khrystyan Postat Octombrie 20, 2011 Partajează Postat Octombrie 20, 2011 Salut la toti !Am si eu o intrebare... Vreau sa-mi iau un SSD pentru un laptop, ca sa fie mai "fasnet", si nu sunt sigur daca v-a merge inlocuit HDD-ul, deoarece laptopul are interfata SATA(SATA 1), si am vazut pana acum doar cu interfata SATA 2/3.Intrebarea e simpla... Va merge?Inteleg si e foarte clar, ca vitezele nu vor fi deloc asemanatoare cu cele de pe SATA 2/3, dar totusi ma gandesc ca si daca iau un SSD si l-as putea pune pe SATA, se va simti diferenta fata de ce am acum(HDD 80GB 5400RPM). Link spre comentariu
Spitfire Postat Octombrie 20, 2011 Partajează Postat Octombrie 20, 2011 Merge perfect, evident la viteza de transfer a controller-ului de pe placa laptop-ului.Oricum va fi incomparabil mai bun timpul de acces, fata de HDD-ul "mecanic" actual. Link spre comentariu
khrystyan Postat Octombrie 21, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Multumesc frumos de raspuns !Niste tips&tricks stiti?Am inteles ca SSD-urile, nu sunt ca HDD-urile, si un tip ar fi NEVER EVER sa nu dai cu defragmentarea pe el, pentru ca pe langa ca nu are nevoie, mor celulele mai repede.Alt tip ar fi sa pui doar Windows 7, care sa stie TRIM, si ca e recomandat odata la 2-3 luni sa lasi PC cateva ore sa faca ceva dumping la ce nu mai e necesar pe HDD...Altele mai stiti ? Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Intai vezi in ce mod lucreaza SATA ala,e pe legacy,compatible,emulated (cam astea sunt denumirile des folosite) sau AHCI,native,normal.Unii producatori au folosit mult ICH7-M si au avut proasta decizie sa foloseasca HDD SATA cu ODD PATA,ICH7-M nu merge in aceasta configuratie decat in legacy mode.Pentru TRIM aveam impresia ca ai nevoie de AHCI.Nu sunt 100% sigur de asta dar recomand sa te interesezi, in cazul acesta dupa o perioada in care pare OK sa-ti scada drastic viteza din cauza ca nu poti folosi functia TRIM Link spre comentariu
khrystyan Postat Octombrie 23, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2011 Vreau sa il pun pe un FSC V6535.Momentan am doar 1GB ram la 667Mhz, si un HDD de 80GB/4500RPM.Vreau sa-l imbunatatesc, pentru ca pe langa pasiunea mea de a face orice mai bun, imi place de acest model, si sunt sigur ca orice mica modificare se va simti puternic...Momentan nu pot zice ca nu se misca foarte bine, pentru 2.0Ghz, si 1GB ram amarat... Dar vreau sa-i pun 4GB la 800Mhz(frecventa maxima suportata), si un SSD 80-120GB, iar in loc de DVD-ROM, vreau sa i pun un HDD de 200-250GB. Link spre comentariu
LostCell Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 Nu cred ca va merge,eu am patit cu hdd sata2 pe placi de baza cu controler sata1 si nu a mers ,pt ca nu avea jumper hdd sa mearga in sata 1. Link spre comentariu
khrystyan Postat Octombrie 23, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2011 Eu cred ca va merge...Am in BIOS, "AHCI Configuration", momentan DISABLED.Si am vazut pe alte forumuri SATA3 -> SATA1. Come on... Eu vreau doar SATA2 -> SATA1. Cred 90% ca va merge... dar se poate sa renunt la idee. Initial vroiam sa cumpar un "SECONDARY DVD-ROM BAY", cu care sa inlocuiesc unitatea oprica cu un HDD 200-250GB si in locul HDD-ului actual sa bag un SSD ~90GB, doar pentru Windows, dar vad 2 dezavantaje mari... e cam incomod sa nu ai CD-uri la indemana si pe langa asta un SSD e...500-700 ron !!! Pe criza asta, nu-ti prea arde... :cry: Dar cel mai probabil voi trece la 4GB ram si o sa iau un HDD 300-350GB cu RPM mai mare. Link spre comentariu
stefanstudio Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 tot se vorbea despre ssd eu ma gandeam sa imi iau 2 stikuri de 8 g si sa le folosesc in loc de ssd instalez doar sistemul de operare pe ele drivere si nimic alt ceva oare cum instalez windows xp pe un stik ?? :cry: Link spre comentariu
khrystyan Postat Octombrie 23, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2011 Si ce viteza presupui tu ca veti avea prin USB 2.0???Hai si 3.0 sa fie... dar tot nu te apropii de SATA1, daramite SATA2.Renunta la idee. Daca ai PC, i-ati un HDD 7200/10000RPM. Daca ai laptop, i-ati un 7200RPM si minim 2GB ram la 800Mhz, si te rezolvi. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 Se poate instala dar nu va merge prea stralucit,viteza este prea mica. Trebuie sa dezactivezi swap-ul sau virtual memory cum ii mai spune,altfel in scurt timp o sa-ti faca bad-uri pe stick (prea multe scrieri in aceleasi locatii) Nu merita. Cam scump insa cel mai bun e SSD Sau un Raid0 daca se poate. HDD pe SATA I (non AHCI,nu avea BIOS-ul optiunea asta) Nu mai stiu daca era SATA I sau II insa din ce-mi amintesc am testat si cu unul SATA II si diferentele nu erau prea mari. Raid0 pe laptopul meu Inca departe de SSD Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 Fa o treaba ca lumea si mergi pe SSD, e compatibil 100% daca zici ca ai AHCI in BIOS.. Un hard de 7200rpm consuma prea mult pe laptop. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 Fiind SATA I merge si un SSD mai lent,deci mai ieftin.Chiar si cu un SSD rapid,mai mult de 120-130 poate 140MB nu cred sa optii la viteza,teoretic ar fi 150MB cat tine controllerul dar nu cred sa se ajunga in practica pana acolo. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 Mai mult e vorba de timpii de acces decat de vitezele de citire/scriere, oricum la scrierea fisierelor mici un SSD este (inca) mai lent decat un disc mecanic. Insa fiind vorba de un laptop tind sa cred ca SSD'ul va fi mai rapid si la asta. Am un stick de 16GB care citeste cu 32MB/sec, iar hardul meu de pe laptop (un Hitachi de 250GB 5400rpm) scrie mai lent de atat. Trecerea la SSD va aduce o imbunatatire substantiala, eu insa am de schimbat placa de baza intai ca am mai multe belele pe ea - intrarea audio, unul din microfoanele incorporate si reteaua pe fir nu mai functioneaza de vreun an. Link spre comentariu
khrystyan Postat Octombrie 23, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2011 Consum mai mare cu cat?Si asa bateria e gata...(tine 30-40 min), si imi arata ca sa o schimb(urmeaza...), eu folosind laptopul 70% din timp, in priza.SSD as pune, sa zicem pe un laptop mai "HI-END"... Adica nu zic ca nu se merita si nu se vede o imbunatatire enorma si pe asta care e Dual-Core @2.0Ghz, dar de data asta, nu am ce face si voi zice "pas"...SSD e inca scump si sensibil. Daca imi duce saracul un 250GB, 16MB buffer si 7200RPM, o sa-i fac un cadou pe langa cei 4GB RAM, si se va vedea o imbunatatire clara la viteza(si la baterie, in minus ) Link spre comentariu
danb1974 Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 oricum la scrierea fisierelor mici un SSD este (inca) mai lent decat un disc mecanic.Poate un ssd vechi si ieftin, fara cache, cu controller basic instinct.Cele de acuma la scrieri/citiri cu blocuri de 4k random sint de zeci de ori mai rapide decit un hdd.Uite cum arata un ssd de 64GB decent Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum