Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 200 - 500w

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Prefinali o sa folosesc BD243/244 si finali BD249C, 4 in total, deci 300w. Sursa o sa fac una in comutatie, la +/-62V.

E o glumă sinistră, nu rezistă decît la +/-45V pe sarcină de 8 Ohmi, cu volum moderat, altfel kaput. Schimbă-i cu MJE15032/15033 şi 2SA1943/2SC5200, vreo 2-3 perechi pe canal.

BD249C au tensiunea maxima 100v, eu nu am decat 62V/ramura, deci o sa vina 200V finalii si 124V alimentarea.

Se vede că mai ai de studiat la capitolul ăsta. Nu se adună mere cu pere. :rade:
Link spre comentariu

BD249C au tensiunea maxima 100v, eu nu am decat 62V/ramura, deci o sa vina 200V finalii si 124V alimentarea.

:scarpin Deci, explicind in cea mai simpla limba romana: cind finalul dupa ramura pozitiva e saturat, va "duce" la linia mediana potentialul V+ al tensiunii de alimentare... asta va face ca finalul dupa ramura negativa sa "vada" pe emitor (daca este PNP) potentialul de la V+ in timp ce emitorul e conectat la V-... asadar intre emitor si colector va fi de 2x tensiunea dupa o ramura de alimentare (va fi practic suma modulelor tensiunilor dupa cele doua bare de alimentare, ma rog, minus tensiunea de saturatie Uec a tranzistorului de la bara pozitiva si caderile de tensiune pe rezistentele de emitor, dar nesemnificative in acesta situatie de calcul). Apoi mai intervine SOA (in hotarirea curentului maxim ce poate fi suportat de tranzistor in sarccina) dar asta este o alta problema de calcul. :49
Link spre comentariu

Hmm, deja se complica treburile. Ma gandeam ca pot realiza amplificatorul cu costuri cat mai reduse, dar nu prea merge. Mai am pe acasa 6 bucati 2N3442, astia nu sunt buni? Si sa alimentez la cea mai mare tensiune suportata de ei, adica in jur de +/-65V?Sau sa pun vreo 4 perechi de BD249C si sa alimentez la +/-40...42V? O sa scot macar 250w in 6 ohmi cu oricare din metodele astea (de preferat ar fi sa fac tot cu BD249C fiindca nu am radiator pentru capsule TO3)?Cu tensiunea de alimentare ma pot juca oricum, urmeaza sa fac un smps si pot face ce tensiuni vreau.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Daca esti posesorul unui card bancar poti comanda de la ON semiconductor tranzistori originali.Poti comanda 10 repere a cate 5 bucati de fiecare ca si sample.Iti vor cere sa platesti transportul care este in jur de 15USD, aproximativ 50 de lei.Poti prinde si prefinalii spre care te-ai orintat. MJ15003/4 sunt foarte robusti SOA- 5A@50V . Poate te mai gandesti.Au in regim de sample si tranzistorii preferati ai lu' Leco MJW21195/6. SOA 2,25@80VToate cele bune,Mircea.

Link spre comentariu

..Hmm, deja se complica treburile. Ma gandeam ca pot realiza amplificatorul cu costuri cat mai reduse, dar nu prea merge...

Amplificator bun si cost redus sunt 2 termeni nu prea compatibili, tocmai de aceea exista compromisurile, uneori prea multe ce-i drept :da

Mai am pe acasa 6 bucati 2N3442, astia nu sunt buni? Si sa alimentez la cea mai mare tensiune suportata de ei, adica in jur de +/-65V?

Sau sa pun vreo 4 perechi de BD249C si sa alimentez la +/-40...42V?

O sa scot macar 250w in 6 ohmi cu oricare din metodele astea (de preferat ar fi sa fac tot cu BD249C fiindca nu am radiator pentru capsule TO3)?

In principiu atunci cand alegi un tip de tranzistor pentru un amplificator acesta trebuie sa suporte cel putin 120-130% din tensiunea totala dintre ramurile de alimentare, motivele au fost explicate de remus68, asadar si eu as recomanda acelasi tip de tranzistori sugerat de @zal, mi se par cel mai potriviti si au si capsula usor de montat pe radiator.

Ca si putere la Ualim +/-65V in sarcina de 6 Ohm ar fi cam 250W aproximativ, insa ar trebui minim 2 perechi de tranzistori pe ramura.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări