Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MAJAK 205 vintage tranzistorizat

Postări Recomandate

N-ati avut majak. Caderea volantei era ceva curent. Culmea e ca functiona si asa, doar ca se auzea un zgomot foarte deranjant.

Chestia cu banda redata invers se intampla mult mai des decat s-ar putea crede. Era foarte usor sa pui banda pe langa ghidaje si te trezeai pe la jumatea ei ca se freaca de marginea capacului de plastic sau sa faci o rasucire dupa ultimul ghidaj. Atunci banda se auzea corect pana la sfarsit, se aseza bine dar cand o intorceai sa asculti si cealalta parte nu se mai auzea normal si trebuia sa ai grija sa recreezi rasucirea inainte de primul ghidaj. O clipa de neatentie, sau o lumina mai proasta la cate un chef erau suficiente pentru aparitia fenomenului.

Asta am zis si eu in #341.Oricate capete de redare ar fi pus,chiar reglate ca la carte,nu rezolva nimic daca banda era pozitionata ca in poza.

post-203762-0-10672600-1474225577_thumb.jpg

Link spre comentariu

Gasesti de regula cabluri la metru la magazinele care vand piese electronice.

Cabluri cu 1 sau 2 fire ecranate iti trebuie ca sa inlocuiesti nenorocirile alea in tresa metalica si tub de plastic alb rusesti.

Iar pt cele de tensiune: cabluri subtiiri multifilare de diverse culori tot acolo le gasesti.

Orice reconditionare impune schimbarea acelor cabluri, care mai sunt si urate si legate cu ata ca la 1900(penibil)

Cumpara si "soricei" ca sa le fixezi frumos.

In Bucuresti sunt multe magazine pe strada Maica Domnului, dar gasesti si pe net .

PS .De ce am senzatia ca acest post este inutil ? Nu era L.M.C. ca acolo sau pe net gasesti ?

Zic si io nu va suparati...

Editat de goguboeru
Link spre comentariu

În locul unde sunt prinse de suportul metalic, dar , eu care sunt începător, consider că este o întrebare fără sens.

Izolatia cablului in zona lipiturii devine casanta din cauza caldurii necesare sudurii, deci este posibil ca in functie de calitatea izolatiei noului cablu sa obtineti acelasi rezultat, dupa munca de Sisif de inlocuire a tuturor cablurilor.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Avand in vedere ca te asteapta mult de lucru cu el, testeaza pe o bucata de cablu cu care ai vrea sa lucrezi si vezi daca esti multumit :

-cum reactioneaza izolatia cand lipesti, adica exemplu :ai dezizolat 0,5 cm si cand lipesti se mai dezgoleste inca pe atat atunci cand se incalzeste plasticul,

( de intarit o sa se intareasca oricum pe o distanta oarecare datorita sacazului/cositorului care o ia "in sus" pe miezul deCu. )

-cat de corect se dezizoleaza sau se rup fire din manuchiul de fire de Cu.,

-cat de usor adera cositorul pe fire (sa nu fie oxidate/inegrite firele de Cu.)

-ai culori suficiente din tipul acela de fire

sau orice alte probleme.

Editat de goguboeru
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am primit, acum câteva zile, un magnetofon, adus cu mulţi ani în urmă, din URSS. Are denumirea, SNEJETb 202,. Este probabil,modelul produs înainte de MAJAK 203, deoarece este doar, un pic mai rudimentar. Este foarte bine întreţinut, dar are o problemă. Atât la mersul în gol, cât şi pe comanda redare, în difuzoare se aude, un brum intermitent, cu o cadenţă liniara , de aproximativ 2 sec.Nu l-am desfăcut.Cauza, poate fi de la electroliţi, sau ceva mai complicat ?,

Link spre comentariu

Diferenta nr.1 fata de MAJAK : este MONO, pe 4 piste

Are pre. si final mono.

Si bineinteles incepi cu electroliticii.Ca sa identifici mai repede etajul defect, separa preul (iesirea de semnal ) de final si asculta in casca sau baga semnalul din pre intr-un alt final si vezi daca mai face.

Nu uita sa verifici si sursa de alimentare brum mai baga si diodele

Editat de goguboeru
Link spre comentariu

Cauza, poate fi de la electroliţi, sau ceva mai complicat ?,

Cauze pot fi multe ......

Primul pas ar fi inlocuirea tuturor electroliticilor , si dupa acea daca este cazul se scarpina mai departe

In poza ti-am insemnat ce trebuie inlocuit in prima faza

post-230317-0-18489900-1475695569_thumb.jpg

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări