Dominicue Postat Februarie 11, 2014 Partajează Postat Februarie 11, 2014 O schema cu Vu-metru leduri care fct. si ca Bara si ca Point adica se misca/aprinde doar un led.Este doar una care a aparut prima la cautarea cu Google.Presupun ca mai sunt si altele care au si cablajulSite-ul de unde este schema are multe Vu-metre .Acesta este site-ul :http://www.eleccircuit.com/electronic-v ... nd-lm3915/Acum m-am luminat !In ce priveste bobinele de placa oscilatorului ele sunt reglate cum le-a reglat mama rusia , singurele reglaje care le-am facut s-au rezumat la calibrarea vumetrelor pe rec din semireglabili R9 si R 10 (cu generatorul de semnal) si ajustarea tensiunii de premagnetizare din R6 si R8 la valoarea de 10 V ( la aceasta valoare raspund excelent benzile ce le folosesc eu , respectiv marca SCOTCH 3M) reglajul l-am facut cu aparatul de masura analogic pentru ca nu am osciloscop!In ce priveste alimetarea vumetrelor aceasta am realizat-o printrun stabilizator cu LM7815 si tensiunea la intrarea in stabilizator luata direct de la iesirea de 23 V din stabilizatorul original!O greseala pe care am facuto eu a fost ca am injectat semnalul de iesire al preamp-urilor la intrarea in vu metre inainte de semireglabilii R9 si R 10 de 100k de pe intrari si e clar ca acestea mi-au introdus o atenuare pronuntata deoarece acestia sunt reglati pe inregistrare.Schema cu celebrul LM 3915 o stiu desi as merge mai degraba pe LM 3916 care e mai adecvat scopului , insa schema cu LM3916 mai are nevoie de un etaj suplimentar de amplificare pe intrare , dar nu e o problema am la scheme de amplificatoare liniac cu duiumu!Orcum incerc sa le fac functionale pe play vumetrele existente si daca nu-mi va placea atunci trec la varianta pe leduri .Domnule GOGUBOERU inca odata va multumesc pentru sprijin , tot respectul din partea mea !Cu stima. Link spre comentariu
goguboeru Postat Februarie 12, 2014 Partajează Postat Februarie 12, 2014 Vezi ca eu am facut o gresala .Trebuie intrerupt cablajul undeva inainte de "colectorul" lui V3 ca atunci cand alimentezi etajul de Vu-metre sa nu alimentezi si oscilatorul.Contactele 4-5-6 de la S3 alimenteaza oscilatorul.Tu ai rezolvat problema alimentarii Vu-metrelor foarte elegant cu alimentare stabilizata separataSi poate spui cum merg acum Vu-metrele dupa ce ai facut modificarile.O poza cu cablajul de la placa cu comutatorii de piste unde trebuie intrerupt cablajul ca sa separi alimentarea oscilatorului de etajul Vu-metrelor.P.S Ai manualul service al Maiak-ului ? Ala in rusa?Vezi ca e foarte folositor ai acolo o tona de info utile mai ales in reglaje. Iar limba rusa nu trebuie sa fie un obstacol de netrecut. Explica in detaliu functionarea aparatului.Daca nu, eu il am( de pe net dar nu mai stiu de unde ) si ti-l pot da. Link spre comentariu
Dominicue Postat Februarie 12, 2014 Partajează Postat Februarie 12, 2014 Vezi ca eu am facut o gresala .Trebuie intrerupt cablajul undeva inainte de "colectorul" lui V3 ca atunci cand alimentezi etajul de Vu-metre sa nu alimentezi si oscilatorul.Contactele 4-5-6 de la S3 alimenteaza oscilatorul.Tu ai rezolvat problema alimentarii Vu-metrelor foarte elegant cu alimentare stabilizata separataSi poate spui cum merg acum Vu-metrele dupa ce ai facut modificarile.O poza cu cablajul de la placa cu comutatorii de piste unde trebuie intrerupt cablajul ca sa separi alimentarea oscilatorului de etajul Vu-metrelor.P.S Ai manualul service al Maiak-ului ? Ala in rusa?Vezi ca e foarte folositor ai acolo o tona de info utile mai ales in reglaje. Iar limba rusa nu trebuie sa fie un obstacol de netrecut. Explica in detaliu functionarea aparatului.Daca nu, eu il am( de pe net dar nu mai stiu de unde ) si ti-l pot da.Sectionarea cablajului am facuto (eram constient ca nu poate functiona si oscilatorul de stergere ) cand am facut alimentarea vumetrelor separat .Nu am apucat inca sa definitivez modificarea pentru ca abia aseara am citit postarea !Am schema originala si inclusiv manualul de service al magnetofonului in limba rusa !Ideea este ca de fapt pana la urma si daca vumetrele nu indica foarte precis pe play nu este o tragedie e mai mult o chestie de efect sa le vad functionale pe play doar nu o sa stau cu nasul in ele toata ziua pe redare ! Vumetrele ma intereseaza sa fie calibrate cat mai exact pe inregistrare , si ma gandeam la inca o chestie .Oare ar merge? sa trag cu majakul pe banda un semnal de 1khz la 0db , dupa care sa calibrez vumetrele pe play!Am si o banda de test nu e problema , insa ma gandeam la ce a-ti scris intro postare anterioara ( cum ca vumetrele calibrate la 1khz cu banda de test nu ar mai indica corespunzator cu semnal muzical ) O sa incerc si ceva tot va iesi pana la urma!Apropo de vumetre pe leduri am gasit deja si doua bargraphuri a cate 10 leduri fiecare (cu 7 leduri verzi si 3 leduri rosii) ce intra perfect in carcasa vumetrelor , deci cu alte cuvinte ma pregatesc si pentru varianta pe leduri in caz ca nu-mi va placea cum merge pe analogic! Inca odata va multumesc pentru tot sprijinul acordat!Cu stima! Link spre comentariu
goguboeru Postat Februarie 12, 2014 Partajează Postat Februarie 12, 2014 Acest "0 dB" nu este asa usor de reglat nici pe redare nici pe imprimare. De ce : - daca pui o banda trasa cu 0 dB de fabrica pe un mag/cass si te apuci sa reglezi pe redare din semi. vumetrelor sa indice 0db, sigur o sa ai 2 probleme : A- daca pui la iesirea din preamplificator un osciloscop sau amplificator audio sa constati ca etajele nu amplifica egal B- daca pui o banda trasa la 0 dB(semnal de 1kHz) pe acel mag pe un altul care functioneaza corect sa constati ca e trasa inegal si nici decum la 0dB. Acest 0dB inseamna ca la iesirea din preamplificator atunci cand Vu-metrul indica 0dB sa ai o tensiune /semnal de o anumita valoare,pe care ai sa o cauti tu in service ca zice acolo. Eu nu mai am timp acum sa ma uit ,daca nu o gasesti spune si o sa ma uit eu diseara. O stiam dar am uitat-o, de fapt este aceeiasi pt toate sculele . Dupa ce reglezi din semireglabilul de pe placa mare(preamplificator) ca la iesire din pre sa ai acea tensiune dupa aia reglezi Vumetrul sa arate 0dB Din pacate nu stiu cu ce altceva poti sa o citesti in afara de osciloscop. Acum si doar acum poti sa treci sa reglezi Vu-metrul pe imprimare ca sa ai acel dorit 0 dB indicat corect de Vu-metru. Dupa ce ai facut acest reglaj o banda trasa de tine pe mag-ul tau pe orice alt mag pusa v-a arata la fel ca al tau pe Vu-metre. Acest reglaj este valabil pt. orice mag sau cass. Link spre comentariu
goguboeru Postat Februarie 12, 2014 Partajează Postat Februarie 12, 2014 Ca sa nu aglomerz postul precedent.O metoda empirica si greoaie ar fi sa gasesti un mag bun(reglat corect) care sa redea corect 0db si sa tragi pe al tau pina cand daca ai tras la tine 1kHz la 0dB cand pui banda pe el sa arate si la el tot 0dB. Dupa aia iei banda si o mai pui pe 2-3 maguri sa verifici ca e la fel .Nu trebuie sa mai spun ca mai intai de toate trebuie sa ai azimutul capului de redare reglat corect, in orice situatie de reglaje cu sau fara osciloscop.Dar poti sa iei magul si banda de test cu 0dB si sa mergi la un service care trebuie sa aiba un osciloscop si sa masori la ei valoarea si sa reglezi. Pregatesti inainte o mufa DIN cu 5 contacte cu 3 fire pe ea masa si canal S si D ,pui banda pe mag, bagi mufa in iesirea din pre. magului si legi osciloscopul pe rand daca nu e cu dublu spot si masori. In 15 minute ai terminat Link spre comentariu
Dominicue Postat Februarie 12, 2014 Partajează Postat Februarie 12, 2014 Acest "0 dB" nu este asa usor de reglat nici pe redare nici pe imprimare.Acum si doar acum poti sa treci sa reglezi Vu-metrul pe imprimare ca sa ai acel dorit 0 dB indicat corect de Vu-metru.Dupa ce ai facut acest reglaj o banda trasa de tine pe mag-ul tau pe orice alt mag pusa v-a arata la fel ca al tau pe Vu-metre.Acest reglaj este valabil pt. orice mag sau cass.Foarte pertinente explicatiile dumneavoastra si foarte de folos , cea ce ma determina ca in viitorul apropiat sa fac rost de osciloscop chiar si de imprumut !Pe de alta parte va intreb : nu este posibil cu ajutorul benzii de test la frecventa de 1khz -0db sa pot masura pe iesirea preamplificatoarelor nivelul tensiunii audio cu ce am eu in dotare( aparat analogic de masura sau digital) , si apoi sa incerc sa o ajustez din semireglabilii de dupa etajul de intrare cu tranzistor?Poate bat campii sau spun bazaconii , dar pentru ca nu am inca un osciloscop ma gandeam daca nu ar fi posibil sa pot regla amplificarea , chiar daca metoda nu este cea mai buna!Orcum ma pun pe citit manualul de service sa vad ce valoare ar trebuii sa aibe tensiunea audio de pe iesirea preamplificatoarelor!Ma iertati ca va bombardez cu atatea intrebari , insa experienta dumneavoastra isi spune cuvantul si greu mai gasesti oameni cu asemenea competenta!Va multumesc Cu stima! Link spre comentariu
goguboeru Postat Februarie 13, 2014 Partajează Postat Februarie 13, 2014 Nu am masurat niciodata cu AVO-metrul digital un nivel audio. Nu stiu cum se comporta in frecventa aceste aparate. Voltmetre electronice se folosesc pt astfel de masuratori dar nu stiu ce aparat ai si daca poate. "Analogicul" nu poate masura aceste semnale Pt 0 dB pe vu- metru Info . vezi si aici : http://en.wikipedia.org/wiki/VU_meter sau aici, de unde am tradus cu google pt ca sa nu apara comentarii ca se posteaza doar in Lb Romana: http://www.gearslutz.com/board/geekslut ... -trim.html Citat: Inițial Adăugată pe site de Rokus666 Tocmai am primit PRO VLA II panoul frontal are o funcție de echipare pe metru VU. Stie cineva cum de a calibra metru cu precizie? Se pare că atunci când am încărca de intrare, VU este abia sărituri, și în Daw mea se ajunge la "0" db Puteți utiliza-20dBFS fișierul de test 1 kHz de la site-ul nostru. Veți avea nevoie de un adevărat RMS volt metru și apoi calibrați calea semnalului, astfel încât producția de dvs. D la A = 0dB VU (de obicei 0 dB VU este egal cu 4 dBu / 185 nanoWebers pe metru / 1.23 Volts RMS - folosind un adevărat RMS volt metru). Acest lucru presupune o cale de semnal de echilibrat. Descărcați fișierele de testare urmând acest link. Sper că acest lucru ajută. Noroc! __________________ Pascal Sijen Sr. Director, Product Management, Cinema @ Dolby Labs | Fostul co-fondator Blue Sky Int. & Audio Proiectare Labs Inc | eu sunt, de asemenea, un tocilar în timpul meu liber. Am dat exemplele astea ca sa nu mai te chinui cu rusa si oricum m-am uitat si eu fugititiv pe service si nu am gasit repede ce cautam. Daca vrei sa vezi cum reglezi si cu ce mai in amanunt vezi ca gasesti pe net info multa dar in engleza. Dar mai intai fa rost /acces la scule de masura. Osciloscopul si generatorul de frecventa in audio sunt absolut necesare. Link spre comentariu
goguboeru Postat Februarie 13, 2014 Partajează Postat Februarie 13, 2014 Am vazut pe net niste AVO-metre Fluke pe care scria "true RMS" oare or sti sa faca si masuratoarea de care ai nevoie?Dar un Fluke din asta costa cat un osciloscop... Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 13, 2014 Partajează Postat Februarie 13, 2014 AVO-metrele portabile se pot verivica pe un generator de semnal audio.În vechiul Tehnium au fost prezentate câteva scheme de aparate de masura analogice cu redresare activa si divizor compensat în frecventa. A fost publicata si o carticica cu un milivoltmetru de ca. performant (printre altele). Nu-mi mai amintesc din pacate autorul si titlul. Link spre comentariu
Dominicue Postat Februarie 13, 2014 Partajează Postat Februarie 13, 2014 AVO-metrele portabile se pot verivica pe un generator de semnal audio.În vechiul Tehnium au fost prezentate câteva scheme de aparate de masura analogice cu redresare activa si divizor compensat în frecventa. A fost publicata si o carticica cu un milivoltmetru de ca. performant (printre altele). Nu-mi mai amintesc din pacate autorul si titlul.Chiar imi aduc aminte ca exista intro din revista tehnium o schema a unui redresor de precizie care se folosea pentru masurare in audiofrecventa.Asa ca m-am apucat de rasfoit toata colectia revistei tehnium .Spre norocul meu o am si in format electronic asa ca.... deocamnada buchisesc de zor! Link spre comentariu
Dominicue Postat Februarie 13, 2014 Partajează Postat Februarie 13, 2014 Am vazut pe net niste AVO-metre Fluke pe care scria "true RMS" oare or sti sa faca si masuratoarea de care ai nevoie?Dar un Fluke din asta costa cat un osciloscop... Targhetul meu in viitorul apropiat este achizitionarea unui osciloscop mai ales ca se gasesc second hand la preturi relativ decente. Link spre comentariu
clauelf Postat Februarie 14, 2014 Partajează Postat Februarie 14, 2014 Marea problema cu AVO este ca tensiunea indicata se schimba cu frecventa. La semnal de aceeasi amplitudine, o valoare indica la 1khz si cu totul altceva indica la 10khz ( ca exemplu). Scula special dedicata pentru aceste calibrari era VTVM-ul ( valve tube voltmeter), ce de altfel apare mai in toate manualele de service ale producatorilor de mag-uri sau cass-uri. Marcile cele mai cunoscute de astfel de scule sunt Heathkit si Leader. Link spre comentariu
goguboeru Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Dar un voltmetru SS (Solid State adica cu trOZnitori , nu .... la ce va ganditi ,ca alea tot cu tuburi erau ) nu se gaseste doar de-alea cu "valve" -tuburi electronice sa faca asta ? Link spre comentariu
Dominicue Postat Februarie 28, 2014 Partajează Postat Februarie 28, 2014 In sfarsit am reusit sa definitivez modificarea vumetrelor la majak 203 ca acestea sa fie functionale pe play si pot spune ca sunt multumit !Cu toate astea preventiv am construit si doua vumetre cu leduri in caz ca ma voi plictisi de vumetrele analogice! Vumetrele pe leduri functioneaza in modul bar deoarece dinstanta fiind mica intre leduri ( ele sunt de fapt cate un display bargraph ) nu poate functiona in modul Punct ( dot ) deoarece datorita vitezei de aprindere si a perceptiei vizuale nu se vede cate un led aprins , iluzia optica face sa para ca sunt cate trei leduri aprinse , desi este aprins doar unul in modul punct! Link spre comentariu
Dominicue Postat Februarie 28, 2014 Partajează Postat Februarie 28, 2014 Si aici un mic filmulet cu functionarea vumetrelor pe play! Calitatea video este slabuta pentru ca nu am decat o camera cu rezolutie VGA View My Video Mai vreau sa mentionez ca in plus fata de detalile furnizate de dl. GOGUBOERU am mai adaugat doua micro relee cu contacte normal inchise actionate de tensiunea de alimentare pentru ocilatorul de premagnetizare si stergere , in vederea decuplarii intrarii cu semnal in vumetru din regimul play la trecerea in regimul de inregistrare , in rest am aplicat tot ce a postat colegul nostru dl. GOGUBOERU si vumetrele functioneaza perfect si play ! Inca odata vreau sa multumesc pe aceasta cale d-lui GOGUBOERU pentru detalile furnizate in acest topic! A si era sa uit printre filmuletele mele mai sunt doua interesante ,modificarea ghidajelor de banda si transformarea lor in ghidaje mobile pe rulment! Poate intereseaza pe cineva! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum