Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MAJAK 205 vintage tranzistorizat

alex_n2011

Postări Recomandate

Cand aveti timp faceti o poza la piesa asta intoarsa.image.thumb.png.109368038b3d930ee0d8654f50305c72.png

Am un magnetofon pe undeva dar nu pot sa ajung la el,si acuma i-mi aduc aminte(au trecut multi ani) ca acolo de fapt nu e nici o curea,schimbarea vitezelor se face doar cu rola aceea intermediara care calca pe volanta si pe fulia de la motor.

Link spre comentariu

IMG-0847.jpg

Incepand de jos in sus.

Primul canal este cu suruburile de prindere pe axul motorului

Al doilea canal... este viteza 4,75

Al treilea... este viteza 9

Al patrulea, cel mare.... este viteza 19 unde am pus eu saibele

Al cincilea vine cureaua de forta care se duce la role.

Acum ai inteles? Prin rola intermediara care comuta vitezele se pierde un pic din viteza. Eu am scos acea rola si am pus cureaua direct pe canalul 4 si cabestan. Viteza este un pic marita...adica in loc sa aiba 19cm/s poate sa aiba 20.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Dacă aveți nevoie ,am eu disponibilă o fulie din asta și vă fac un canal pe etajul pt viteza de 19cm....ce formă/diametru are cureaua folosită de dvs?

Link spre comentariu

Păi,din câte zice colegul ar fi bine un pic redusă, zice că acum e ceva mai mare....o adîncime de 1,5mm ar fi ok, zic eu....dar, să vedem ce zice colegul @mac01...

Link spre comentariu
Acum 14 ore, mac01 a spus:

.iar eu am pus cureaua pe viteza de 19cm/s. Diferentza de viteza este foarte mica...dar este.

Nu ar trebui sa fie nici o diferenta.... rola intermediara nu influenteaza viteza....daca vine pus pe direct cu o curea ,raportul se pastreaza...

diferenta poate veni de la alte chestii mecanice,din tractiunea /ambreiajul rolei de infasurare, frana prea tare la rola debitoare... ,suprafete alunecoase, curea prea stransa sau usor larga...

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

"....daca vine pus pe direct cu o curea ,raportul se pastreaza...."

NIET.

Intervine grosimea curelei; viteza este data de raportul diametrelor fibrei neutre a curelei (aia care nu-si schimba lungimea la rularea pe fulie).

Editat de franzm
Link spre comentariu

Cureaua pe care o folosesc este de fapt un oring cu grosimea de 3mm...curele nu se mai fabrica. Cele chinezesti sunt proaste asa ca m-am orientat catre oringuri din cauciuc NBR70.

Sunt un pic mai rigide dar se poate cumpara din mm in mm pana ajungi la dimensiunea corecta.

Exact asa am procedat, dupa ce unul pe olx se lauda el ca are curele pentru toate magnetofoanele si mi-a tras teapa...mi-a trimis cu totul alte dimensiuni. Si cand l-am contactat ca sa-mi trimita curelele corecte, a zis ca nu mai are si ca nu se mai fabrica. De parca eu eram venit cu pluta si nu stiam ca nu se mai fabrica. 100 de lei pierduti pe 4 curele care nu se potrivesc deloc...iar din cele patru unul era un oring. Asta e...o alta teapa primita...am inceput sa ma obisnuiesc cu ele...au devenit o normalitate. Justitie si politie nu mai avem...asa ca dreptatea la noi in tara o mai face doar cel de sus, cand vom ajunge la poarta lui si ne trimite jos, la mestecat smoala!

In sfarsit...trec peste asta....mai am o fulie de motor de kashtan...este un pic diferita de cea de mayak...are diametrul un pic mai mic.

O sa fac si la asta doua saibe sa vad daca exista diferenta...dar mai dureaza ceva. Saibele mi-au luat o gramada de timp deoarece e foarte greu sa le scoti perfecte si centrate.

@flomar60

Multumesc de ajutor, dar deocamdata nu ma pot pronunta pana nu mai fac niste teste. Mai vorbim. o sa pun o poza cu fulia de kashtan si cea de mayak, este o diferenta intre ele.

IMG-0860.jpg

IMG-0859.jpg

Link spre comentariu

Confirm cele spuse de domnul @franzm la ultima postare.

Am gasit o curea plata de 1mm grosime cu 120 mm diametru...o curea perfecta si prospata, nu invechita. Turatia a scazut aproape de normal avand in vedere si grosimea curelei de 1mm. Deci trebuie facut un sant in rola in functie de grosimea curelei folosita.

V-am zis mai sus ca mai am o fulie de kashtan. Avantajul acestei fulii este faptul ca canalul pe care vine cureaua mica, groasa, cea care se duce de la motor la role...acest canal este mai mare. Cu ce ajuta acest lucru? Derularea benzii la viteza este mult marita....raportul de multiplicare este mai mare. Imi place ca deruleaza mai rapid banda.

Acum ramane sa ma mai gandesc ce varianta aleg si cum o rezolv.

Are un sunet magnetofonul asta incredibil...cald, moale, placut...un sunet care nu l-am auzit la multe magnetofoane de firma japoneze.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Sa intelegem ca raportul de transmisie pt. transmisia cu curea depinde de grosimea curelei in afara de raportul diametrelor fuliilor?
Claude nu este de acord... 😀
Banuiesc ca daca tine de fibra neutra ar trebui sa aiba loc o patinare pe una dintre fulii... cam ca la virajele masinilor cu diferentiale blocate... da` io intreb doar, nu-s vreun cunoscator la mecanica.

Link spre comentariu
La 13.12.2024 la 15:33, franzm a spus:

"....daca vine pus pe direct cu o curea ,raportul se pastreaza...."

NIET.

Intervine grosimea curelei; viteza este data de raportul diametrelor fibrei neutre a curelei (aia care nu-si schimba lungimea la rularea pe fulie).

Ia sa ne demostrati și noua matematic treaba asta...cu raportul diametrelor și grosimea curelei.

Editat de sonic11
Link spre comentariu

Eu pot sa inteleg ca o curea in zona de contact cu fulia poate avea o viteza tangentiala exterioara diferita functie de ce grosime are + deformatii si uzura corespunzatoare... si deasemenea ca o rola intermediara, in functie de cat de mult "abate" de la linia dreapta cureaua, poate sa se invarta diferit daca nu afecteaza patinarea pe fuliile "principale"... da` mi se pare ca ne indepartam de subiect si trecem la mecanica teoretica... 🙂.
Ce-am vrut eu sa intreb este daca practic se modifica raportul de transmisie intre fulia motoare si fulia "condusa" functie de grosimea curelei... din ce am incercat eu sa aflu, n-ar trebui sa se intample... 🙂

Link spre comentariu
Acum 34 minute, mac01 a spus:

Evident ca conteaza si raportul fuliilor...dar tine cont ca varianta originala nu avea curea ci o alta rola intermediara.

indiferent care este "mediul de transmisie", dupa mintea mea DACA nu exista patinaj e "unu la unu", 1mm de pe o rola cu 1mm de pe cealalta rola... ceea ce tot dupa mintea mea ar insemna doar ca diametrele au importanta... da` nah, n-am zis niciodata ca mintea mea ii fara greseli... 🤣

Link spre comentariu

Sunt multe maruntisuri...ca la Formula1...mici modificari si castigi inca 0.3 sec...dar la zeci de ture deja se simte...

La fuliile cu canal conteaza unde se aseaza cureaua, sunt cazuri cand cea de pe motor nu are acelasi profil ca cea de pe volanta...daca e mai groasa mai are nevoie de mai multa " energie " pt antrenare/ " indoire " , la casetofoane se simtea imediat....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări