Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Monacor Waveguide WG-300:avantaje si dezavantaje

dragon82

Postări Recomandate

Ok,merci pentru parere.Inca astept comanda,pe saptamana viitoare.In timpul asta inca ma gandesc cum sa fac un dom si din ce pentru spatele tweeterului,precum in poza incintei KEF ce am expus-o.Daca ar exista si un astfel de ghid de unda si pentru medii si bass,ar fi ceva! :da

Si cei de la B&W folosesc ceva de genul. Nu este mare inginerie sa faci forma respectiva....finisajele ne omoara :)). Trebuie sa ai timp, bani si cafea!
Stiu...finisajele sunt jale cand vine vorba de micile detalii :sparge:
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dragon82

36

• CBI

10

• Sharky

5

• rvrazvan

5

Top autori în acest subiect

Intre timp am mai studiat ceva articole legate de ghidul de unda,respectiv directivitate constanta.Incepe sa ma obsedeze ideea asta...incat am ajuns sa ma gandesc si de un ghid de unda pentru medii.Neavand inca acele waveguides nu pot masura fizic niste treburi,asa ca am facut ceva calcule pe baza spacificatiilor WG-300,incercand sa analizez problema adaptarii acelor WG-300 si pentru niste difuri de medii de 10 cm.Insa nu prea pot sa verific din datele oferite de Monacor,cu cata adancime a ghidului de unda raman,daca fac o gaura cu un diametru de 10cm in acel waveguide,pentru o adaptare la difuzorul de medii,pentru o fuziune cat mai precisa.Stiu ca pare nebunesc,dar ma tenteaza ideea aplicarii unui WG-300 modificat pe medii.Ma intereseaza sa stiu daca merita experimentat asa ceva.La ce pret are o bucata,nu e o pierdere prea mare la bani.Insa marea problema va fi la filtre. :sparge: Aici trebuie lucrat bine.Modificarile astea,atat pe inalte cat si pe medii cer modificari la sange in filtru.Dar,pana la filtru,ce credeti,merita macar ca experiment un astfel de ghid de unda pe medii?PS:sa vad cata adancime ramane dupa incizia de 10 cm.Daca nu am deloc adancime,renunt.

Link spre comentariu

Intre timp am mai studiat ceva articole legate de ghidul de unda,respectiv directivitate constanta.Incepe sa ma obsedeze ideea asta...incat am ajuns sa ma gandesc si de un ghid de unda pentru medii.Neavand inca acele waveguides nu pot masura fizic niste treburi,asa ca am facut ceva calcule pe baza spacificatiilor WG-300,incercand sa analizez problema adaptarii acelor WG-300 si pentru niste difuri de medii de 10 cm.Insa nu prea pot sa verific din datele oferite de Monacor,cu cata adancime a ghidului de unda raman,daca fac o gaura cu un diametru de 10cm in acel waveguide,pentru o adaptare la difuzorul de medii,pentru o fuziune cat mai precisa.Stiu ca pare nebunesc,dar ma tenteaza ideea aplicarii unui WG-300 modificat pe medii.Ma intereseaza sa stiu daca merita experimentat asa ceva.La ce pret are o bucata,nu e o pierdere prea mare la bani.Insa marea problema va fi la filtre. :sparge: Aici trebuie lucrat bine.Modificarile astea,atat pe inalte cat si pe medii cer modificari la sange in filtru.Dar,pana la filtru,ce credeti,merita macar ca experiment un astfel de ghid de unda pe medii?PS:sa vad cata adancime ramane dupa incizia de 10 cm.Daca nu am deloc adancime,renunt.

Cauta gedlee pe google
Link spre comentariu

Pentru filtru folsoeste valorile date de i_unit.Daca in filtrul tau ai taiere de 2.5k electrica rezultatu finall va fi f prost.

Intre timp am cautat sa fac rost de ceva componente pentru ulterioarele modificari la filtru.Pentru atenuare insa nu am gasit rezistente de peste 10 ohmi.Am doar de 6.8 ohmi,4.7 ohmi si 1.5 ohmi si 1.8 ohmi.Toate de 5W.Daca pun 6.8 ohmi in serie cu 4.7,sau cu alta valoare ce se intampla cu cei 5W? :nas: Se imparte sau se aduna?Aici nu mi-am facut lectiile. :nebunrau: Ce schimba acei 5W inmultiti sau impartiti?Incerc din timp sa fac rost de componente,iar la capitolul rezistente stau cam prost.Am de atenuat nu numai cei 6 dB,adusi de ghidul de unda,dar trebuie sa iau in considerare si liniaritatea cu wooferele si mediile de circa 4 dB si alea,deci trebuie sa atenuez tweeterele circa 10 dB,teoretic vorbind.SPL-ul necesar e de 90 dB.
Link spre comentariu

Intre timp,am terminat cu tamplaria.Ramane finisajul,dupa care pun si niste poze.Am cumparat,niste rezistente de 10ohmi 10W,la recomandarea primita,pentru o reducere a SPL-ului...deocamdata experimental...teoretic iau in calcul cei 6 dB + obtinuti prin montarea ghidului + inca 3 dB pentru un SPL de 90 dB,tweeterul avand 93 dB.Deocamdata nimic concret,nu mai am timp azi...Dupa spusele meseriasului meu,ce mi-a schimbat un condensator pe filtre,ar trebui sa obtin un prag al inaltelor de la circa 2000Hz;omuletul a studiat schemele din acel Link,precum si datele date de i-unit.La o prima ascultare,nu te poti obisnui cu diferenta sunetului "directional";ofera o alta perspectiva a sunetului.Remarc ca acum se aud elemente ce nu se auzeau niciodata,sau care se auzeau foarte indistinct.Reamintesc ca inca nu e nimic batut in cuie.Oricum,concluzia e ca un astfel de ghid de unda face minuni cu detaliile acustice.Intre timp mi s-a ars si letconul :cry:

Link spre comentariu

Intre timp omuletul meu mi-a propus urmatoarea schema pentru filtrul la tweeter,dar parca ceva nu e in regula din ce vad eu. :nas:

http://imageshack.us/photo/my-images/233/filtru.png/

Mi-a spus ca e posibil sa aiba nevoie de inca o atenuare,de circa 1,5-2 ohm pusa pe plus,inainte de condensatorul de 4u7M(asa mi-a scris el valorile) :nas:

Personal cred ca valorile sunt cam aiurea,pentru o taiere de la 2000Hz si pentru o atenuare de circa 9-10dB.

Cum nu ma pricep prea bine la o filtrare perfecta va cer ajutorul la ceea ce mi-a prezentat omul asta;insa acum ma indoiesc de ceea ce spune. :sparge:

Filtrul e pentru 4 ohmi.

Am impresia ca era beat cend a desenat asta!

Link spre comentariu

Inca nu am avut timp sa pun ceva poze;au iesit super,dupa gustul meu;voi veni in cel mai scurt timp cu poze.Intre timp incerc sa caut o varianta sa pun o calota pe partea superioara a incintelor pentru a cuprinde tweeterul precum in imaginea exemplificativa ce am expus-o.Apoi vad ca nimeni nu ma lumineaza cu filtrarea;am acea schema,pe care omuletul meu mi-a facut-o dupa nu stiu ce model de filtru,dar cum nu ma pricep prea bine la detalii,nu stiu daca e corecta schema sau trebuie ceva modificat(la valorile expuse);nu stiu de ce am senzatia ca sunt prea multe componente pentru un tweeter.Cred ca ceva nu e in regula acolo,si cer un ajutor pentru iluminare.Cred ca omuletul nu a inteles ce vreau,pentru ca am discutat prin mes cu el si mi-a dat schema de mai sus.Voi pune ceva poze.Mai caut coli de pluta(cork)pentru a face fata incintelor si nu gasesc nicaieri in magazine.Daca tot lucrez si la design,vreau sa iasa frumos.Oricum,chiar si fara o filtrare ok,efectul de directivitate al tweeterelor e cam greu de asimilat cand esti obisnuit cu un tweeter normal.E greu de descris modul cum vine acum sunetul.Avantajul se vede in detaliile acustice,ce pana acum nu le-am perceput niciodata cu un tweeter normal,fara ghid de unda.Ramane deci sa perfectionez filtrul actual,dar fara un ajutor valabil tatonez aiurea!Cred ca treaba cu ghidul de unda il depaseste pe omuletul meu ce nu cred ca a inteles ideea. :sparge:

Link spre comentariu

Am terminat de reconstruit filtrul pentru partea cu inalte cu piesele livrate de ajutorul meu printr-un prieten comun.Am urmarit schita,am pus piesele,am ascultat,insa,inaltele se auzeau prea tare.Asa ca in loc de recomandarea omuletului de rezistenta 1.5-2 ohmi,am pus de 6 ohmi,dupa mai multe tatonari cu rezistente mai mici si mai mari.Pe moment,sunetul pare liniar,dar mai trebuie sa studiez problema :limb:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări