Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Booster 24->28V

rinaldoparaipan

Postări Recomandate

am citit din nou tot ce s-a postat,este corecta solutia dar este absolut la limita pt ca 28v este o valoare aproximativa transmisa de cel ce a cerut ajutor iar 29v este tot o valoare aproximativa transmisa de dr.lla rigoare 28v plus 1,25v(referinta) plus caderea de tensiune pe dioda redresoare(0,7v ?) ne duc intr-o zona de siguranta dar eu prezentam cazul mai general in care nu avem valorile atat de sigure si masurile de prevedere sant bine venite

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rinaldoparaipan

20

• Dr.L

10

• Cristiano

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Desigur ,2 mc-uri is scumpe(2 lei/buc)...pai sa cumpere un buck-boost la 20lei(lm3429 de exemplu).Limitarea eficienta a curentului prin rezistenta se poate face la o cadere de tensiune suficient de mare ,practic am constatat ca pt o stabilizare acceptabila conditia e: Ufr=1/2Ufled ;in cazul de fata,ledul fiind unul compus => Ufr=2V. Deci trebuie marita tensiunea la 30V si aleasa rezistenta serie astfel incat la curentul ales ,caderea de tensiune sa fie de o tensiune corespunzatoare acestuia. Ridicatorul este pe post de PFC - asigura o tensiune constanta sursei de curent.

Link spre comentariu

solutia este mai scumpa,nu sant numai 2 mc-uri ci si 2 bobine si 2 bucle de controlrezistenta de sesizare curent nu depinde decat de cine citeste caderea de tens pe ea,nu de sarcina pe care o controleazase pot face diverse variante,functie de imaginatia sau experienta proiectantuluirevin:pt tranz cu Ge avem numai 0,2v pierdere pe rezistenta de citire--0,6v pt unul cu Si fata de 1,25v prin citire directa de comparatorul din mc

post-27339-139829329739_thumb.png

Link spre comentariu

Salutare,Am facut montajul, merge "brici", de pe la 22V ledul lumineaza foarte bine.Numai ca, nu pot limita curentul, am incercat si cu rezistenta de 22 ohmi in loc de 0.8 ohmi, si tot am curent destul de mare prin led-800-1000mA.Ar merge o scc cu LM317, dar de ce totusi nu pot limita curentul, prin marirea rezistentei?

Link spre comentariu

Pai ala e un montaj de tensiune constanta,cu limitare a curentului absorbit de sursa (limitarea se face cu R1).Deci montajul ala nu poate asigura un curent constant prin led,ci doar tine tensiunea de iesire la o anumita valoare

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Salutare,Am facut montajul, merge "brici", de pe la 22V ledul lumineaza foarte bine.Numai ca, nu pot limita curentul, am incercat si cu rezistenta de 22 ohmi in loc de 0.8 ohmi, si tot am curent destul de mare prin led-800-1000mA.Ar merge o scc cu LM317, dar de ce totusi nu pot limita curentul, prin marirea rezistentei?

Rezistenta de 0,8 ohmi,dimensionata pt un curent constant de 1,5A trebuie conectata intre pinul 5 si masa,in locul rezistentei R3;P1 si D2 se elimina,in locul lor conectandu-se ledul de putere,cu anodul la catodul diodei redresoare si cu catodul in pinul 5,si NU LA MASA.Asa ai facut montajul?Daca vrei un curent mai mic,se mareste rezistenta de 0,8 ohmi(R=1,25/I).Atunci cand sursa livreaza curentul programat,pe ea trebuie masurati 1,25V.
Link spre comentariu

Rezistenta de 0,8 ohmi,dimensionata pt un curent constant de 1,5A trebuie conectata intre pinul 5 si masa,in locul rezistentei R3;P1 si D2 se elimina,in locul lor conectandu-se ledul de putere,cu anodul la catodul diodei redresoare si cu catodul in pinul 5,si NU LA MASA.Asa ai facut montajul?Daca vrei un curent mai mic,se mareste rezistenta de 0,8 ohmi(R=1,25/I).Atunci cand sursa livreaza curentul programat,pe ea trebuie masurati 1,25V.

Da, asa l-am facut.Dar si cu rezistenta de 20 ohmi(deci curent teoretic de 62 mA), tot 800-900 mA aveam prin led.O sa incerc varianta cu marit rezistenta de 0.1 ohmi, asa cum mi-a spus dr.L.
Link spre comentariu

Asa ar trebui sa arate schema cu limitarea curentului prin led (cum a fost descrisa si mai sus):post-8163-139829330638_thumb.jpgCu R3 de 20 de ohmi...e destul de improbabil sa treaca 800mA prin led...Atentie ca integratul se defecteaza usor. Si pinul 5 sa aiba un traseu cat mai scurt!Dar stai...cred ca stiu care e problema:Masoara tensiunea la intrarea montajului,apoi tensiunea pe led :da

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu vad cum poti avea prin led curentul de 800-900mA,avand ledul inseriat cu o rezistenta de 20ohmi.Ar fi util de stiut tensiunea de intrare,tensiunea pe led si tensiunea pe rezistenta de 0,8 ohmi.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Dr.L schema postata e corecta;singura varianta sa existe acel curent de 800-900mA,cu o rezistenta inseriata cu ledul de 20 ohmi, e un scurt intern intre pinul 5 si masa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări