Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MAJAK 205 vintage tranzistorizat

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

Va salut din nou.

Va rog, ma poate lamuri cineva care sunrt rolurile semireglabilului R22-4,7 K de pe placa etajului final al Majak-ului? A aparut un zgomot de fond exagerat, ca de radio intre posturi.Zgomotul este al finalului, am decuplat semnalul din preamplif. La o foarte usoara rotire, si revenire, zgomotul s-a diminuat mult. Intre pinii 9/10si masa nu am 5,5 V cat e pe schema, ci aprox 1Vcc. Multumesc.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Reglarea amplificatorului de frecvență audio înseamnă obținerea puterii maxime a semnalului la ieșirea cipului DA1 prin schimbarea rezistenței rezistorului R3. Rezistența rezistorului R3 este selectată astfel încât, cu o tensiune nominală de alimentare de 9 V și fără semnal de frecvență audio la intrarea cipului DA1, potențialul la pinul 1 al cipului DA1 să fie în intervalul 3,75-3,85 V.

Link spre comentariu

Deci confuzia s-a luminat. Bine de stiut valoarea tensiunii de pe piciorul 1 al integratului, pe schemele pe care le-am intalnit nu este data aceasta valoare. Cand mai reusesc sa ajung la el, verific cum se modifica mediana finalului, si tensiunea pe pinul 1 la miscarea semireglabilului. Eu il suspectez de contact imperfect. Mai bine semireglabilul decat integratul ......

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Buna seara,
Am un magnetofon Majak 205 pe care nu functioneaza pista 3-2. Pista 1-4 functioneaza, dar cand selectez pista 3-2 nu scoate nici un zgomot (se aude ceva de pe pista 1-4, dar nimic de pe pista 3-2). Acum incerc sa-l desfac, dar sunt nervos, fiindca nu-l vreau sa stric mai mult.

Cineva are sugestii? Ce poate fi problema? Eu as ghici ca problema-i cu preamplificatorul, dar nu ma pricep.
Va multumesc in avans!

Link spre comentariu

Salutare!

Ca sa eliminati una dinte cauzele posibile, dezlipiti firele de la cap si inversati pistele, cele de la 1-4 le lipiti la 3-2 si ascultati de pe o banda....Daca se inverseaza situatia, e de la capul de redare-imprimare. Altfel, poate fi preamplificatorul, cu cond de intrare intrerupt, cea mai simpla situatie....

Link spre comentariu
Acum 1 oră, davidkovacs578 a spus:

Eu as ghici ca problema-i cu preamplificatorul, dar nu ma pricep.

Acum 29 minute, davidkovacs578 a spus:

voi masura cativa lucruri in jurul preamplificatorului cu oscilloscopul.

Acuma zi-ne si noua, cand ai vorbit serios...

Link spre comentariu

Scuzati-mă dacă s-a părut ca am glumit, de fapt am fost serios. Am găsit un oscilloscop vechi, chiar in gunoi. O școala de aici a vrut s-o arunce, eu l-am “salvat”. Stiu un pic despre măsurarea cu el, dar încă n-am lucrat cu el așa, “serios”. Sunt un începător (cred ca foarte) norocos. Am echipament, dar încă n-am multă experiență. De asta am întrebat, mai trebuie sa învăț și eu un pic până când devin expert :)

Link spre comentariu

Azi am inversat firele de la cap, dar nu capul este problema. Tot merge canalul 1-4 (unde acum este lipit 3-2), dar 3-2 nu da nici un sunet. Astfel trebuie sa fie de la preamplificare. Îl desfac mai mult, dar probele mele de la osciloscop sunt prea mari pentru a măsura orice pe placa de amplificare, astfel, cred ca trebuie sa comand câțiva probe mai mici. Pana când ajung probele, orice sugestie despre ce-ar putea fi este apreciat.

Link spre comentariu

Bine, asa voi face. Dar trebuie sa ma uit la schema (daca il pot citi, daca nu, ma uit direct pe placa) si sa-mi fac "lista de cumparaturi", fiindca nu am condensatori la mana. Mai o intrebare: condensatorii noi trebuie sa aiba exact aceeasi specificatii ca si condensatorii vechi? Fiindca este vorba de un preamplificator, nu stiu daca pot instala un condensator cu capacitate mai mare cu cativa µF, de exemplu. E probabil o intrebare cam proasta, dar chiar n-am mai lucrat mult cu asa ceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări