Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire AC 127-01 in urmatoarea schema

gigiones

Postări Recomandate

Va rog un sfat pentru inlocuirea unui tranzitor AC 127-01, in schema prezentata. Este un bloc de alimentare pt un radio total rmb 221. Problema este k daca functioneaza pe baterii si introduc cordonul fara a fi conectat la reteaua de 220v, acesta functioneaza in continuare pe baterii. Priza radioului a fost schimbata si contactele functioneaza corect. Din cate stiu in mod normal la introducerea cordonului in priza radioului ar trebui ca sa fie decuplata alimentarea pe baterii pt k urmeaza sa se alim cu 220v !!. Ce parere aveti ?? multumesc anticipat, orice sfat e binevenit !!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gigiones

15

• miron1947

9

• zal

2

• nelu F

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din cate stiu in mod normal la introducerea cordonului in priza radioului ar trebui ca sa fie decuplata alimentarea pe baterii pt k urmeaza sa se alim cu 220v

Ar fi normal, daca n-ar exista dioda, prin ea se alimenteaza chiar si la desfacerea contactului figurat in schema.Daca este pusa invers, functionarea pe baterie este posibila doar cand contactele sunt cuplate, in plus, din ce stiu eu, AC127 este tranzistor cu germaniu, nu dioda ca in schema.Daca bateria nu este un acumulator, care sa fie incarcat cand este alimentat din retea, dioda nici nu are rost.
Link spre comentariu

Pune o dioda 1N5819 (dioda Schottky de 1A/40V), care este destul de raspandita. Rolul ei este ca, in cazul in care este folosit alimentatorul, se pastreze alimentarea aparatului atunci cand pica accidental reteaua (se trece pe baterii prin intermediul acestei diode).

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Cand aparatul functioneaza pe baterii,contactele sunt inchise scurtcircuitand dioda;cand se introduce stecherul,contactele se deschid,dioda avand rol de a bloca tensiunea de la alimentator spre baterie.Asa cum s-a mai spus,probabil s-a ales varianta asta,ca in cazul in care cade reteaua,aparatul sa treaca automat pe baterie.Adica e normal sa functioneze pe baterii cu cablul de retea conectat la aparat,fara sa fie bagat in priza.

Link spre comentariu

Practic, trz e legat cu joncţiunile în paralel (colector şi emitor unite / bază), nici nu contează tipul lui, doar să aibă rol de diodă cu Ge, cu o cădere cît mai mică de tensiune pe ea. Cum s-a spus mai sus, o diodă Shottky ar fi echivalenta modernă.

Link spre comentariu

Va rog un sfat pentru inlocuirea unui tranzitor AC 127-01, in schema prezentata. Este un bloc de alimentare pt un radio total rmb 221. Problema este k daca functioneaza pe baterii si introduc cordonul fara a fi conectat la reteaua de 220v, acesta functioneaza in continuare pe baterii. Priza radioului a fost schimbata si contactele functioneaza corect. Din cate stiu in mod normal la introducerea cordonului in priza radioului ar trebui ca sa fie decuplata alimentarea pe baterii pt k urmeaza sa se alim cu 220v !!. Ce parere aveti ?? multumesc anticipat, orice sfat e binevenit !!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Tensiunea e ok.Verifica buna functionare a contactului de la mufa de alimentare(220); cand mufa e cablata,contactul e deschis.D05 poate fi inlocuita cu 1N4001(...1N400 2,3,4,5,6,7).

Link spre comentariu

acumulatorii sunt de 1850mAh...dioda nu e strapunsa si nici tranzistorul nu era (le-am masurat). Incalzirea accumulatorilor mi-a ridicat semn de intrebare cu privire la schema prezentata.....sau proiectantul din acea vreme cand pe piata noastra nu aparuse, a prevazut sa poata fi utilizati acumulatori ce pot fi reicarcati in timpul utilizarii la 220v !? :rade:K la noi se mai nimereste.

Link spre comentariu

pot fi reicarcati in timpul utilizarii la 220v

O sugestie pentru a se incarca acumulatorii cand este alimentat la retea.post-14622-139829332018_thumb.jpgRezistenta este de 1W si poate fi micsorata pana la 18 ohmi.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări