srdjan Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 mie personal o incinta cu care nu sunt obisnuit mi se pare ca suna mult mai bine (daca e buna) decat dupa ce ma obisnuiesc cu ea. oricum nu poti asculta doua boxe deodata cu o singura ureche, nu poti compara o cum a suna boxa ce o asculti live cu una ce ai ascultat-o inainte si incerci din memorie sa faci diferentele si evident nu gasesit doua urechi identice nici macar pe acelasi suport :)daca vrei sa le compari trebuie sa faci masuratorile. ce auzi e doar o impresie a ce se intampla acolo. Link spre comentariu
Shambala Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Srdjan - am scris cum se poate face o astfel de comparatie. Baga, doar asa ca sa te distrezi, cauta putina teorie avansata despre realizarea din pdv metalurgic si mecanic a cablurilor. Ai sa constati cu surprindere ca si acolo exista impuritati care pot forma cristale cu efect semiconductor, in special in cadrul ultimului proces de trefilare. Fenomenul a fost pus in evidenta in conditii /teste de laborator. Ca acel efect este f slab e partea a doua - dar nu poti spune ca este o prostie cand niste savanti [fie ei si nebuni ] iti pun in fata rezultatele testelor facute de zeci si zeci de ori. Aceleasi [f slab] efect semiconductor determina si sensul cablurilor - asta ca sa te poti amuza in voie in caz ca nu ai mai auzit de el Si chiar daca va vine sa radeti - normal, de ce nu, incercati totusi sa va imaginati nivelul de rezolutie al unui sistem unde chiar se simt astfel de efecte /diferente. Si nivelul de acuitate si educatie al urechilor celor care aud asta ... ps - nu e nevoie sa cautati cine stie unde, forumul prieten e plin de astfel de relatari (mai rare sunt explicatiile pe acolo). Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Si chiar daca va vine sa radeti - normal, de ce nu, incercati totusi sa va imaginati nivelul de rezolutie al unui sistem unde chiar se simt astfel de efecte /diferente. Si nivelul de acuitate si educatie al urechilor celor care aud asta ...Iar aici deja iesim din gama de pret la care se face DIY in aceasta tarisoara bananiera, deci nu isi are rostul discutia. Pana la urma subiectul era despre rodajul difuzoarelor, nu a componentelor unui filtru sau a cablurilor. Eu prefer filtrele active - la alea ce rodaj mai trebuie sa le fac? Link spre comentariu
baga Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Aceleasi [f slab] efect semiconductor determina si sensul cablurilor - asta ca sa te poti amuza in voie in caz ca nu ai mai auzit de elVrei sa zici ca daca masuram rezistenta unui cablu si apoi masuram in celalalt sens vom obtine rezultate diferite?Nu cred ca exista diferente si nici nu gasesc date ca ar exista asa ceva sau ceva studii.Si chiar daca va vine sa radeti - normal, de ce nu, incercati totusi sa va imaginati nivelul de rezolutie al unui sistem unde chiar se simt astfel de efecte /diferente. Si nivelul de acuitate si educatie al urechilor celor care aud asta ...Ce intelegeti prin rezolutia unui sistem audio? Multi utilizeaza gresit acest termen, eu as spune acuratete, liniaritate Rezolutia exista numai in digital (cd,dsp etc). Amplificatoarele (daca n-au dsp),boxele,cablurile,filtrele toate au "rezolutie infinita" pentru ca functioneaza cu semnal analogic. Ce inseamna urechi educate? Si vorba asta o tot aud.Urechi antrenate sa perceapa diferente mici in schimbari ale sunetului?Cercetatorii au ajuns la concluzia ca urechea umana greu sesizeaza 1dB diferenta si oricat te-ai antrena, nu cred ca poti imbunatati asta, cum nu te poti antrena nici sa vezi mai bine, de exemplu. Link spre comentariu
dragon82 Postat Octombrie 21, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Asta inseamna ca si bobinele difuzoarelor sunt supuse aceleiasi probleme ca si cablurile? Link spre comentariu
baga Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Da, de aceea difuzoarele au plus si minus (glumesc, nu mi-o luati in nume de rau) Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Românii au încă obsesia rodajului obligatoriu care se făcea la maşina naţională, Dacia 1300. Una nouă nu mergea cum trebuie nici de frică şi nici uşile nu se-nchideau cum trebuie. Trebuia nefericitul auto...fil să petreacă multe duminici ca să aducă acea maşină la standardele minime. Să vezi acolo sfaturi din bătrîni, legendele românilor şi cît ulei de şarpe se folosea. Acelaş lucru e şi cu subiectul de faţă...Legat de condensatorii electrolitici, nu spune nimeni că sînt de mai multe feluri, singurii încărcaţi cu lichid sînt unii foarte vechi, dinainte de război, fără folie înfăşurată în interior şi cu armături din aluminiu. La aceştia se precipita o substanţă din lichid sub formă de cristale, un fel de sare galbenă şi se alterau caracteristicile. Condensatorii moderni, cel puţin de cîteva zeci de ani, sînt semi-umezi. Trebuie puţin formataţi, dacă vrei neapărat, dacă nu vrei, sau nu ai aflat de minunea asta, tot nu e nici o problemă, se vor formata din mers, în montaj, aşa cum se întîmplă cu absolut toţi din aparatura comercială.De aia nici nu are rost ''rodarea'' difurilor, ce altă treabă au ele decît să se uzeze în funcţionare, spre bucuria audiofilistă a amatorului de rap-sodii sau manele.Şi ca să vă dau ceva de lămurit ptr viitor, ce ne facem cu ''skin effect-ul'' în cazul bobinelor? Link spre comentariu
dragon82 Postat Octombrie 21, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2011 ZAL ce-ar fi sa iei o pauza si sa te racoresti? :aut:Lasa lumea sa vorbesaca;nu se poate sa ai dreptate doar TU! Daca doar ceea ce ai spune tu e real,atunci redenumim forumul in Lumea lui ZAL.... Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Aici recunosc că-ţi dau dreptate, am treburi mai importante de făcut. Binele făcut cu forţa se cheamă... :smt075 Link spre comentariu
CBI Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 De aia nici nu are rost ''rodarea'' difurilor, ce altă treabă au ele decît să se uzeze în funcţionare, spre bucuria audiofilistă a amatorului de rap-sodii sau manele.din perspectiva diy are un rost chiar f important cand efectuezi masuratorile pt ca ulterior te poti trezi cu diferente fata de ce trebuia sa iasa si ce a iesitdaca cumperi deja un produs finit,nu prea are rost sa iti complici imaginatia,normal..si mai ales daca boxele se masoara...cu ruleta... ca de altfel si abordarea constructiei cutiei,ca pe mobilierul de bucatarie..din perspectiva diy,la o adicaps:daciile chiar trebuiau rodate,ca in prima mie de km la prima intersectie daca luai piciorul de pe acceleratie se oprea ca proasta,atat de 'strans' ce era motorul Link spre comentariu
Shambala Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Rodarea difurilor NU este un "must do" . Ea se realizeaza implicit prin functionare, evident.Singura mentiune era schimbarea (mai mult sau mai putin) a unor parametri masurabili la difuzoare, de la nou-nout la "rodat" - si a sunetului.Altfel spus, aproape ca nu are sens masurarea parametrilor unui difuzor nou, dupa rodaj valorile se mai modifica.Condensatorii electrolitici moderni sunt majoritar fie cu folie de aluminiu, fie cu aluminiu solid. Cei la care ne referim sunt 99% cu folie de aluminiu. Cristalele despre care spuneam ca se formeza in stratul de oxid de Al, provin din impuritati (fie din Al, fie din electrolit). La condensatorii cu aluminiu solid catodul este dintr-un materila semiconductor (bioxid de mangan) care la randul sau genereaza impuritati.La tantali nu mai spun, aceia sunt ei insisi un semiconductor.LE* - Baga, nu vei putea masura niciodata efectul semiconductor al unui cablu de cupru. Pt asa ceva iti trebuie un laborator intreg.Dar poti merge in vizita la vreun audiofil sau in vreunul din showroomurile bucurestene si poti asculta diferenta respectiva. - OK, puteti sa numiti cum vreti in loc de rezolutie. Ati inteles ideea. - Unele materiale informative sunt intradevar mai greu de gasit. (Poate pt ca nu sunt citite prea des si motoarele de cautare le lasa la urma ?) Link spre comentariu
CBI Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 referitor la rodaj,in foile de catalog ale producatorilor se specifica destul de clar cum se scot acele specificatii si eu cred ca asta spune tot ,daca era nesemnificativ procesul,cred ca se putea sari pt ca se scutea niste timp si resurse,1 la manasi 2 la mana,aducerea unui dif cu 0 ore de functionare(cel mult cateva minute pe bancul de proba inainte sa intre in cutie) intr-un punct de ''utilizare suficienta" de la care nu se mai produc schimbari semnificative decat dupa un timp f mare (fara interventia unor factori externi puternici) nu se face prea eficient ascultand muzica la 1-2w pt ca nu are cum sa se produca prea curand un rodaj,mai ales in sectiunile de medii unde filtrul trece-sus nu lasa sa treaca frecvente care pot 'produce miscare'.Astfel ca procesul poate dura si saptamani sau luni,intre timp intervine obisnuitza si ..restul e evident Link spre comentariu
mișa Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Srdjan - am scris cum se poate face o astfel de comparatie. Baga, doar asa ca sa te distrezi, cauta putina teorie avansata despre realizarea din pdv metalurgic si mecanic a cablurilor. Ai sa constati cu surprindere ca si acolo exista impuritati care pot forma cristale cu efect semiconductor, in special in cadrul ultimului proces de trefilare. Fenomenul a fost pus in evidenta in conditii /teste de laborator. Ca acel efect este f slab e partea a doua - dar nu poti spune ca este o prostie cand niste savanti [fie ei si nebuni ] iti pun in fata rezultatele testelor facute de zeci si zeci de ori. Aceleasi [f slab] efect semiconductor determina si sensul cablurilor - asta ca sa te poti amuza in voie in caz ca nu ai mai auzit de el Si chiar daca va vine sa radeti - normal, de ce nu, incercati totusi sa va imaginati nivelul de rezolutie al unui sistem unde chiar se simt astfel de efecte /diferente. Si nivelul de acuitate si educatie al urechilor celor care aud asta ... ps - nu e nevoie sa cautati cine stie unde, forumul prieten e plin de astfel de relatari (mai rare sunt explicatiile pe acolo). In mod ciudat si poate paradoxal,( ) eu am lucrat la proiectarea si executia unor aparaturi de laborator unde "manevram" niste semnale de ordinul zecilor de nV. Niciodata nu s-a manifestat nici fenomenul de semiconductor al unei conexiuni de cupru si nici fenomenul de sens al cablului. Adica, daca semnalele mele de nV nu au fost perturbate de aceste fenomene, nu cred ca semnale de sute de milioane sau de miliarde de ori mai mari vor fi perturbate. (vorbesc de nivelele uzuale care circula prin cablurile audio, de la interconect la cele de difuzoare)Mai ca imi vine sa spun ca in audio si doar in audio, semnalul e perturbat din cauza fortei Lorentz care apare la deplasarea electronilor in cimpul magnetic al Pamintului. Forta e calculabila, poate daca am timp si chef o calculez. De asemenea e calculabila si deviatia electronilor prin cablu (normal, statistic) datorita acestei forte. As putea sa mai dezvolt aceasta teorie iar rezultatul ar fi surprinzator. (eu il anticipez deja) In acest caz crezi ca as putea sa cred ca afirmatiile si masuratorile acelor savanti sunt reale? Daca e asa, as vrea sa vad si eu o specificatie de producator de cabluri care indica sensul. Presupun ca "sensul" - daca el exista - se refera doar la curent continuu, deci la alimentare, nu? Prin cablurile de semnal circula curent alternativ, care-si schimba sensul la fiecare semialternanta, deci nu despre astea e vorba. (sau poate nu-i asa...?) Concret: ideile, masuratorile si datele pe care le scot in evidenta acei savanti ar putea fi toate sub controlul unui producator de cabluri audio. Spun "ar putea fi" daca ele ar exista. Problema care am pus-o eu, cu forta Lorentz, NU poate fi controlata tehnic de nici un producator de cabluri chiar daca e calculabila, deci nu va fi pomenita. (am zis calculabila nu sesizabila) De aici rezulta ca totul e PUR COMERCIAL = minciuna. Daca ai facut cumva vreun experiment in care ai pus in evidenta vreun fenomen din cele descrise de tine as fi foarte interesant sa-mi spui despre ce e vorba. (asta nu a fost o gluma) Link spre comentariu
VTP Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 @misa,De ani buni, cablofilia a ajuns o afacere teapana pe fondul reorientarii sistemelor stereo catre x.1.Manipularea unor parametri electrici (rezistenta, impedanta, capacitate, etc.) introduc clar, mai evident sau mai putin evident acustic modificari ale sunetului. Daca sunt pozitive sau negative? Asta-i ARTA!!! Sa convingi fazanul cu bani! Ori ii vinzi cabluri, ori ii vinzi incinte de > 100.000 euro, iar daca a luat incintele, e clar ca fazanul o sa ia si cabluri.Cel mai usor se intervine pe partea de interconecturi, unde efectele sunt mai usor observabile acustic. Si odata convins, ia si furtune pentru boxe!Da, pe cele mai multe cabluri sunt trecute sensurile de conectare ca sa obtii MAXIMUM! Dece??? Odata ce totul este perceptie extrasenzoriala in cele mai mute din cazuri.Efectele maxime se obtin prin utilizarea de Cu OFC de ultrainalta puritate Made in China (doar a mai fost un scandal in State cu niste ani in urma!).Magnetismul terestru, curentii vagabonzi, forta Lorentz, gravitatea terestra, existenta vampirilor, viata dupa moarte, perceptia extrasenzoriala, etc. influenteaza evident si pregnant domeniul. Conteaza cat esti dispus sa dai!Problema este: ce se va mai vinde dupa ce trece si acest trend! Link spre comentariu
mișa Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 @misa,De ani buni, cablofilia a ajuns o afacere teapana pe fondul reorientarii sistemelor stereo catre x.1.Manipularea unor parametri electrici (rezistenta, impedanta, capacitate, etc.) introduc clar, mai evident sau mai putin evident acustic modificari ale sunetului. Daca sunt pozitive sau negative? Asta-i ARTA!!! Sa convingi fazanul cu bani! Ori ii vinzi cabluri, ori ii vinzi incinte de > 100.000 euro, iar daca a luat incintele, e clar ca fazanul o sa ia si cabluri.Cel mai usor se intervine pe partea de interconecturi, unde efectele sunt mai usor observabile acustic. Si odata convins, ia si furtune pentru boxe!Da, pe cele mai multe cabluri sunt trecute sensurile de conectare ca sa obtii MAXIMUM! Dece??? Odata ce totul este perceptie extrasenzoriala in cele mai mute din cazuri.Efectele maxime se obtin prin utilizarea de Cu OFC de ultrainalta puritate Made in China (doar a mai fost un scandal in State cu niste ani in urma!).Magnetismul terestru, curentii vagabonzi, forta Lorentz, gravitatea terestra, existenta vampirilor, viata dupa moarte, perceptia extrasenzoriala, etc. influenteaza evident si pregnant domeniul. Conteaza cat esti dispus sa dai!Problema este: ce se va mai vinde dupa ce trece si acest trend!Eu banuiesc cam ce se va vinde: lampi cu vid fara oxigen, transmisie wireless cu cimp magnetic redus sau de ce nu, chiar fara, cabluri de cupru amorf (fara cristale semiconductoare ) De asemenea cablurile FARA sens de trecere a curentului vor fi la mare pret. Va fi un mare cistig faptul ca poti sa montezi oricum cablul...(se autoadapteaza) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum