Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionari manuale la masini unelte

ghettoman

Postări Recomandate

"Shabaruirea unei bucsi de bronz pentru a o folosi pentru un ax poarta denumirea de "babit scraping""Nu! inseamna sabaruirea materialului "babit" care e un material special de cuzineti pe baza de Ytriu si alte delicatese.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ghettoman

14

• daredan

7

• mihaighe

2

• radu cnc

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

"Shabaruirea unei bucsi de bronz pentru a o folosi pentru un ax poarta denumirea de "babit scraping""Nu! inseamna sabaruirea materialului "babit" care e un material special de cuzineti pe baza de Ytriu si alte delicatese.

Asta e ca si cum tu cauti xerox dar gasesti numai copiatoare si nu sti ce sunt alea.Era vorba de "impamantenirea" unui cuvint.Eu personal asa o retin pentru google.Gasesti foarte usor asa informatia.
Link spre comentariu

Ca ideie de cheie lingvistica pentru cautarea pe Internet, se poate utiliza cel mai eficace (probabil) "cylindrical scraping" sau eventual "plane scraping". La aceste chei se poate eventual adauga "pdf", avand in vedere ca informatia tehnica cea mai completa si interesanta se regaseste de regula in fisiere de format pdf. Avem insa obligatia sa aducem pe acest topic terminologia romaneasca in domeniu. Deci odata ce exista printre noi utilizatori informati in domeniu, trebuie sa preluam de la ei termenii specifici romanesti. Disputa dintre @ghettoman si @marlowe, trebuie deci sa inceteze si sa facem sa prevaleze informatia utila.

Link spre comentariu

Salut,"(2) - Rolul "sabaruirii" este de fapt acela de a corecta denivelarile unei suprafete de orice fel, rezultate in urma unei prelucrari mecanice."Definitie corecta data de domnul ola_nicolas...."De asemenea nu trebuie inteles ca sabaruirea se face doar manual. Exista si procedee mecanice de sabaruire. A se vedea spre exemplu finisarea suprafetelor evolventice ale dintilor unei roti dintate prin sabaruire mecanica cu niste scule speciale - rotile de sabaruit."Ceea ce spune domnul ola_nicolas mai sus este operatia de SEVERUIRE care este operatia de corectare si netezire a dintilor evolventici ai rotilor dintate necalite care se realizeaza pe utilaje speciale de severuit si sculele lor aferente.Cu stima.

Link spre comentariu

...Ceea ce spune domnul ola_nicolas mai sus este operatia de SEVERUIRE care este operatia de corectare si netezire a dintilor evolventici ai rotilor dintate necalite care se realizeaza pe utilaje speciale de severuit si sculele lor aferente...

Eram sigur ca cineva ma va completa. :rade: Asa este - severuire este denumirea consacrata in limba romana. Insa principial fenomenul este acelasi cu sabaruirea - dintii sculei prevazuti cu muchii taietoare asemanatoare sabarului aluneca axial (de fapt dupa o traiectorie complexa) pe dintii rotii dintate si realizeaza exact acelasi efect, care la inceputurile tehnologiei se realiza manual. M-am intrebat adesea, de unde vine de fapt denumirea de severuire? Sa vina de la englezescul "to shave" = a barbieri, a trece razant pe langa un lucru!? :confuz1
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

In sfirsit dupa o luna a ajuns masa de inspectie din granit :101 .precizie DIN876 00 .Dupa ce am masurat un pic sticla care o foloseam ca suprafata plana de precizie am ajuns la concluzia ca e cam strimba cu toate ca era sticla de 12mm.Grosimea e prea mica pentru a nu suferii planeitatea.Din nefericire proiectul se suspecta un pic deoarece am pocnit masina tocmai cind ma duceam s-o ridic de la curier.Acuma ma apuc sa indrept masina.Bine ca sunt intreg si eu si soferul celalalt.Tablele se indrepta....Va las sa va delectati cu pozele :da

post-148-139829353955_thumb.jpg

post-148-13982935396_thumb.jpg

Link spre comentariu

Loveste-ne cu un pret, te rog.PS.Felicitari de achizitie.

10 batrine dar are certificat de control, nu e "la kilogram".http://www.progreenstore.it/product.php~idx~~~1666~~Piano+di+riscontro+in+granito++Grado+00+++mm+630x400x100+h~.html630x400 cu 100 grosime.Zici ca e un fulg, da` era sa ramin "tzapan de shale" cind am tras de ea :ras:Deabia astept sa pun dreptarul si sania strungului pe ea :daTrebuie sa demontez parabolica ca e suspendata de macaraua girafa si sa extrag cu macaraua masa din portbagaj.Si ii trebuie facut suport special.... :nebunrau: Uite asa isi face omul de lucru cind nu are :nas:
Link spre comentariu

Sticla de geam prin metoda de fabricare nu este perfect plana. Dupa ce este scoasa din baia de aluminiu in forma de foaie, este transportata pe banda transportoare pe role pana se raceste. Este plana la vedere dar nu suficient de plana pentru precizie. Placa de granit este rectificata si asa se poate garanta planeitatea.Aveti de gand sa faceti o afacere din reconditonarea utilajelor sau este doar pentru hobby? Este suficient de lunga pentru a verifica planeitatea batiului de la strungul dumneavoastra? Ma gandesc ca si eu o sa am nevoie in viitor de o astfel de operatiune la strungul meu si o sa-mi trebuiasca un astfel de instrument. Oare cei care se ocupa cu marmura-granit de pe la noi nu ar putea scoate o placa perfect plana prin slefuire? Ati incercat si varianta asta?

Link spre comentariu

Sticla de geam prin metoda de fabricare nu este perfect plana. Dupa ce este scoasa din baia de aluminiu in forma de foaie, este transportata pe banda transportoare pe role pana se raceste. Este plana la vedere dar nu suficient de plana pentru precizie. Placa de granit este rectificata si asa se poate garanta planeitatea.Aveti de gand sa faceti o afacere din reconditonarea utilajelor sau este doar pentru hobby? Este suficient de lunga pentru a verifica planeitatea batiului de la strungul dumneavoastra? Ma gandesc ca si eu o sa am nevoie in viitor de o astfel de operatiune la strungul meu si o sa-mi trebuiasca un astfel de instrument. Oare cei care se ocupa cu marmura-granit de pe la noi nu ar putea scoate o placa perfect plana prin slefuire? Ati incercat si varianta asta?

Este hobby...cam scump ce e drept ,dar diferenta intre un copil si un adult cind vine vorba de hobby e pretul.Adica cam ce cistig bag in scule.Din pacate in tara noastra meseriasii ii numeri pe degete restul sunt cirpaci cu un ciocan mare.Nu mai exista scoli de meserii nu mai gasesti niste masini unelte puse la punct, toata lumea vrea bani dar fara sa lucreze si tuturor li se pare o rusine sa zica nu stiu.Respect de 1000 de ori un meserias care zice nu stiu sau nu pot sa fac chestia asta, decit sa "o faca cu ciocanul si dalta" si cind ajung acasa sa ma pun pe umplut frigidere si sa o iau de la capat sa o refac cum trebuie.Din pacate in atelier nu am inca o freza iar chestia asta ma pune sa fac multe artificii.Dar va venii si freza odata.Gata cu offtopicul.Privind sticla ai fi surprins ce planeitate are.Cea mai mica abatere de la planeitate face sticla neclara.Exista o metoda de testare a planeitatii ei prin metoda Focault-Ronchi sau direct interferometric.Trebuie sa caut prin cartile de constructii de telescoape a lui Texereau ,se folosea la slefuirea oglinzii secundare la un telescop Newton.Acolo orice aberatie de la planeitate creea focale multiple care duceau la tot felul de aberatii.Tin minte ca o metoda rapida de testare a cioburilor era punerea unei picaturi de apa pe unul si apoi punerea altuia peste.In functie de planeitatea dintre cele 2 imprastierea prin capilaritate trebuia sa aiba o forma cit mai rotunda.Nu mai stiu exact si sa nu vorbesc prostii mai bine nu mai intru in detalii.Am facut prima si ultima oglinda de telescop acum vreo 16 ani.Slefuitul a durat o saptamina iar corectarea ei doua luni.Dupa ce o asezi pentru masurat trebuie sa astepti sa ajunga la echilibru termic sa masori sa o reslefuiesti...iara sa masori........nu uita ca vorbim aici de microni.Problema e ca daca vorbim de o suprafata mare...e cam greu de manevrat.Nici nu ma gindesc ce ar insemna sa o slefuiesti.E cam munca de chinez sa zic asa.Se mai adauga faptul ca avind o grosime mica e supusa deformarii sub propria greutate.Un barilet(suportul pe care sta oglinda) de oglinda de telescop la 200mm diametru ajunge la 12-24 puncte de sustinere.E un procedeu total nefezabil aplicabil daca nu ai altceva la dispozitie.Daca vorbim de granit...la 600mm cartile spun o grosime de minim 100mm ca sa-si mentina planeitatea.La lungimi mai mari se ajunge la 200-300mm grosime.Sticla ar venii cam tot pe acolo.Privind lungimea dreptarului de verificat planeitatea cu cit e mai lung pe linga ca e mai greu ,mai apare deformarea sub propria greutate (vorbim de microni aici) la 400 de mm e undeva pe la 10 nanometrii parca, deci neglijabila, plus alte variabile inclusiv raza de curbura a pamintului :nebunrau: Cind am citit prima oara asa ceva recunosc ca am ramas blocat.Raza de curbura a pamintului?Daca te intereseaza subiectul este o carte, "Foundations of Mechanical Accuracy" considerata una dintre "bibliile" metrologiei care am pus-o la documente si care trateaza multe dintre aceste probleme.Am ajuns la concluzia ca la ce am au nevoie un dreptar de 400-500mm e suficient.Si o masa un pic mai mare ca dreptarul ca sa poti testa dreptarul rapid prin metoda rotirii (spinning test)Nu conteaza cit de lung e batiul, se aplica regula treimii.Adica razuiesti prima oara exact cit este de lung dreptarul pina ajungi la 10-12 puncte de contact pe 25mm patrati.Apoi folosind suprafata nou creata ca suprafata de referinta , muti dreptarul mai departe maxim 1/3 din lungimea lui ,restul restul de 2/3 raminind pe suprafata de referinta ,ca referinta.Si cind ajungi aici la 10-12 puncte de contact treci mai departe cu 1/3 si tot asa.Sper ca m-am facut inteles :speriatLa o lungime de 750mm a batiului cu un dreptar de 400mm asta ar insemna cam 4-5 deplasari daca vrei sa fi "mai catolic ca papa".Pretul unei mese de 1000mm e dublu ca a unei de 600.La fel cam si la dreptar.Si in plus de asta un dreptar de 20-30 de kilograme pe un batiu nu e o placere sa-l plimbi pe un batiu drept nemaivorbind de ghidajele in unghi. Privind cirpacii si "afaceristii" de la noi, granit de grosime mare nu gasesti decit la comanda speciala.Blaturile de pe piata au cam 10-20 mm grosime.Iar ca pret...ma abtin...Dupa aceea el trebuie slefuit ceea ce necesita pasta de diamant de diferite granulatii si o unealta speciala din fonta (lapping tool).Iar la astea se mai adauga si sculele pentru testat ,de exemplu un autocolimator nu am vazut sub 400-500de lire englezesti second.Unul nou e vreo 1500.Si mai trebuie si unul care sa stie sa interpreteze rezultatele.Per total pentru hobby investitia nu se merita.Si Planekator-ul sau Repet-O-Meter -ul sunt scumpe si nu prea gaseti.Iar astea dau valori variabile la care trebuie facute masuratori succesive pentru a reduce marja de eroare.Consider ca am ajuns la o virsta la care realizez ce poate fi facut in casa si ceea ce trebuie cumparat deoarece lucrul facut in casa e foarte greu de realizat si in plus precizia lui e relativa.Ma rog...uneori ma mai plictisesc sau ma maninca hemoroizii sau banii strinsi in citeva luni ma cam maninca prin buzunare.... :nas: Mai exista o solutie perfectionata pe la 1800 de Whitworth.Se numeste metoda celor 3 placi (three plate method).Metoda erorilor succesive.Se iau 3 placi A,B,C.A se freaca de B pina la potrivireDupa aceea B se freaca de C pina la potrivireIar apoi C se freaca de A pina la potrivireSi dupa aceea de la capat.Cind cele 3 placi sunt identice ca suprafata de contact intre ele , sunt plane.La fel se poate testa si invers.Ca sa fim siguri ca dreptarele sunt plane , 3 dreptare trebuie sa produca acceleasi forma de pete intre ele.Cind incep sa ti se invirta chestiile astea prin cap, incepi sa te intrebi cite de plan e planul cit de perpendicular e perpendicularul..etc :rade:p.s. te rog sa nu ma mai "domnuiesti".Am impresia chiar ca sunt mai tinar ca tine.Aici toti suntem egali :da
Link spre comentariu

...Trebuie sa caut prin cartile de constructii de telescoape a lui Texereau...

Nu este nevoie. Amanunte de acest gen, se pot gasi in cartea "Construiti un telescop" a lui Victor Nadolschi, aparuta in jurul anului 1970 in colectia Maini Indemanatice. Din pacate exemplarul meu are lipsa pagina cu detalii editoriale si nu pot sa dau amanunte. Cei interesati, pot descarca cartea scanata de Severin Florian de aici.

Intrucat aceasta postare este offtopica si are in plus elemente nu prea regulamentare, ea va sta la dispozitia celor interesati doar cateva zile, dupa care am sa o sterg. Cel ce reuseste sa descarce cartea, poate expedia si celorlalti doritori, fisierul arhivat pe E-mail.

Link spre comentariu

p.s. te rog sa nu ma mai "domnuiesti".Am impresia chiar ca sunt mai tinar ca tine.Aici toti suntem egali :da :da Nici o problema.Chestia cu planeitatea/perpendicularitatea.... sunt adeptul lui Einstein si anume a relativitatii :ras:Sunt 3 grade de precizie, cea mai "tare" fiind cea 00 (sau AA) destinate folosirii in laboratoare de control. Cea mai slaba are ca destinatie folosirea in ateliere. Acum nu m-ar deranja nici un grad de precizie "inferior". Pana la urma nu lucrez la telescopul Hubble (ca fapt divers si aia au avut probleme cu claritatea imaginilor trebuind sa-l repare pe parcurs). Placile de granit sunt slefuite si apoi lepuite folosindu-se o placa etalon fabricata din fonta. Culmea, placile din fonta sunt cele mai precise dar nu se folosesc peste tot deoarece necesita o atmosfera cu temperatura constanta pentru a nu-si modifica dimensiunile (informatiile sunt luate de pe net, nu sunt "productie" proprie).De dat banii pe scule, inteleg cum este. De fapt cred ca toti care activam pe acest forum suntem "vinovati" de astfel de fapte. Si eu as lua o astfel de placa daca as avea banii si daca as avea unde sa o pun. Daca stau bine si ma gandesc.... ar fi buna si de piatra funerara :mort

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări