Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor constructie incinta bass

paradisio90210

Postări Recomandate

Salut,dupa muuuulte incercari am decis sa cer ajutorul cuiva care se pricepe in domeniu,si asa am ajuns pe site-ul acesta.Doresc sa imi construiesc o incinta subwoofer pt masina,ceva care sa imi rupa masina in doua si am nevoie de o schita calculata in functie de parametrii difuzorului meu.Am o statie Rockford Fosgate 4600x cu 4 intrari si 4 iesiri pe care am dublat semnalul de intrare si iesirile le am legat in bridge pe 4 ohmi deoarece difuzorul meu are 2 bobine de 4 ohmi iar statia in bridge scoate undeva la 2*160 sau 180 in bridge nu mai retin sigur,unitatea este un Alpine CDA 9812-rb de unde pot regla Hpf si Lpf,iar difuzorul este un Pioneer si atasez datele Get powerful, punchy base in your car – from the pedigree of world record-breaking subs. The TS-W258D4 sub features a combined Aramid and Basalt fibre cone, which makes the body ultra-rigid, yet lightweight, giving you low distortion and powerful bass at high sound press levels. Greater flexibility is possible, too. With a 4Ω dual voice coil, you can opt for a 2Ω or 8Ω set-up (provided that there is correct power matching between the sub and your amp). Wiring and installation is made easier with one-sided terminals. And you can enhance the look (and protection) of your sub with the addition of an optional 3-spoke grill. The TS-W258D4 is recommended for enclosed use and is also available as a 2Ω dual voice coil model. SpecificationsFeatures TS-W258D4Maximum input power 1.200 WNominal input power 350 WFrequency response 20 - 450 HzLowest resonance frequency 40,5 HzSensitivity (1W/1m) 90 dBWoofer size 25 cmWoofer material Interlaced Basalt / Aaramid Fibre Reinforced IMPP Composite ConeDual 4Ω voice coils: 2 or 8Ω YesVoice Coil bobbin type Phenol resin coated glass cloth bobbinPole Yoke Type Extended and Vented pole yokeMagnets Double-stacked, high powerTerminals Push-typeRecommended sealed enclosure 18,4 - 35,9 litresSurround 3-Layer Fiber Woven Radial SurroundThiele/Small Parameters TS-W258D4Qts 0,58Fs [Hz] 40,5Vas [l] 15,47Vas [ft3] 0,550Xmax [mm] 11,5Ma ajuta cineva cu calculatul incintei?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• paradisio90210

9

• ahegyes

3

• Th3_uN1Qu3

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In cazul in care parametrii sunt reali construieste o cutie inchisa cu volumul util de 32L.

In mod normal parametrii ar trebui masurati.

PS: difuzorul asta nu o sa-ti rupa masina in doua.

Link spre comentariu

Nu conteaza forma. Da, formula de calcul e corecta. Prin volum util inteleg volumul incintei curat, volumul care ramane dupa ce scoti volumul difuzorului, ranforsarilor si a altor chestii ce le bagi in cutie.In aceasta incinta inchisa vei avea un f3 - teoretic - de aprox. 50hz si un f3 real de aprox. 30hz.E posibil si o varianta bass-reflex dar nu e de recomadat - parerea mea.

Link spre comentariu

Eu m-am gandit in felul interior,avand proiectul incintei pt un volum INTERIOR de 32 de l ,in functie de grosimea MDF-ului pe care il gasesc(as dori sa stiu de ce grosime sa cumpar aprox) am sa calculez laturile ,dupa care le tai ,iar la imbinare am sa folosesc ceva holsuruburi de lemn care sa le strang calumea ,ceva cu cap inecat ,iar inainte de a monta si strange placile am sa pun silicon pe margini pt ca in momentul in care le strang sa se faca ca o garnitura sa fiu sigur ca etanseaza si inca un strat in interior la imbinari,am ceva material fonoabsorbat din niste incinte,ar fi recomandat sa pun in lada?Si dupa calculul incintei de mai sus am un volum total de 32,7 litri ceea ce e cu 0.7 peste 32 ,acest 0.7 imi compenseaza oare volumul difuzorului in interior?si inca ceva,cum ai calculat volumul incintei si te ai rezumat la 32 de l,in specificatii da sealed enclosure 18,4 - 35,9 litres,nu inteleg ce se intampla la un volum minim si un volum maxim?

Link spre comentariu

Daca nu intelegi cum a calculat pune mana si calculeaza singur. Exista pe internet programe care dau raspunsul unui difuzor intr'o cutie fiind dati parametri difuzorului, marimea cutiei, si dimensiunile tuburilor de acord in cazul bas reflex.

La o incinta simpla, inchisa, pe masura ce incinta se micsoreaza scade raspunsul difuzorului la frecvente joase. Ceea ce evident pentru un subwoofer nu este de dorit. Cu cat mai mare cu atat mai bine, insa daca incinta este foarte mare apare riscul defectarii mecanice a difuzorului, pentru ca intr'un volum mai mare de aer cursa acestuia creste la frecventele de interes. Intr'o masina oricum dimensiunile iti sunt limitate de portbagaj si de ce vrei sa mai pui in el.

Link spre comentariu

Am intrebat cum a calculat deoarece doresc sa aflu si eu metoda pt a imi calcula incinte si singur fara sa cer ajutorul de fiecare data !Ma gandesc ca trebuie sa existe o formula matematica,insa nu stiu care si as aprecia un ajutor

Link spre comentariu

Sunt mai multe formule, dar partea buna e ca nu trebuie sa le inveti, exista programe care calculeaza. Eu personal folosesc WinISD Pro Alpha, mai e si BassBox pe care il prefera altii. Problema e ca de multe ori parametrii T/S oferiti de producator sunt incompleti (cazul multor difuzoare de masina) sau inexistenti (la chinezarii). Dar un dif se poate masura cu placa de sunet, statia, si alte softuri specializate in asa ceva.Oricum la masina mai intervine si fenomenul de cabin gain, pentru ca in esenta ai o cutie mica intr'o cutie mai mare adica masina. Spatiul fiind mic apare un castig in frecventele joase de 12dB/octava, frecventa la care acest castig incepe fiind determinata de lungimea interiorului, de la parbriz pana la luneta. In general, un subwoofer care poate reproduce pana la 40Hz in casa va ajunge pana la 20Hz in masina. Asta e motivul pentru care si petardele alea de difuzoare pentru usi scot ceva bas in masina, pe cand daca le pui intr'o boxa si o aduci in casa vor suna mai prost decat boxele de calculator de 50 ron.

Link spre comentariu

ok,si atunci care ar fi recomandarea ta,pt ca eu nu ma pot hotarai,cer parerea cuiva mai priceput ca mine,sa fac o incinta de 32 de l,ok asta nu e greu de calculat,obstacolul il am pt ca nu stiu cat volum imi ocupa difuzorul ca sa stiu cati l sa mai adaug la lada,ai vreo idee cum pot calcula sau unde pot gasi un tabel ,sau daca e specificat in caracteristici,pt ca eu nu ma pricep la termeni,de constuit nu mi se pare greu,daca am schita cu volumul exact imi pot face mai departe restul,ideea e ca vreau sa fac ceva ce trebuie de asta insist,ca altfel o facem dupa capul meu si mai mult ca sigur ca tot asa si suna,ar fi o varianta sa fac o lada sealed bandpass?...si lada imi sta intr-un portbagaj de Bmw pisicuta,si alea din cate am auzit sunt destul de izolate,nu as putea sa ti dau un volum,te rog hotaraste-ma odata ca sa imi fac maine lada......nu imi trebuie bum bum,,,in schimb vreau sa vibreze cat se poate......cat despre statie am Rockford Fosgate 4600x care scoate 30x4(4ohmi),60x4(2ohmi),120x2(bridged 4 ohmi) cum sa il leg,difuzorul are 2 bobine pe 4 ohmi,sa le leg amandoua in paralel la 2ohmi pe un canal sau separat in bridge la 4 ohmi ?

Link spre comentariu

Volumul difuzorului il da producatorul. Daca nu il da, trebuie sa aproximezi tu. Undeva la 2-3l ar fi volumul difuzorului. Prin urmare o lada de 35L inchisa ar fi ok. Chiar daca e un pic mai mare nu e o problema, dar sa nu depasesti 40L. Fonoabsorbant poti sa bagi cat vrei si cat incape in cutie. Calculul - asa cum s-a aratat mai sus - se face cu un program (WinISD si BasBox sunt cele mai populare).Grosimea peretilor cutiei ar fi bine sa fie cat mai mare - minim 25mm.Spor la treaba.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări