Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MAJAK 205 vintage tranzistorizat

Postări Recomandate

Aveti cumva idee de la ce s-au ars acele rezistente?.care ar putea fi problema?in afara faptului k nu se aude nimic in boxe merge orice comanda la el.astept un raspuns daca ma poate ajuta cineva

Rezistentele s-au ars din cauza curentului prea mare, cauza poate fii condensatorul de filtrare sau finalii, comenzile care depind de motor functioneaza, acesta este alimentat separat.

Pentru a putea fi ajutat trebuie sa stiti sa masurati si sa aveti un multimetru.

Link spre comentariu
Vizitator razvan g

Am multimetru si stiu sa masor.Spuneti-mi ce trebuie masurat va rog si daca se poate sa ma ajutati pas cu pas va raman recunoscator si fac si o cinste

Link spre comentariu

Prima oara sigurantele F1 si F2, nu cred ca F2 este arsa, dar este bine de stiut. Daca sunt valide, masurati tensiunea pe pinul 1(cca.36V) de la conectorul(X3)  al amplificatorului final(fata de masa) si daca pe acelasi conector la pinul 2, aveti 1/2(cca.18V) din ce ati masurat la pinul 1.

Dupa ce aveti aceste date, le interpretam si mergem mai departe.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator maleabil2011

Bun hai sa-ti spun cum am rezolvat eu problema curelelor pe majak 203.Cauti pe goagal firma Rolling unde pe site gasesti nr de telefon adresa de e-mail etc si ceri un pret pentru...oring cu dimensiunea de 68 X 4 mm ( ca inlocuitor pentru cureaua de forta )oring cu dimensiunea 205 X 3 mm ( ca inlocuitor pentru cureaua ce antreneaza ambreiajul tamburului receptor)Pentru alte dimensiuni de curele nu-ti ramane decat sa masori diametrul cercului descris de acestea si grosimea curelei-lor. 

Buna ziua!

Am citit postul dv si as vrea sa va multumesc pentru ideeea cu oring-urile. Mi-a rezolvat problema curelelor rupte.

Am si eu o intrebare si o problema...

Ati spus de un "oring cu dimensiunea 205 X 3 mm". L-am cumparat si pe acesta dar nu i-am gasit locul! Nu ma prind unde ar trebui pus.

Pe de alta parte problema pe care o are acum majak-ul meu este ca nu deruleaza inapoi. Practic, atunci cand incerc sa derulez inapoi, deruleaza tot inainte, doar ca mai incet.

Ma gandeam ca are legatura cu acel oring cu dimensiunea 205 X 3 mm.

Am facut si un clip cu mag-ul deschis poate are cineva o idee si ma indruma in directia buna.

https://youtu.be/PGVH7-0Dw1A

Multumesc anticipat celor care m-ar putea ajuta!

Link spre comentariu

Pe la minutul 1:30 din filmulet, cand actionezi derularea inapoi, rola mica din stanga nu calca pe tambur. Verifica parghiile de actionare de la buton la acea rola. Ori este stramba, ori ai demontat-o tu si ai montat-o gresit.

Cureaua despre care spui ca nu-i gasesti locul, este montata intre rola din stanga si discul de ebonita (ambreiajul tamburului receptor) de sub tamburul dreapta.

Este normal ca pe derulare inapoi fara banda, sa se invarteasca rola din dreapta pe inainte datorita ambreiajului care nu este prevazut cu decuplare la comanda derulare inapoi.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu
Vizitator maleabil2011

Multumesc mult de raspuns. O sa verific mecanismul care cupleaza mecanic derularea inapoi.

Am atasat o fotografie cu cureaua la care cred ca te referi si am pus o sageata rosie. Pe aceasta am schimbat-o deja dar sigur nu are 205 mm. Ce incerc sa spun e ca e posibil sa fie gresita dimensiunea asta. Este imensa cureaua de 205 mm.

Daca te refereai la cureaua indicata cu sageata rosie, atunci problema e rezolvata.

Multumesc inca o data de ajutor!

http://s2.postimg.org/fes8i8mwp/majak.jpg

Editat de maleabil2011
Link spre comentariu
Vizitator maleabil2011

Multumesc!

Pentru mine problema s-a rezolvat.

Pentru ceilalti:

-am cumparat oring-urile de la rolling, timisoara (banuiesc ca se gasesc la orice magazin care vinde oring-uri)

-pret, aprox 3.5 Ron bucata

-masurati cu atentie curelele sau, si mai bine, mergeti cu ele la magazin si vi le masoara acolo

-merg excelent

Editat de maleabil2011
Link spre comentariu

Demonteaza cureaua marcata cu sageata rosie, si vezi daca fara acea curea functioneaza corect derularea inapoi. Cureaua aceea trebuie sa fie destul de elastica ca sa permita miscarea rolei antrenata de cureaua de forta. Dupa cum vad eu in filmulet, cureaua aceea nu are elasticitatea suficienta ca sa permita rolei contactul cu tamburul stanga. Daca dimensiunea curelei este buna, nu este foarte stransa pe role, trebuie aleasa o curea mai subtire incat sa fie si destul de elastica.

Editat de wwilly
Link spre comentariu

Demonteaza cureaua marcata cu sageata rosie, si vezi daca fara acea curea functioneaza corect derularea inapoi. Cureaua aceea trebuie sa fie destul de elastica ca sa permita miscarea rolei antrenata de cureaua de forta. Dupa cum vad eu in filmulet, cureaua aceea nu are elasticitatea suficienta ca sa permita rolei contactul cu tamburul stanga. Daca dimensiunea curelei este buna, nu este foarte stransa pe role, trebuie aleasa o curea mai subtire incat sa fie si destul de elastica.

Daca cureaua ambreiajului de la tamburul acceptor este putin mai stransa se poate regla cat de intinsa sa fie cand se deruleaza inapoi prin mutarea arcului ( spre varful parghiilor ) indicat cu sageata galbena in imagine

post-230317-0-59790400-1432813046_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Încerc să repar un magnetofon MAJAK205 şi un 203. Nu am gasit nicaieri schema completa. Nu ştiu cu ce să înlocuiesc tranzistoarele KT805vM, KT814,KT602. La singurul magazin de profil din Galaţi, nu mai există aceste tipuri de tranzistori şi nici nu au putut să îmi spună , cu ce tip se pot înlocui. Vă mulţumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări