Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rodajul difuzoarelor

dragon82

Postări Recomandate

De mult vroiam o concluzie,un rezultat din practica referitor la rodajul difuzoarelor.Personal chiar nu am reusit sa-mi fac o parere daca fenomenul de rodaj al difuzoarelor chiar exista sau e doar un mit.Mereu am avut tendinta sa cred ca e vorba de fapt de obisnuinta urechii de a asculta un anume tip de incinte.Dupa zeci de ascultari,urechea se obisnuieste si nu mai sesizeaza prima impresie,respectiv prima ascultare.Peste tot pe net multi vorbesc de acest rodaj,ca sa nu mai spun de tot felul de metode care mai de care,idioate chiar unele.Bun...daca chiar exista...ce anume se rodeaza?Apoi care sunt efectele unui astfel de rodaj pentru fiecare difuzor in parte:inalte,medii si bass?Ce ar aduce nou existenta rodajului?Banuiesc ca in principiu vorbim la rodaj despre o modificare aparenta a tonalitatii...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

5

• zal

5

• dragon82

4

• Th3_uN1Qu3

3

Top autori în acest subiect

Din cate stiu rodajul se face doar la bas si medii, are rolul de a inmuia suspensiile difuzorului, care pot sa se fi rigidizat temporar intr'o pozitie datorita transportului, ambalarii, etc. La basi se face cu sinus de frecventa joasa (20-30Hz) la nivel mic, la medii nu stiu. Banuiesc un 100-200Hz in aceleasi conditii (nivel mic).Si dupa mine e mai mult un efect psihologic, pentru ca oricum suspensia isi schimba proprietatile in timp si de una singura, de ex daca a fost apasat conul inauntru la transport, odata ce este eliberat el va tinde catre pozitia normala.

Link spre comentariu

Sînteţi electronişti sau nu? Cine se apucă să-şi uzeze difurile de noi, neforţat de nimeni? Mai bine cumpără difuri vechi. Cum puteţi crede toate prostiile? Mîine - poimîine o să tămîiaţi difurile, sau le duceţi să le sfinţească popa, că aşa scriu nişte dilimaci pe vre-un forum audiofil obscur. :rade: E xistă componente electronice care se formatează, se rodează, de exemplu rezistenţele cu peliculă metalică care se coc în cuptor vreo 2 zile ptr stabilizare termică... dar nici aşa.

Link spre comentariu

exista diferente intre un dif. nou si unul cu cateva zeci de ore de asa zis 'rodaj' (functionare mai 'serioasa')diferentele sunt evidente atat in parametrii electromecanici cat si in carateristica de frecventa,deci mai mult ca sigur sunt evidente si acustic(dar partea asta e posibil sa nu , pe orice panarama...)cati aud,cati pot face diferenta,cati sunt indiferenti ..e alta poveste...comparatia trebuie facute intre componente din acelasi lot,unul rodat celalat nu,dar fara a sta in acest timp cu urechea in ele pt ca intervine obisnuintza...s-ar putea sa ramaneti surprinsi :d despre rodajul cablurilor sau condensatoarelor din filtru nu stiu ce sa zic,nu am stat sa testez,dar personal abia aud diferente de nuanta intre un cond mkp si unul mkt,ambii de calitate si productie noua(adica proaspeti) :))

Link spre comentariu

Diferenţele alea s-or auzi poate dacă au toleranţa mare între ele. Ce înseamnă nişte amărîţi de 20 kHz la condensatori făcuţi să meargă la MHz? Şi pe mine mă frămînta o diferenţă aproape insesizabilă între 2 boxe, abia cînd mi-am dat seama că una era cu cîţiva cm mai în faţă ca cealaltă m-am lămurit.

Link spre comentariu

Rodajul difuzoarelor nu este o abureala, modificarea parametrilor se poate masura fara echivoc. Acum, cat se simte asta la ureche, depinde atat de difuzor (in primul rand de tipul suspensiei si al spiderului) cat si de antrenamentul ascultatorului.Ca demonstratie [si doar ca demonstratie] se pot asculta 2 difuri noi, nerodate, sa zicem pe 2-3 tonuri - de ex. 120hz, 440hz, 1000hz. Apoi se rodeaza un singur difuzor 100 de ore la 1/4 din Pnominal cu semnal de 100hz daca este woofer sau cu 4-500hz daca este dif de medii. Dupa aceea se asculta comparativ difuzorul nou si cel rodat (acelasi test ca inainte de rodaj). 99% sigur ca se vor simti diferente.Aceste diferente se simt - de data asta, aproape indiferent ca este vb despre dif. de 4 euro sau de dif. de 400 euro bc.Rodajul condensatorilor - mai ales a celor electrolitici este si el real, dar nu atat de usor perceptibil ca la difuzoare. Evident ca exista explicatii despre fenomenele interne petrecute - in principal este vb despre crearea unor microcristale in straturile de oxid de pe armaturi. Acele microcristale - in fct. de orientare, se comporta aproape ca niste semiconductori si influenteaza "sunetul" condensatorilor.

Link spre comentariu

Deci e ca un fel de "asezare";o adaptare a tuturor elementelor constructive(in functie de incinta)cu ele insesi...Asta inseamna si o "inmuiere" a componentelor in miscare.Iar rezultatul rodajului apare deci nu numai in frecventa ci si in tonalitate...si SPL?

Link spre comentariu

Rodajul difuzoarelor nu este o abureala, modificarea parametrilor se poate masura fara echivoc. Acum, cat se simte asta la ureche, depinde atat de difuzor (in primul rand de tipul suspensiei si al spiderului) cat si de antrenamentul ascultatorului.Ca demonstratie [si doar ca demonstratie] se pot asculta 2 difuri noi, nerodate, sa zicem pe 2-3 tonuri - de ex. 120hz, 440hz, 1000hz. Apoi se rodeaza un singur difuzor 100 de ore la 1/4 din Pnominal cu semnal de 100hz daca este woofer sau cu 4-500hz daca este dif de medii. Dupa aceea se asculta comparativ difuzorul nou si cel rodat (acelasi test ca inainte de rodaj). 99% sigur ca se vor simti diferente.Aceste diferente se simt - de data asta, aproape indiferent ca este vb despre dif. de 4 euro sau de dif. de 400 euro bc.Rodajul condensatorilor - mai ales a celor electrolitici este si el real, dar nu atat de usor perceptibil ca la difuzoare. Evident ca exista explicatii despre fenomenele interne petrecute - in principal este vb despre crearea unor microcristale in straturile de oxid de pe armaturi. Acele microcristale - in fct. de orientare, se comporta aproape ca niste semiconductori si influenteaza "sunetul" condensatorilor.

Vezi ca o sa zica Zal ca esti "dilimac", si mai bine iti cumperi difuzoare vechi. Este evident ca cel putin difuzoarele se rodeaza. Pana la urma sunt componente electrodinamice care se misca. Dar ce conteaza asta pentru Zal...... Singurul lucru care conteaza - din cate observ eu - e ca amplificatorul sa fie facut inainte de 1980 si CD-playerul sa aiba DAC TDA 1541. Restul sunt abureli de "dilimaci obscuri".
Link spre comentariu

SPL-ul se modifica dupa rodaj.

Aici trebuie inteles ca SPL-ul nu este o simpla cifra, ci este variabil fct. de frecventa - practic la orice difuzor.

Cum la woofere rodaj inseamna precumpanitor inmuierea suspensilor, dupa rodaj se imbunatateste raspunsul la frecvente joase, in sensul efectiv al cresterii spl-ului [in special] in acea zona - cateodata cu cativa dB.

Link spre comentariu

Vezi ca o sa zica Zal ca esti "dilimac", si mai bine iti cumperi difuzoare vechi. Este evident ca cel putin difuzoarele se rodeaza. Pana la urma sunt componente electrodinamice care se misca. Dar ce conteaza asta pentru Zal...... Singurul lucru care conteaza - din cate observ eu - e ca amplificatorul sa fie facut inainte de 1980 si CD-playerul sa aiba DAC TDA 1541. Restul sunt abureli de "dilimaci obscuri".

1. Colegul shambala e cuviincios şi de obicei bine informat (spre deosebire de alţii), ăsta e un caz particular cînd aş avea altă părere, asta nu înseamnă că m-aş apuca să-l jignesc. Nu mai băga strîmbe şi spor la dulgherie în continuare. :rade: 2. Fiecare rubrică de pe forum observ că are cîte o marjoretă.3. Sper să nu devină şi forumul ăsta ''audiofil''.
Link spre comentariu

@Zal - Aloooo, nenea, din cate tin eu minte TU ai fost cel care a inceput cu sicanarile. Acuma daca ai intrat in hora - joaca.

Apoi stai linistit ca merge "dulgheria" bine merci. Spre deosebire de tine eu mai si lucrez ceva nu dau din gura aiurea. Cu "dulgheria" acumulez experienta si pot sa-mi fac opinii la prima mana - sa zic asa. NU ascult si nu imi formez opiniile la pocnitori nemtesti pline de condensatori electrolitici, care urla mai ceva ca sirena politiei, sau la amplificatoare si CD-playere din neolitic. Da, cam asa sta treaba.

marjoretă - esti tu cu amicul VTP. Cum apare careva cu ceva nou si deosebit - hai sa-i dam in cap ca e audiofil. Audiofilii sunt niste dobitoci toti, nu?. E drept ca multi sunt dobitoci, dar sunt si unii care stiu ce fac. Apoi, asa pentru cultura ta generala si ca sa nu mai pui etichete, eu niciodata nu m-am considerat audiofil, si niciodata nu am avut pretentia ca am "scule hi-end" ca "altii". Eu ma consider un amator de muzica cu unele abilitati DIY. Atat si nimic mai mult.

Apoi forumul asta e despre DIY, nu despre cine are scule mai vechi si mai hi-end. Prin urmare "dulgheria" e bine venita pe acest forum si nu stiu de ce folosesti acest cuvant in sens peiorativ.

Da, colegul shambala e cuviincios si chiar bine informat - spre deosebire de tine - nene. Spre deosebire de tine shambala mai face si "dulgherie", de aceea e bine informat si de aceea nu recomanda pocnitori la unii care cer informatii.

Pe mine poti sa ma faci cum vrei tu, dulgher, nesimtit, sau audiofil pt. ca venite de la tine.....nu au nicio relevanta - sper ca ai prins ironia.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru ca ati cazut de acord asupra bunei mele cuviinte :)

Daca in loc sa va impungeti veti argumenta, cu totii am avea de castigat - informatii, iar cei direct implicati mai putini nervi.

Partea cu condensatorii nu am verificat-o stiintific, am rezumat-o din trei surse (din care una pe care o respect in mod deosebit), dar, desi tind sa ii dau dreptate, pana la a o transforma in axioma mai este [putin].

Link spre comentariu

Dupa parerea mea, in rodajul difuzoarelor putem vorbi doar de inmuierea suspensiilor. Am "rodat" un difuzor chinezesc cu sinus 20Hz cu putere de iesea din xmax (fara incinta) cam o ora si a scazut frecventa de rezonanta cu 1,5-2Hz. Inca o ora, parca nu a mai scazut sau n-am putut sa masor destul de exact sa mai vad scaderea. Poate depinde putin si de materialul suspensiilor. Aceasta schimbare nu prea conteaza pentru ca , pe langa ca e mica, se schimba si alti parametri cumva in compensatie in acelasi timp ,am explicat in topicul asta mai mult http://elforum.info/viewtopic.php?f=4&t=95556#p859712 Conteaza ceva mai mult daca de exemplu avem o boxa bassreflex in care frecventa de rezonanta a difuzorului e mai mare decat acordajul boxei, si diferentele vor fi doarla bas, nu la medii Despre inmuierea conului nu putem vorbi pentru ca producatorii chiar se chinuie sa faca un con rigid si stabil cu trecerea timpului, daca in 10 ore de "rodaj" isi schimba proprietatile inseamna ca avem un difuzor foarte prost.Magnetii, caceeasi treaba, se slabesc dupa (zeci de)ani.Despre electrolitici, am auzit ca se "rodeaza" intr-o etapa a procesului de fabricatie cu o tensiune ceva mai mare decat tensiunea nominala ca sa se formeze poate cristalele despre care zicea shambala. Daca tensiunea e sub cea nominala nu se mai formeaza acele cristale sau oxizi, nu am informatii mai clare. Intr-o boxa, tensiunile sunt mult mai mici ca tensiunea nominala si nu fac nimic . In cazul rezistentelor, diodelor, tranzistorilor, integratelor ,bobinelor,transformatoarelor nu se produc schimbari sesizabile in parametri decat dupa mii sau zeci de mii de ore de functionare in conditii mai aspre (variatii de temperatura, umiditate, tensiuni si curenti aproape de maximul admis). Producatorii chiar se chinuie sa fie aceste schimbari cat mai mici si avanseaza in aceasta privinta, deci 10 ore de "burn-in" nu schimba nimic la niste componente cat de cat bune. In cazul lampilor s-ar putea sa sesizam efectele unui rodaj pentru ca lampile au viata scurta pentru ca li se modifica parametrii cu trecerea timpului . Sa nu le rodati prea mult.Despre rodajul cablurilor... este cea mai mare prostie care am auzit-o saptamana asta. Ce se poate schimba la o bucata de cupru cu o izolatie dupa ce trece 10 ore prin el un curent care nici macar nu-l incalzeste? :sparge:

Diferenţele alea s-or auzi poate dacă au toleranţa mare între ele. Ce înseamnă nişte amărîţi de 20 kHz la condensatori făcuţi să meargă la MHz? Şi pe mine mă frămînta o diferenţă aproape insesizabilă între 2 boxe, abia cînd mi-am dat seama că una era cu cîţiva cm mai în faţă ca cealaltă m-am lămurit.

:da :ras: :ras: :ras:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări