Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

control viteza motor DC

Vizitator sonyboy999

Postări Recomandate

• Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns
Vizitator andrianu

cea mai efectiva metoda este cu ajutorul pwm. se face cu timmer sau cu controler, dar e complicat, nu pentru incepatori.Iti propun cea mai simpla metoda. Un tranzistor + o rezistenta. Adica un tranzistor , in colector pui motorasul, si cu o rezistenta (variabila) ,dirijezi curentul bazei. Daca nu intelegi, spune, si am sa desenez.

Link spre comentariu
Vizitator sonyboy999

In primul rand multumesc pentru raspuns.

As vrea sa detaliez putin: sursa de alimentare as vrea sa fie de la o baterie de 9V iar ca motoras unul de 6V (S12-12240-38C DC motor 6V 2200 rpm / max curent 0.25A).

Sa inteleg ca in post te refereai la o astfel de schema: http://4.bp.blogspot.com/_RpOfkmvmOVM/Stc9CS2tViI/AAAAAAAAAOE/-IYTS-ipBSE/s1600-h/motor+speed+control+by+transistor.JPG.

Pentru motorasul meu ce fel de tranzistor imi trebuie si de ce valoare sa fie rezistenta?

Am gasit si ceva cu pwm folosind timmerul 555 http://3.bp.blogspot.com/_Ydto3T4dn6o/SE4AlMwibII/AAAAAAAAAWg/EclOqOzfeYM/s1600/pwm.png.

Acum banuiesc ca cea cu pwm are avantajul de a fi mai eficienta dar este putin mai costisitoare + ca din cauza numarului mai mare de piese si socketului pentru timmer ar trebui puse pe un pcb home-made (lucru care as vrea sa il incerc).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări