Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor 27MHz->145MHz

yo6pir

Postări Recomandate

Va salut pe toata lumea, Am vrut sa postez acest subiect in forumul vecin, CB-PMR, ca poate are mai mare legatura cu banda CB, dar am hotarat ca totusi aici este mai mare "inteligenta" care rasfoieste aceste pagini si, poate ca voi gasi raspuns mai repede la problema mea.Ma bate gandul sa fac uz de statiile pe care le detin in banda de 2m, ca sa le adaptez un convertor si sa le utilizez pe masina si in banda CB de 27MHz, fiind statii profesionale MOTOROLA, foarte bune . Dar, cum? Cum sa fac un convertor de la 27MHz la 145MHz deoarece, mai-toata documentatia care se gaseste este dedicata down-conversiei si nu invers? Are cineva o documentatie in acest sens, sau, a facut cineva astfel de convertor? Ar fi util sa stim, daca s-a construit deja asa ceva deoarece traficul in banda de 2m a cam fost depasit de traficul in banda CB, si, poate ca asa, mai dam o utilizare statiilor portabile/mobile care au cam inceput sa rugineasca de ne-utilizare, HI!. Toate bune!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo6pir

6

• BodoRF

4

• gica70

3

• ywar2

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca alegi LO=117MHZ atunci 27MHZ va fi convertit in 144MHZ.Canalul 22 il vei gasi la 144,225MHZ.Poti folosi o alta frecventa pentru LO, dar va trebui sa calculezi unde va fi convertit canalul 22(27,225MHZ).Am atasat o schema cu un transverter 50/28(144).Valorile din paranteza sunt pentru 144MHZ.Pentru CB trebuie sa modifici circuitele acordate de la intrarea RX si iesirea TX.Mai trebuiesc reacordate circuitele din oscilator si multiplicator.Acest transverter l-am construit in doua exemplare pentru conversia benzilor 4 & 6m => 10m.A suferit unele modificari pe partea de emisie.Cred ca este prea bun pentru aplicatii CB.

post-11720-139829329905_thumb.gif

post-11720-139829329912_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am vrut sa postez acest subiect in forumul vecin, CB-PMR, ca poate are mai mare legatura cu banda CB, dar am hotarat ca totusi aici este mai mare "inteligenta" care rasfoieste aceste pagini si, poate ca voi gasi raspuns mai repede la problema mea.

Ma bucur ca aici nu exista QRM de la toti manelistii........CQ-YO este un subforum serios , pentru ca este foarte tehnic , cu multa " inteligenta " , cu mult prea tehnic pentru camionagii de pe " 22 " .
Link spre comentariu

BodoRF, schema ta pare interesanta, dar nu am mixere IE500 si pe-deasupra mai e nevoie de doua bucati! Totusi acest tip de convertor este down-converter. Nu s-a pus niciodata problema conversiei in sus? Este vreo problema daca se face acest tip de conversie? Nu ar fi greu de modificat dar as vrea sa vad o schema dedicata si eventual mai simpla, poate cu CI.P.S.@hpavictor Eu nu fac QRM pe aici pe forum, nu sunt tirist si nici adeptul canalului 22-CB, dar nevoia te impinge si la folosirea acestor metode, sa zicem, de a te proteja, intr-un fel sau altul. Fiind 5 zile pe saptamana in delegatie prin tara, nu cred ca te descurci singur in jungla care se cheama drumurile tarii. Asa ca trebuie sa-i acceptam cumva printre noi pe acei tiristi sau manelisti, zi-le cum vrei, caci altfel, generic vorbind, deschizi buzunarul si nu cred ca-ti convine. Oricum, am renuntat sa mai port statia de 2m cu mine prin tara deoarece in nenumaratele mele apeluri locale pe unde am trecut, nu mi-a raspuns aproape nimeni si am programate toate repetoarele pe statie. Asa ca trebuie sa-i schimb destinatia statiei ca tot sta degeaba, HI!. Toate bune, 73!

Link spre comentariu

Eu cred ca acel tip de mixer este "universal" si mai cred ca sunt multi care au mixerul acesta (echivalent) in modulele de RTP si care te pot ajuta.Nu sunt acasa; daca astepti 5 zile ti le trimit eu (modulele!).

Link spre comentariu

Mixerele sunt recuperate din RTP-uri.Am inlocuit vechile diode 1N4148(9) cu 1N5711.Cu aceasta ocazie am observat ca diodele nu erau imperecheate.Transverterul de mai sus stie sa faca up/down conversion (50 in 144 sau 28).Pentru upconversion valorile componenteleor sunt trecute in paranteza.Nu este nicio problema daca vrei sa ridici 27 la 144.De obicei se foloseste varianta downconversion pentru ca amatorul doreste sa lucreze o banda VHF/SHF cu vechiul echipament care lucreaza in HF.Pentru receptie nu as recomanda un mixer cu circuit integrat.Pentru economie de componente se poate folosi un singur mixer, un singur filtru trece banda in 27MHZ.Comutarea rx-tx se poate face cu relee sau diode.Performantele noului echipament vor depasi lejer transceiverele ieftine dedicate pentru CB.

Link spre comentariu

Mai baieti, stati asa! Trebuie sa ma dumiresc putin.Bodo zice ca se poate face up-conversie cu transverterul acela prezentat de el. Pe-de-alta-parte Gica spune ca se poate folosi la fel placi din RTM. Eu sa inteleg ca schema prezentata de Bodo este aceeasi cu placile de RTM, si nu trebuie altceva de facut decat sa modific acele placi? Sau, schema lui Bodo este una si placile din RTM sunt alta?! Trebuie sa ma lamuresc, deoarece nu am facut inca nici un transverter pana acuma si de aceea vreau sa nu gresesc de la inceput cu el. Voi careva, ati probat acest tip de conversie, si a mers? Sau toti dam cu presupusu' ca ar merge si asa daca se face asa...si s'ar folosi placile de undeva...?

Link spre comentariu

De pe placile RTM si RTP se pot refolosi mixerele cu diode si carcasele bobinelor.Ai nevoie de versiunea 4 pentru VHF.De obicei miezurile toroidale din mixere au culoarea violet sau nevopsite.Nu stiu exact cum se numeau radiotelefoanele din care am recuperat eu piesele, pe cine am intrebat mi-a spus ca au fost RTM de 25W.In imaginea de mai jos apare un modul RX cu 2 cai folosit in VHF, un modul RX folosit pe la 30-40MHZ(miezuri albastre) si un amplificator de putere cu doua KT-uri.Acest tip de conversie merge 100%.Iti poti 'desena' singur transverterul, poti combina diverse idei.Schema de mai sus este doar un exemplu de transverter ce poate lucra up sau down conversion.Depinde doar ce cuart pui la oscilator si pe ce frecventa sunt acordate circuitele de la iesirea mixerelor.

post-11720-139829330345_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salut. Cu ani in urma am testat si eu banda de 29 MHz FM in handy-ul meu FT411. Am folosit doar erajul oscilator din RTP4MF pe care l-am cuplat direct la handy. Cuartul a fost cu bine ales astfel incit banda de 29 MHz sa cada undeva in gama 136...174 MHz a statiei mele. Nu am folosit nici un filtru de intrare deoarece frecventa imagine cadea undeva aiurea si nu erau emisiuni acolo. Experimentul a functionat foarte bine si m-am folosit o buna bucata de timp de el.

Un up-converter emisie-receptie se gaseste descris prin anii 90 in revista Radiocomunicatii si Radioamatorism. Era translatata banda de 3.5 MHz in 144 MHz si mi se pare ca era ptr FT290R.

Up-conversia daca ne gindim noi bine este deja folosita si in transceiverele industriale cu prima frecventa intermediara sus pe la 45...70MHz si care lucreaza in unde scurte.

Ptr transverterul lui OE6PMJ daca este cineva interesat pot spune ca am deja cablajul rearanjat la grid in format Sprint Layout 3.0.

Nu am inteles Ovidiu: converter de receptie sau transverter in CB?

73!!!

http://www.hamradio.ro/media/rev/1994/R ... 205=94.pdf

Link spre comentariu

"Ma bate gandul sa fac uz de statiile pe care le detin in banda de 2m, ca sa le adaptez un convertor si sa le utilizez pe masina si in banda CB de 27MHz," . Asa e, doreste un transverter!

Link spre comentariu

OK, m-am lamurit cum sta treaba.

Ywar2 cred ca mi-a dat cea mai "la obiect" idee. Acea schema am sa o abordez, dar putin altfel.

1. Am sa folosesc pentru oscilatorul local o sinteza PLL cu LM7001+Atmega8, ca tot am acel IC si sta degeaba. Schema de aici: http://sq1ftb.n12.pl/articles.php?article_id=8

2. Setarea oscilatorului va fi fixa, facuta din soft ca sa nu mai folosesc encoder si LCD, deoarece softul este in BASCOM AVR pe care-l stapanesc, zic eu. Am sa programez o frecventa fixa care sa cada convenabil intr-un canal de pe statia de 2m.

3. Deocamdata am sa incerc cu partea de receptie si apoi daca se comporta OK am sa fac si partea de emisie.

Ywar2 daca ai cablajele transpuse in SprintLayout ar fi bune ca sa nu le mai transpun eu. Eventual da-mi un Email si am sa-ti raspund.

Si asa doar cu partea de receptie activa tot e o treaba buna sa poti folosi statia in 2m pe o banda unde este destul de multa activitate si mai ales nevoie, HI!

Link spre comentariu

Salut. Iata cablajul asa cum am reusit eu sa il copiez si prelucrez. Sper sa va fie de ajutor. Cablajul e dublu placat cu plan de masa pe fata cu componente. Anumite puncte dar si terminale ale unor componente se lipesc pe ambele parti. Bobinele le puteti gasii atit ca valori apropiate, cit si ca dimensiuni la Comet Electronics la pret foarte mic. Seria KHS. Succes !!!

http://i42.tinypic.com/2wns6r8.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări