03a32c977b210be71348f.JPG                     ....în ultima poză se vede cum se așază o curea cu secțiunea pătrată de 2x2mm....nu am riscat să-l fac mai adâng acel canal pentru că nu dispun de o sculă așchietoare potrivită....

Link spre comentariu

Nu știu dacă ai apucat să vezi, a stat puțin la tine... Cam asta era ideea cu mișcarea de translație a paslei pe cap. 

IMG-20241220-123553.jpg

Nu numai eu am avut pitici pe creier când mă ofticam de inegalitatea între canale, cu benzi înregistrate pe scule profi. 

Link spre comentariu

Saptamanile astea am tot urmarit pe youtube diferite magnetofoane...multe dintre ele nu au aceasta pasla...in special cele direct drive cu trei motoare.

Cum fac tensionarea benzii pe cap? Prin motorul de reverse?

Link spre comentariu
Acum 20 minute, mac01 a spus:

Saptamanile astea am tot urmarit pe youtube diferite magnetofoane..

Eu nu ma uit, că mă oftic când vad cu ce scule se joaca unii. Or fi alea cu 3 capete și n spe motoare. Cred că presiunea pe cap se face din tensionarea benzii, dar să nu facem de râs maiak ul...😃

Acum că am pacientul acasă, ma gândesc dacă rola aia intermediara, care face gălăgie, o îmbrac cu un cauciuc siliconic de pana în 1mm grosime. Cred ca pot încerca pt început cu câteva manșoane tăiate din balon din ala de se fac iepurași și alte dracovenii. E posibil să îi priasca, și în felul ăsta păstrez și schimbătorul de turații în funcție. Ma interesează turația 9 și 19, mai puțin 4,75. Am benzi și pe 9 și pe 19. O să fac niște probe după ce cumpăr niște baloane tip baston, subțiri. Am probat niște capace din silicon de la lidl, dar sunt mari în diametru, altfel erau perfecte, trebuiau doar decupate. 

IMG-20241220-191729.jpg

Poate or fi și mai mici. Asta de l-am confiscat  din bucătărie, e cu 5...6mm mai mare pe rază decât rola. 

Link spre comentariu

Nu, nu, nu-l facem de ras....mayak is the best! 

Stii ce vreau sa fac...vreau sa trec cabestanul (volanta) pe rulmenti. Am joc in bucse si vreau sa ma distrez...sa vad ce spanac iese. Vreau sa scot bucsele afara din suportul lor si sa pun trei rulmenti...doi sus si unul jos...cel de jos va impiedica si caderea volantei.

Ce zici este o idee buna sau ma scarpin in urechea stanga cu mana dreapta? Rulmentii deja i-am comandat.

Link spre comentariu

Am doua suporturi cu bucse.....iar unul cel mai uzat vreau sa-l modific.

Toate magnetofoanele profi, ma refer la cele cu trei motoare au rulmenti la ax...inclusiv motorul de cabestan. Incerc...ma distrez...vad ce iese.

Cat priveste condensatorii....am schimbat tot, inclusiv rezistentele. Am gasit la rezistente valori diferite cu mult ...le-am imperecheat pe RLC sa aiba valori egale. Am etalonat din nou si bobinele de corectie..iar acum ambele canale suna perfect egal. Cei doi tranzistori pe germaniu i-am inlocuit cu doua pnp BC560 Philips..la fel imperecheate.

Iar in locul celor doua integrate am pus un TL082 siemens. Acum suna impecabil si ambele canale sunt perfect echilibrate....mai trebuie sa probez si sa echilibrez inregistrarea. Si la mecanica mai am de lucru.

IMG-0891.jpg

IMG-0890.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări