Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MAJAK 205 vintage tranzistorizat

alex_n2011

Postări Recomandate

KT 805 BM

Структура: n-p-n

Макс. напр. к-б при заданном обратном токе к и разомкнутой цепи э.(Uкбо макс),В:     -

Макс. напр. к-э при заданном токе к и заданном сопр. в цепи б-э.(Uкэr макс),В:        Uce 60V 

Макс. напр. к-э при заданном токе к и разомкнутой цепи б.(Uкэо макс),В:                       -

Максимально допустимый ток к ( Iк макс,А):                                                                      Ic 5A 

Статический коэффициент передачи тока h21э мин:                                                   B min 15

Граничная частота коэффициента передачи тока fгр,МГц:                                          20.00 MHz 

Максимальная рассеиваемая мощность к (Рк,Вт):                                                       Pd 30W 

Корпус:                                                                                                                                 TO220

Adică orice BD243B,C, BD911, TIP31B,C, MJE15030, MJE15028,15030,15032... etc.

Atenţie la terminalele inversate.

KT 814 Г      

Структура: p-n-p

Макс. напр. к-б при заданном обратном токе к и разомкнутой цепи э.(Uкбо макс),В:          -

Макс. напр. к-э при заданном токе к и заданном сопр. в цепи б-э.(Uкэr макс),В:        Uce 100V

Макс. напр. к-э при заданном токе к и разомкнутой цепи б.(Uкэо макс),В:                            -

Максимально допустимый ток к ( Iк макс,А):                                                                      Ic 1.5A 

Статический коэффициент передачи тока h21э мин:                                                     B min  30

Граничная частота коэффициента передачи тока fгр,МГц:                                           3.00 MHz 

Максимальная рассеиваемая мощность к (Рк,Вт):                                                       Pd 10W 

Корпус:                                                                                                                          КТ-27  (TO126) 

Adică orice BD236, 238, 441... etc.

De preferat să se înlocuiască şi complementarul.

Editat de zal
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

@mihaibrinza

Mai am eu rămas printr-o magazie un Majak demontat. Capetele sunt OK. De fapt, dacă îmi aduc bine aminte avea doar probleme mecanice (o curea). Și electronica cred că mai e în stare bună. I-am scos doar VU-metrele și difurile ca sa le dau cuiva acum câțiva ani.

Dacă te interesează, dă-mi un PM

Posted Image

Editat de anonimus
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Încerc să pun în funcţiune un Majak 205. Mă confrunt cu următoarea problemă. Transistorii KT815 au fost înlocuiţi cu BD 238, Unul se încălzeşte foarte tare ,celălalt, are un regim normal. Cauza?,

O alta problema. La un Majak 203, A cazut tamburul de pe  pozitia normala. Am remediat defectiunea. De atunci, redarea pe toate benzile, care inainte functionau normal,este inversa. Adica trebuie sa rasucesc banda pentru o redare normala, Cauza?,  Sper sa primesc sfaturi de la persoane care vor sa ajute, si care nu sunt " alergice la prostie"

Link spre comentariu

1) Transistorii KT815 au fost înlocuiţi cu BD 238, Unul se încălzeşte foarte tare ,celălalt, are un regim normal. Cauza?,

2) A cazut tamburul de pe  pozitia normala.

3)inainte functionau normal,este inversa. Adica trebuie sa rasucesc banda pentru o redare normala

1)KT815 este unul singur, ceilalti tranzistori din final sunt KT814(complemntar lui KT815) si doi KT805.

2)Care  tambur?Poza?

3)Cum adica invers?Poza?

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.

1. KT815, cu ce poate fi inlocuit? Nu am un catalog pentru a putea vedea caracteristicile.

La MAJAK 203, am gasit KT805v=2 buc., KT602v=1 buc., GT402B=1 buc.,GT404B=1 buc.(Cu ce pot fi inlocuiti ?).

2.Cred ca m-am exprimat gresit. A alunecat in plan vertical, volanta de la axul principal, care anrteneaz banda prin intermediul rolei presoare. Am remediat, folosind clorura ferica.

3. Cand pun,banda in pozitie fireasca si actionez comanda "PLAY", se aude o muzica neinteligibila. Daca rasucesc pamblica benzii, cu 180 grade si o asaz astfel rotita pe ghidaje, actionand comanda "PLAY", am o auditie corespunzatoare. 

Link spre comentariu

Sanatate permanenta ! Nu cumva banda e infasurata "invers" pe role , cu partea activa(magnetica) in exterior ? Scuze ,acum am vazut ca e acelasi fenomen cu toate benzile.

Editat de surubarila
Link spre comentariu

3. Cand pun,banda in pozitie fireasca si actionez comanda "PLAY", se aude o muzica neinteligibila. Daca rasucesc pamblica benzii, cu 180 grade si o asaz astfel rotita pe ghidaje, actionand comanda "PLAY", am o auditie corespunzatoare. 

Pune te rog o poza de ansamblu a magnetofonului cu banda pregatita pentru redare ( asa rotita la 180 de grade ) ...........sa vedem si noi minunea , pentru ca ceva este clar in neregula ..........

Eu am o ipoteza ......care poate fi confirmata sau infirmata de poza pe care o vei pune

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.

1. KT815, cu ce poate fi inlocuit?BD237

KT805v=BD243, KT602v=1 buc., acestia sunt cu germaniu, GT402B=1 buc.,GT404B=1 buc.(Cu ce pot fi inlocuiti ?).http://alltransistors.com/transistor.php?transistor=36170

2.Cred ca m-am exprimat gresit. A alunecat in plan vertical, volanta de la axul principal, care anrteneaz banda prin intermediul rolei presoare. Am remediat, folosind clorura ferica.

2) Este punctul slab mecanic ala Majak-ului, eu atasam o siguranta pentru a nu se mai deplasa.

3)Cred ca inaltimea capului fata de banda este incorecta si citeste pistele de pe celalalt sens.

P.S.

Daca citeati ce a scris dl.Andrei Tabacaru, cu exceptia GT-urilor aveati raspunsul.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări