Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ECL86 PP CFB UL SMPS

RockDok

Postări Recomandate

Am gasit pe undeva un amplificator cu un design simpatic drept care m-am gindit ca trebuie transformat intr-un amplif cu lampi. Evident totul inghesuit in carcasa si pastrarea tuturor "comenzilor" de pe frontala si a iesirilor. Cum nu am la dispozitie decit 40 mm inaltime spatiu interior carcasa sint nevoit sa comand doua transformatoare toroidale. Schema si datele pe care le-am trimis pentru proiectarea trafo sint atasate. Conform raspunsului acestea vor avea o inaltime de vreo 35 mm si un diametru exterior de vreo 115 mm si fmin=30Hz. In pagina 4 a catalogului Philips pentru ECL84 sint mai multe date pentru functionarea in clasa AB.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 74
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RockDok

46

• carageae

4

• 300B SE

4

• florin70il

3

Top autori în acest subiect

Eu in carcasa asta asa de mica as pune mai degraba un final cu Gu17PP, e o lampa interesanta si puterea cred ca e comparabila...asta daca se vrea neaparat PP, parca un SE cu EL84 si comandat cu amplificatoare operationale ar fi mai interesant la un spatiu asa de mic...dar probabil o sa-mi sara in cap partizanii scoaterii "siliciului" de pe traseul de semnal - de parca sursele ar fi integral pe lampi...Exista in revista Electronique Pratique Hors-Serie nr. 4 un asemenea amplificator, cu EL84 si atac simetric cu A.O. - dar cred ca se poate adapta pentru GU17 - patru lampi fac caldura cam mare, cred ca daca sunt numai doua vor fi mai usor de racit, chiar daca temperatura balonului e probabil mai mare ca la un singur tub EL84...nu am experimentat cu aceste lampi, sunt curios si de alte pareri - daca nu e cu suparare...

Link spre comentariu

Am cumparat deja lampile iar schemele de Revox si AE110 pe care le-am vazut pe aici imi par un punct de plecare potrivit. Cred ca voi mai adauga si un ECC83 pentru corector si filtre iar ca si schema ma voi inspira din Quad 22. Nu prea stiu cum voi include [LOW FILTER] si [LOUDNESS] dar toate la timpul lor. Prima data sa pun mina pe transformatoare, masurate si stabilit PSF ca la carte.

Link spre comentariu

Eu in carcasa asta asa de mica as pune mai degraba un final cu Gu17PP, e o lampa interesanta si puterea cred ca e comparabila...asta daca se vrea neaparat PP, parca un SE cu EL84 si comandat cu amplificatoare operationale ar fi mai interesant la un spatiu asa de mic...dar probabil o sa-mi sara in cap partizanii scoaterii "siliciului" de pe traseul de semnal - de parca sursele ar fi integral pe lampi...Exista in revista Electronique Pratique Hors-Serie nr. 4 un asemenea amplificator, cu EL84 si atac simetric cu A.O. - dar cred ca se poate adapta pentru GU17 - patru lampi fac caldura cam mare, cred ca daca sunt numai doua vor fi mai usor de racit, chiar daca temperatura balonului e probabil mai mare ca la un singur tub EL84...nu am experimentat cu aceste lampi, sunt curios si de alte pareri - daca nu e cu suparare...

Am spus cate ceva despre aceasta lampa (GU17) aici: viewtopic.php?f=28&t=95430&p=861885#p861885...este o lampa excelenta,anozi din grafit, micuta si potenta,ma bucur ca a mai descoperit inca cineva aceasta. Am pus acolo si o schema pentru un amp. de chitara,economic si destul de miniatural,dar si cu un sunet pe masura datorita tipului de defazor,dar am vazut ca nu sunt prea multi amatori,le pot oferi si un desen de PCB. Pretul acestor lampi este jenant de mic.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am atasat schema, nu am figurat inca modul in care se vor comuta difuzoarele anume [A] [OFF] [A+B]. [LOW FILTER] mi se pare oarecum inutil, ma gindesc sa-l transform intr-un contrastor stereo poate ar fi mai util si apare intrebarea: cum? Banuiesc faptul ca semnalul de pe canalul L se inverseaza, se atenueaza si se suprapune peste R, la fel si R inversat se suprapune peste L eliminind astfel parte din spectrul comun.

Link spre comentariu

Daca am stii si diferenta dintrte mod RF si Audio?Maine primesc transformatoarele de iesire de la dl Lazaroiu ma apuc de lucru. :rade: Ce nu inteleg este cum sa scap de tubul regulator de tensiune - spunea cineva ca poate fi inlocuit cu un LM 317???

Link spre comentariu

Am incercat sa stabilesc PSF-ul pentru pentoda din ECL86 corespunzator datelor din catalog. In urma calculelor am dedus ca valoarea de 132 ohmi pentru Rk se refera la catozii legati impreuna drept care si in schema valoarea R30 de 66 ohmi trebuie sa fie de fapt 132 ohmi.

Link spre comentariu

Au venit si transformatoarele, diametrul 110 mm, dupa toate aparentele si separate de un ecran termic fata de lampi cred ca vor incape in cutie. Ramine loc destul pentru SMPS si restul montajului.

Link spre comentariu

Am alimentat secundarul cu Us = 11.4V/50Hz am obtinut in primar Uaa = 360V.cum Uaa=n*Us unde n este raportul de transformare am obtinut un n=31.6.De asemenea deoarece Raa=Rs*n**2 am obtinut pentru Raa, dupa inmultirea cu un coeficient de 1.1 recomandat mai demult de catre dl. Valderama, o valoare de 8800 ohmi pentru o sarcina de 8 ohmi. Totusi valoarea de 9100 de ohmi mi se pare mai apropiata de realitate (garantata de catre producatorul trafo) drept care voi lua aceasta valoare la urmatoarele reprezentari grafice. De asemenea banuiesc o valoare de 4550 ohmi pentru Ra adica Raa/2. Un alt parametru important este tensiunea necesara virf-virf pe G1. Cum avem din catalog o valoare de 8.7V pentru Ueff, pentru Uvv vom avea 2*sqrt(2)*Ueff sau Uvv=2.8*Ueff adica 24Vvv. Banuiesc faptul ca aceasta tensiune se masoara intre G1 ale tuburilor adica intre iesirile defazorului, notat V3A in schema. Daca PSF-ul este la -10V pe G1 o valoare de 12V pentru o semialternanta pozitiva nu ar aduce G1 la +2V? Nu stiu nici daca reprezentarea dreptei de sarcina pentru doua tuburi este OK.

Link spre comentariu

Coeficientul de 1,1 a fost dat la modul general , desigur la momentul respectiv am aratat ca acesst coeficient poate varia pentru situatii particulare ,prin cunoasterea raportului de transformare si folosind coeficientul 1,1 se poate aproxima totusi destul de bine.

De la +Vb(mediana_primarului) pina la un anod(ECL86) aveti Naa/2 cu alte cuvinte pentru fiecare infasurare +Vb pina la anod aveti 31,6/2 ca raport ...,trebuie sa reprezentati 2275(caracteristica compusa) daca luam de buna specificatia producatorului 9100/4.

Pentru ECL86-PP-AB cind Vb=300V si Raa=9100 virful de curent/anod ia_max atinge 112mA(cind Ua_min=aproximativ 40V) pentru 14W putere utila la anozi.

De obicei in foile de catolog puerea utila este specificata in sarcina la anod(anozi cazul PP),Nu se tine cont de randamentul OT(randamentul OT fiind usor variabil de la un model la altul).Asadar Philips in foaia de catalog spune ca ECL86-PP-AB poate furniza puterile specificate in conditiile precizate in sarcina dispusa la anozi (in secundar/sarcina se pierde putin din puterea specificata la anozi functie de randament OT) ,probabil in secundar sarcina se vor regasi circa 12w-sinus-putere utila.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări