Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lorenz Super 200/38W


doru3160

Postări Recomandate

Salut,am fost abordat pt reconditionarea unui astfel de aparat si as avea nevoie de o schema a lui,daca o detine cineva.Caseta e destul de bine conservata,chiar daca o sa trebuiasca lucrata, are toate butoanele,ornamentele,scala functionala si bine conservata,doar lacul e compromis,dar as incepe prin a completa sasiul si a-l repune in functie.Lampile lipsa sunt AC2,AF3 si AZ 1.Acum,AC2 as avea in colectie,macar pt probe,AZ1 as putea sa-l inlocuiesc cu orice(tub sau semiconductor),tot pt probe,problema ramane un AF3,daca se gaseste pe undeva si schema.Deci rugamintea era daca are cineva de vanzare un astfel de tub(si in perspectiva as fi amator si de restul) sa-mi dea de stire,si poate intre timp se gaseste si o schema.Poze cu aparatul inca nu am facut,am fost la o constatare preliminara,cu promisiunea ca daca gasesc ce-mi trebuie o sa-l iau la lucru,aparatul nu este al meu, proprietarul il detine ca amintire de familie,si dupa o perioada de depozitare destul de lunga(in care au fost ceva tentative de vandalizare si care a inclus si conditii nu tocmai prielnice pt un astfel de aparat) s-a hotarat sa-l repuna in functie.Sper cu ajutorul colegilor de pe forum sa reusesc sa-i redau stralucirea,e un aparat frumos,merita restaurat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    3

  • radianr

    1

  • nicolae57

    1

  • kripton

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

.Lampile lipsa sunt AC2,AF3 si AZ 1.Acum,AC2 as avea in colectie,macar pt probe,AZ1 as putea sa-l inlocuiesc cu orice(tub sau semiconductor),tot pt probe,problema ramane un AF3,daca se gaseste pe undeva si schema.

AF3 TUNGSRAM NOS 50RON
Link spre comentariu

Acest aparat il am si eu, dar are AK2, AF3, ABC1, AL4 si AZ1. La niciuna din variante nu am gasit "AC2".

Multumesc pt schema,lampile fiind lipsa,am copiat de pe capacul spate exact ce scria acolo...asa cum spuneam, un AC2 am(http://www.proradioantic.ro/index.php?x=item&id_p=7599),probabil dupa ce completez toate lampile lipsa,o sa iau in calcul si varianta cu AK2,daca va refuza AC2,dar pe capac 100% scrie AC2.Oricum,si pe restul o sa trebuiasca sa le cumpar,pt ca acum o sa folosesc exemplarul care il am in colectie.

AF3 TUNGSRAM NOS 50RON

Multumesc d-l Nicolae,o sa iau legatura cu proprietarul si va contactez telefonic,daca nu s-a schimbat numarul,inseamna ca il mai am de la colaborarea cu masca de fata de la Oberon.Nu am vrut sa iau aparatul acasa pt ca nu stiam daca gasesc tot ce-mi trebuie pt restaurare,si nu avea rost sa-l depozitez la mine,am spatiu limitat,dar daca omul va fi de acord,voi cumpara lampa si voi incerca sa-l scot la lumina.
Link spre comentariu

dar pe capac 100% scrie AC2

Va salut,Posibil sa fie o varianta constructiva a aparatului , mai precis a etajului audio . Daca se utilizeaza tubul AC 2 , este posibil ca tubul final sa fie AD 1 , trioda finala cu incalzire directa la care trebuie sa existe o infasurare separata de 4 V pe transformatorul de retea iar grupul de negativare automata este cuplat la filamentul-catod prin cursorul unui potentiometru semireglabil , de regula bobinat , conectat paralel pe acesta .Firma producatoare a utilizat acest tip de etaj final la receptorul " Super 300W " ( unde AC 2 este tub de atac al finalei , un aparat performant la acea vreme ). Ar fi , probabil util , sa ne scrieti si tipul celorlalte tuburi ( care nu sunt lipsa ) . Radioreceptorul lui @, < radianr > este de asemenea un aparat performant si datorita sistemului mecanic de selectivitate variabila din dotare . Cu alte cuvinte , cele doua circuite acordate din componenta fiecarui filtru FI se pot indeparta ( sau apropia ) unul fata de altul in acelasi plan ceea ce duce la slabirea ( cresterea ) cuplajului electromagnetic intre ele , modificandu-se astfel banda de trecere a spectrului FI . O data cu ingustarea benzii de trecere creste considerabil si proportional selectivitatea aparatului ( evident , in defavoarea " fidelitatii " AF ) . Reglajul benzii de trecere se face simultan la ambele filtre FI printr-un sistem de parghii articulate actionat dupa dorinta de la un buton al aparatului . Mai mult , pentru a se putea acorda usor aparatul pe un post ( mai ales in gama undelor scurte ) cand banda este ingustata si deci este necesara o miscare foarte precisa si mica a CV , aparatul dispune de un ingenios demultiplicator ( raport aprox. 3 : 1 ) coaxial , autoblocat la o rotatie . Asta inseamna ca la o rotatie a butonului de acord , axul de antrenare al scalei si CV se misca doar o treime de tura . Daca se depaseste o tura completa a butonului de acord , demultiplicatorul se blocheaza ( se roteste cu totul ) si sistemul lucreaza in raport 1 : 1 pana la urmatoarea oprire unde , din nou, pentru o singura rotatie , intra in demultiplicare . Astfel demultiplicatorul se poate " transpune " automat in orice punct de pe scala ducand la o acordare comoda si precisa pe postul dorit asigurand totodata si parcurgerea rapida a scalei pana la acesta . P.S. Datorita nefolosirii indelungate , acest demultiplicator ( cu bile ) se poate bloca sau deteriora astfel incat sa functioneze doar pe una din posibilitile sale , fie doar pe deplasare rapida , fie deplasare numai in demultiplicare . Se poate remedia cu succes daca este intreg . Nu mai retin cum este realizat indicatorul optic de acord ( nu este cu tub ) .
Link spre comentariu

Datorita nefolosirii indelungate , acest demultiplicator ( cu bile ) se poate bloca sau deteriora astfel incat sa functioneze doar pe una din posibilitile sale , fie doar pe deplasare rapida , fie deplasare numai in demultiplicare . Se poate remedia cu succes daca este intreg . Nu mai retin cum este realizat indicatorul optic de acord ( nu este cu tub ) .

Remarcanta avanpremiera,multumesc,inca nu am intrat in posesia aparatului,i-am comunicat proprietarului un pret estimativ pt materiale(manopera i-am spus ca e bonus)si de indata ce mi-l va aduce voi vedea ce e de facut...oricum,in urma analizarii celor 2 tuburi pe foaia de catalog,sunt din ce in ce mai convins ca nu are cum sa fie primul tub AC2...ori e redactat gresit pe capac,ori eu am notat gresit,si asta nu voi putea vedea decat cu aparatul in fata si studiind un pic legaturile la soclu...Pana cand nu-l pun pe masa e mai greu de spus,sper zilele astea sa mi-l aduca (daca il va aduce :rade: ) si atunci putem vorbi la subiect.Ca o paranteza,cam de fiecare data cand am fost confruntat cu asemenea situatii,in mod invariabil,toti se asteapta sa scape cu 20-30 lei,si aparatul sa mearga(si sa arate) ca nou :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări