Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MAJAK 205 vintage tranzistorizat

Postări Recomandate

Da, viteza aceasta exista fizic, pe placa exista gauri si notatiile pentru elementele C5E, R8E, R9E, respectiv C5L, R8L, R9L cat si cele doua comutatoare , cel lung pentru 9/19 si cel scurt pentru 4. Dar cu selectorul de viteze pe 4, nu se actioneaza complet comutatorul scurt, verificat cu ohmmetrul.Trebuie un adaos intre comutator si pirghia care il actioneaza. Daca as indoi pirghia, nu mai actioneaza pe 19.

Link spre comentariu

Mă tem că toată munca va fi în zadar. Niciodată nu am folosit viteza asta la un mag. O singura data am dat de câteva benzi la care a renunțat cineva, și unele erau cu ceva povestioare, pe viteza 4. Crezi că o să o folosești că sa merite echiparea pe cablaj ce nu a făcut-o fabrica, și bricolarea părții mecanice că să funcționeze totul cum trebuie? Până la urmă, daca fabrica a renunțat la această viteză, sigur au avut motivele lor, și nu a reclamat nimeni lipsa. Calitatea semnalului audio înregistrat oricum era proastă, și folosirea filtrului de pe 4 pe 9 îți va aduce un aport la frecvențe înalte, dar cu creșterea deranjanta a zgomotului de fond. Nici nu știi cum e mai bine, e doar chestiune de gust, funcție de ce preferă fiecare.

Link spre comentariu

Probabil ca un cap nou corect reglat (nu e cazul meu) ar apropia auditia de 6KHz, (6300 Hz in specificatii) cam cat aveau aparatele pe tuburi cu bloc UUS, si care nu mi se pare ca suna prost.

Mai am multe de facut....curele, ambreiaj, rola care se cupleaza cu motorul prin cureaua groasa are cauciucul crapat...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, aurel70 a spus:

cam cat aveau aparatele pe tuburi cu bloc UUS, si care nu mi se pare ca suna prost.

Chestiune de gust, cum spuneam. După ce asculți benzi trase corect pe 19, eventual pe scule adevărate, îți spun eu ca nu-ți vine sa mai înregistrezi pe 4 ca să asculți. La maiak cu foarte mici excepții, o sa fie diferențe sensibile între piste, din cauza mecanicii rudimentare, mai bine zis, al sistemului de ghidare banda pe cap. 

Link spre comentariu

Foarte corect, nu pot avea pretentii de calitate la viteza aceasta....Se preteaza la inregistrare de vorba, cu economie de banda, 4 piste mono....ore zdravene de povesti pentru copii..De altfel si vinilurile cu povesti erau imprimate cu viteza cea mai mica, 16 rpm.

Acum ... eu nu am masurat viteza....ca  o fi 4,74 sau 4,78 cm/s, nu stiu, dar are cam cat trebuie.

Link spre comentariu
La 27.06.2022 la 6:59, franzm a spus:

S-ar putea sa fiti nevoit sa vedeti din poze, care este modelul dvs.

Multumesc, interesant de studiat echipamentele din link-ul dumneavoastra. Ce m-a frapat la ultimul magnetofon fabricat (Olimp400) este asemanarea constructiva cu Revox A77, fabricat prin '70 de Will Studer: acelasi tip de sasiu, constructia modulara, inclusiv motorul cabestan de curent alternativ cu tahogenerator. Au "studiat" rusii cat au putut, se stie din istorie. Totusi, in ciuda nebuniei lor, nu pot sa nu le admir realizarile.

Link spre comentariu

Mai este de lucru...asa cum a zis colegul @doru3160,am diferenta intre cele 2 piste....si nu stiu daca s-a umblat la reglajul capului, unele suruburi mai au vopseaua intacta, altele nu. In schimb, intre placa metalica ce astupa capul si banda presoare, am gasit o bucata patrata de plastic,  de peste 2mm grosime...(...adica...foarte "ingenios").

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări