kovari_andrei Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 Saltare As dori sa invat programarea circuitelor programabile Atmega(in special Atmega 8) Vreau sa realizez acest proiect: http://www.societyofrobots.com/member_tutorials/node/25 Sper ca mai exista in ziua de azi ceva buni samariteni programatori care sa indrume(deci nu sa-mi trimita codu gata si io numa nah fac un kit) Este vorba despre controlul a 5 motoare servo... si pentru inceput nu ma supar daca ii numa unu(ca numa unu am:)) Am atasat doua poze una cu controlul a unui singur motor servo si celalalta pentru 5 motoare servo... Am nevoie de acest proiect pentru a crea un brat robotic (muhahaha) Astept sugestii si sfaturi... Multumesc! P.S. Stiu ceva programare in C++ si recent am inceput sa studiez programarea PIC-urilor; exista asemanari intre cele doua tipuri de programare? Link spre comentariu
vasile eugen Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 dar in zosul paginei ai schema si softul,doar trebuie sa ai componentele necesare si programatorul pentru a programa atmega Link spre comentariu
kovari_andrei Postat Octombrie 23, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2011 "If anyone has experience programming AVRs in a windows environment or knows how to write a windows or Mac driver for this USB controller circuit please contact me so we can document this for others."Chestia asta nu a mai fost facuta in Windows(ca sistem de operare)Si oricum nici nu as sti cu ce sa incep... Link spre comentariu
vasile eugen Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 in primul rind tu trebuie sa ai componentele necesare dupa cum am mai zis,iar hexul se poate scrie si in windows. Link spre comentariu
kovari_andrei Postat Octombrie 23, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2011 Componente necesare:Componente pentru circuit..............majoritateaAtmega 8....................................inca nu Programator USBasp (cred).......inca nuUn motor servo............................daRabdare.....................................daSofturi.......................................in cursPentru anumite explicatii am folosit tutorialul lui oleFoare util Daca lipseste ceva ..... Link spre comentariu
kovari_andrei Postat Octombrie 23, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2011 AsadarBine faci programu....alea alea... transmiti informatiile in ucontroller....pe urma il scoti din programator si il pui in cablaj?Am auzit ca un Atmega se poate bloca. Ce inseamna asta, cum se poate debloca si care sunt cauzele acestui "fenomen"? Link spre comentariu
vasile eugen Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 da se programeaza cu pe un programator, iar pe urma se pune in montaj.In legatura cu blocatul ,asa este si se datoreaza faptului programari incorecte. Link spre comentariu
nickrvl Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 AsadarBine faci programu....alea alea... transmiti informatiile in ucontroller....pe urma il scoti din programator si il pui in cablaj?.....Se poate programa si direct in montaj, mai ales daca softul e in curs de dezvoltare, e mult mai comod decit sa alergi cu Mc-ul de la programator la montaj si viceversa... eventual poti pune "jumperi" in montaj, preventiv, in asa fel incit sa comuti cu ajutorul lor. Link spre comentariu
simplex Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Pinii D+ si D- ai USB-ului PC-ului sunt legati la acel microcontroler intr-un mod foarte ciudat. vezi: http://www.societyofrobots.com/member_t ... _servo.png Schema pare o improvizatie bazata pe niste artificii sau jonglerii cu semnale pe conexiunea USB. Nu este ceva standard. Link spre comentariu
kovari_andrei Postat Octombrie 24, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Inca nu am citit tot datasheetu' lu' Atmega8 insa din cateva tutoriale si exemple de programe am inteles ca unii pini ( va rog sa ma corectati daca gresesc ) pot fi declarati ca port de intrare date icon_jook EX: #include //header necesar pt a putea accesa pinii uC-ului void main() { DDRB|=(1< PORTB|=(1< while(1); //bucla infinită } Acuma nu stiu daca si acei pini (PD), Porturi D, pot fi setati ca pini de intrare date.... O alta chestie ar fi gasirea unui programator adecvat Pentru softurile prezentate de ole in tutorialul: viewtopic.php?f=37&t=70074 ce tipuri de programatoare ( mai exact scheme ) as putea folosi? Din cate am inteles programatoarele difera de la soft la soft.... Astept sugestii... simplex multumesc pentru ca ai obervat acest lucru. Ai putea sa explici mai in detaliu problema? P.S. Exemplul de program aprinde numa' doua leduri Link spre comentariu
simplex Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 O schema intr-adevar serioasa, prin care PC-ul comunica cu USB-ul microcontrolerului intr-un mod standard este urmatoarea: https://github.com/adafruit/Atmega32u4- ... 4bbsch.png care foloseste un Atmega32u4 (uC echipat cu interfata USB). Pentru mai multe detalii vezi: http://ladyada.net/products/atmega32u4breakout Link spre comentariu
vasile eugen Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 O schema intr-adevar serioasa, prin care PC-ul comunica cu USB-ul microcontrolerului intr-un mod standard este urmatoarea:https://github.com/adafruit/Atmega32u4- ... 4bbsch.pngcare foloseste un Atmega32u4 (uC echipat cu interfata USB).Pentru mai multe detalii vezi:http://ladyada.net/products/atmega32u4breakoutdar daca se cauta si alte montaje cu atmega 8,se vede ca functioneaza pe usb ,dar ca exemplu programator atmega se echipat cu atmega 8.Cei care au mai multa experienta si cunosc protocolul pot sa explice mai bine.Eu personal am testat mai multe sche cit de aici de pe forum cit si de pe alte forumuri si erau functionale.Iar ca sfirsit colegugul care a deschis topicul poate sa testeje si sa se convinga daca este funcionala sau nu. Link spre comentariu
kovari_andrei Postat Octombrie 25, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2011 Bine, bine simplex. Schema e destul de serioasa (urasc genu de scheme in care toate conexiunile is in x si tot cate un condensator ii in fiecate colt de schema , dar in fine) dar eu vreau sa realizez totul pe un atmega8 controlul a 5 motoare sevo, a unui motor in faza initiala (proiect de inceput), programarea fiind facuta in totalitate de mine... Si avand in vedere fapul ca acest proiect a mai fost facut inainte (si pun pariu ca realizatorul nu e un geniu) am spus dc sa nu il pot realiza si eu...De aceea acum sunt in faza de informare, de procurare a pieselor si de clarificare a unor chestii...Iti promit ca dupa ce voi avansa voi realiza si scheama propusa de tine icon_jook Link spre comentariu
simplex Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 O intrebare, cum programezi acel Atmega8, ai programator? La Atmega32U4 nu iti trebuie nimic altceva decit un port PC USB si un cablu USB. Folosind softul de aici: http://www.obdev.at/products/vusb/index.html poti transforma un Atmega8 intr-un dispozitiv care recunoaste USB-ul direct insa omori procesorul si te complici enorm. (Iti trebuie insa programator pentru a baga codul V-USB in memoria uC-ului). Sunt multe proiecte bazate pe acest V-USB (Virtual USB), vezi: http://www.obdev.at/products/vusb/prjall.html Totusi, atita vreme cit exista in prezent procesoare ca Atmega32U4, dotate cu facilitate USB si posibilitatea de a putea fi programate direct din PC, fara programator, artificii gen V-USB nu se mai justifica in prezent. Erau intr-adevar o solutie pe vremea cind nu exista Atmega32U4, atunci cind erau doar procesoare ca Atmega8, fara USB explicit, dar acum asa ceva nu mai merita construit decit daca ai Atmega8-ul, ai programatorul, ai tot la dispozitie, adica nu platesti nimic pe electronica montajului. Link spre comentariu
kovari_andrei Postat Octombrie 26, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 26, 2011 Acum am priceput...Atmega32 poate fi programat direct din calculator fara a mai avea nevoie de un programator....La Atmega8, se scrie programu' sursa, se transmite ucontrollerului si apoi il il pui in schema...Asai?Mda, e un avantaj foarte mare, insa un Atmega32 il gasesc cu 30 de lei si Atmega8 cu 8 lei...E o idee buna. Daca stii ceva site-uri cu un pret mai mic al uc-lor te rog sa imi trimiti un link;Acum, dupa o lunga meditatie ( 5 min. ) am hotarat sa impart acest proiect in mai multe etape:- Controlul unui motor servo ( autonom/fara ajutorul informatiilor din calculator )- Controlul unui motor servo ( cu ajutorul unu soft din calculator ) - Controlul unui motor servo ( senzor/receptor=>calculator=>servo ) - Controlul a 5 motoare servo ( senzor/receptor=>calculator=>servo ) Si inca ceva: toate programatoarele din clasa Atmel/Atmega se pot programa cu acelasi set de librarii(avr/io.h, avr/interrupt.h etc)?Mai trebuie sa clarific modul in care lucreaza un motor servo ( partea cu semnalul de comanda)... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum