Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MAJAK 205 vintage tranzistorizat

Postări Recomandate

Acum 3 ore, aurel70 a spus:

,am diferenta intre cele 2 piste...

Si mai mereu o sa ai. Nu umbla la poziția capului dacă nu ești sigur ca a fost manarit. Trebuie sa ai o banda care sa știi ca a fost înregistrată cu o scula adevărată, și cu aia sa faci probe și reglaje. Dacă ai avea unde sa înregistrezi o banda cu semnal de la un generator pe ambele piste, treaba ar fi și mai lesne, pt ca ai putea lucra cu aparate de măsură, nu la ureche. Când ma jucam cu răsnite din astea, aveam o banda trasa pe un akai la un cunoscut, cu diverse frecvențe, același semnal și nivel pe ambele piste. Nu aveam osciloscop dublu spot, dar ma descurcam cu un E0102 fără probleme. Urechea o păcălești mult mai ușor decât ochiul. 

Acum 15 minute, aurel70 a spus:

.M-am gandit la varianta asta, precum si la o fasie de pisla subtire in locul bucatii de plastic gasita "nativ" sub banda presoare....

Ai avea numai de câștigat cu pasla în acel loc, doar ca se imbacseste destul de repede și trebuie sa o cureți des. Presiune egala pe cap nu o sa ai cu sistemul ala batant. Ar trebui pasla sau banda care presează pe cap sa aibă o mișcare de translație, cam cum era la Tesla, de ex. 

Link spre comentariu

Daca mai tin minte bine, si Majak-ul meu avea o bucatica de pasla acolo, nu de plastic. 

O sa va fac eu o copie la o banda de test originala BASF, dupa ce termin reconditionarea unui TEAC X1000 si a unui REVOX A77, mai astept niste piese de  pe ebay. Pana atunci, mai bine nu umblati la cap. Daca aveti un generator, mai bine injectati semnal direct pe infasurarile capului magnetic (printr-un C de 0.1uF si R de 1M) si egalizati semnalele pe cele doua amplificatoare. 

Link spre comentariu

Plasticul a fost pus de un anterior posesor al aparatului, decupata dintr-o carcasa ceva, o improvizatie grosolana buna de ucis capetele si benzile.  Si la fel si eu stiu ca trebuie sa fie o pisla...Nu umblu la cap. Doar am inversat firele pistelor inte ele si am constatat ca situatia se inverseaza. Generator nu am. Insa copia benzii de test imi suride...

Link spre comentariu

Gasiti pe net generatoare de semnal on line. Pe Android este o aplicatie "440Hz", suficient de buna pentru un semnal sinusoidal de 1KHz. Oricum, pentru utilizarea benzii de test va trebuie un osciloscop care sa functioneze in mod X-Y, cum spunea un coleg mai devreme, ca sa puteti urmari simultan amplitudinea si defazajul dintre semnalele stanga si dreapta. 

Link spre comentariu
Acum 21 ore, aurel70 a spus:

Plasticul a fost pus de un anterior posesor al aparatului, decupata dintr-o carcasa ceva, o improvizatie grosolana buna de ucis capetele si benzile.  Si la fel si eu stiu ca trebuie sa fie o pisla...Nu umblu la cap. Doar am inversat firele pistelor inte ele si am constatat ca situatia se inverseaza. Generator nu am. Insa copia benzii de test imi suride...

Majak-ul nou nu avea pasla ci o bucata de banda ce semana cu banda de magnetofon, indoita si prinse capetele cu o capsa metalica. In capatul indoit se introducea un ax subtire strunjit, ce sustinea banda, iar prin capsa trecea un arc metalic ce tinea banda intinsa. La redare, banda aceasta se plia pe capul de redare, arcul se tensiona si apasa uniform banda magnetica. Cel putin asa era Majak-ul 205 pe care l-am luat de nou prin '85. Iar diferenta intre piste era ceva normal.

Link spre comentariu

Banda nu avea nimic, era intins intr-un capat de un mic arc bagat in nitul gaurit. Am fabricat benzi de astea, din capete de banda (rosii sau verzi) singura smecherie : se gaureste cu o preducea exact de marimea nitului de aluminiu,( clasic, nu pop) e partea unde se ciocaneste nitul tre o saiba subtire cu gaura fix cat nitul, se lucreaza fin. Apoi se gaureste cu burghiu de 1mm incet. Si eu am avut nivel mai mic pe stanga, am gasit semireglabilele care regleaza nivelul de redare, am marit putin pe stanga, a ajuns ca celalalt canal. Acum ma oftic, am undeva un set de curele in stare buna, nos, inchise etans, da le-am pus prea bine.... Nu le gasesc... 

Link spre comentariu

Cand mai am timp sa umblu prin el, ma mai joc putin cu corectiile pe 4, si mai tensionez acea banda presoare, arcul nu e la maxim. Am injectat semnal pe infasurarile capului, am reglat pentru amplificare egala, pozitiile semireglabililor sunt foarte asemanatoare. Ma gandesc la sugestia colegului @franzm pentru corectii pe 19 in normele IEC si NAB, dar nu am valorile circuitelor de reactie....

Link spre comentariu
Acum 16 ore, Усилитель a spus:

... Am fabricat benzi de astea, din capete de banda (rosii sau verzi) singura smecherie : se gaureste cu o preducea exact de marimea nitului de aluminiu,...

S-au gasit si nituri tubulare potrivite, din alama. Nu-i exclus sa mai am si azi câteva "puse prea bine".

Link spre comentariu

Asa ceva am si eu pe undeva alaturi de un bec de 6,3 volti si un set de curele,dar si doua Majakuri ,un 203 si un 205 care asteapta la rand de ceva timp.La 203 difuzoarele nu mai sant functionale,iar la 205 lipseste capacul de la capete.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări