Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator auto 4,2V-1,5A

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Vreau sa-mi construiesc un incarcator pt acumulator Li-ion,alimentat de la 12V.Am desfacut o chinezarie care foloseste un 34063,dar acesta nu poate debita mai mult de cca 700mA,iar pe mine m-ar interesa un curent dublu.Intrebarea mea este cum as putea modifica chinezaria,sa pot obtine 1,5A.Stiu ca ar trebui folosit un tranzistor,comandat de integrat,dar nu am gasit nici-o schema...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

3

• 25L91N11

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

Cred ca nu te-ai uitat in datasheetul lui de zici ca nu ai gasit schema cu tranziostor extern...Vezi ca sunt mai multe datasheeturi,toate contin cate ceva util

M-am uitat in datasheeturi...in niciunul nu am gasit valorile rezistentelor de polarizare,valorile inductantelor,parametrii tranzistoarelor,sau formule de dimensionare a componentelor...Ma gandeam ca cineva are o schema verificata,nu generalitati...
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca nu ma insel,calculele respective se refera la varianta fara tranzistor extern...ramane intrebarea :ce tranzistor folosesc,cum dimensionez rezistenta din baza,sau rezistentele in cazul PNP-ului,care mi se pare de preferat in cazul de fata.As fi chiar interesat de folosirea unui mosfet in locul bipolarului,pt a reduce disipatia pe tranzistorBanuiesc ca inductanta o pot afla folosind aceeasi formula ca la integratul singur ,folosind in formula Vsat,de la tranzistorul extern.Legat de mosfet,n-ar merge folosit unul,cu canal P,cu grila in pin 2,sursa in pin 1 si drena la bobina?Acesta ar fi deschis de rezistenta si blocat de tranzistorul intern...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca treci curentul prin Rsc, ca fiind acelasi ca si prin tranz suplimentar, ca si pe schema, toate calculele coincid. Tranzistorul suplimentar nu face nimic in afara maririi hFE si a Usat. Rezistentele din BE, cu cat sunt mai mici, cu atat conduc spre timpi off mai buni, deci un compromis, nu prea mare insa, vorbim de puteri mici aici. Pt varianta npn (de ex), poti alege intre 100 si 470ohmi.MOS-p cu grila in 1+8, sursa in 7, terminal 2 (CI) la masa, si un npn pt. off (colector comun) in GS. Aceleasi calcule.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Poate pare mai complexa, dar sunt convins ca are rezultate mai bune privind randamentul (n-ar conta la puterea asta), cu MOS-p (redresare schottky), aceleasi calcule, Vsat=0:

post-1-139829330658_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Din lipsa timpului,n-am mai incercat modificarea alimentatorului cu 34063....Am cumparat un alimentator auto,care scoate 5,2V la 2A in ideea de-al transforma in incarcator li-ion.In incarcator am gasit integratul LM2596;am cautat datasheetul,am modificat divizorul rezistiv din pinul 4 si am redus tensiunea de iesire la 4,15V.Am masurat curentul de incarcare,folosind cativa acumulatori mai mult sau mai putin incarcati;curentul maxim printr-un acumulator complet descarcat a fost de cca 2A,curent care scade odata cu incarcarea acestora.Producatorul acumulatorilor,Sanyo, recomanda incarcarea cu 2,3A curent constant,iar cand tensiunea se apropie de 4,2V curentul scade,incarcarea facandu-se in tensiune.Acum as vrea sa modific incarcatorul,spre al transforma intr-o scc de cca 2A,cu limitare de tensiune,desi as putea incarca cu el asa cum este,dar intr-un timp mai mare.Alimentatorul este prevazut cu o protectie la supracurent...o rezistenta de 0,047ohmi inseriata cu sarcina.Tensiunea de pe ea se aplica pe intrarea unui comparator ce primeste pe cealalta intrare o tensiune de referinta de cca 150mV,iar iesirea lui comanda printr-un tranzistor pinul 5 al integratului.Atunci cand curentul prin sarcina face ca pe rezistenta sa cada peste 150mV,comparatorul basculeaza crescand potentialul in pin 5 peste 2,5V integratul trecand in off.Daca fac scurt la iesire,alimentatorul nu mai functioneaza,revenindu-si numai daca intrerup alimentarea cu 12V cand tensiunea de pe conzii de filtraj de la intrare,scade sub cei 2,5V care tin integratul blocat.Ma intreb daca nu s-ar putea modifica protectia actuala,ca alimentatorul sub 4,15V sa-mi incarce cu curent constant.Orice idee este binevenita...

Link spre comentariu

Daca inseriezi o rezistenta intre acumulator si incarcator,curentul se mentine constant pana la o tensiune mai mica de 4,15V,dupa care incepe sa scada.In masuratoarea ta,rezistenta aia consta din toate firele (de la alimentator la acumulatori,contactele cu acumulatorii -daca nu-s lipiti,sondele si suntul multimetrului).Deci functioneaza ok.Pt a afla exact ce poate alimentatorul,iti trebuie o sarcina variabila (un trz de putere + radiator + alimentare pe BE),un voltmetru pe iesirea alimentatorului (pe placa electronica) si un ampermetru.Asa aflii ce curent poate da la 4,15V si abia apoi te poti gandi la ce modificari ai avea nevoie

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Problema in cazul meu nu sunt rezistentele inseriate cu acumulatorul,ci alta...integratul nu poate debita mai mult curent.In mod normal,cand tensiunea la iesire ar fi mai mica de 4,15V integratul ar trebui sa incerce sa mareasca tensiunea la iesire,caz in care curentul ar trebui sa creasca pana ar cupla protectia.In cazul meu insa ,chiar daca tensiunea scade la 3,5V de ex,curentul nu trece de 2A.Ma gandesc ca bobina are sarma prea subtire,fiind cam de 0,6mm sau nu are inductanta care trebuie...

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Fa reglarea curentului cu AC,AF,etc(pe germaniu),in mod similar cu 2575 si un bloc de tensiune limita (4,15V) cu TL431 care-i da masa la pinul 5 cata vreme tensiunea e sub 4,15.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări