Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Torn Fu.f 1936...

feri.visky

Postări Recomandate

O realizare de exceptie in comunicatii (de razboi) este acest aparat pe care vreau sa-l repun in functie...Un QRP veritabil la cei 0.65 W PEP!Am instrumentele lipsa, comutatorul de antena (butonul) si vreo 4 semireglabile...

post-11663-139829324682_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

4

• hpavictor

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

A fost si in dotarea armatei romane in al doilea razboi mondial , produs de Lorenz , sub denumirea de PP15W .

Receptorul este superheterodina si detectorul cu reactie , un lux in acea epoca !

Aici este o bucata de istorie :

download/file.php?id=2235&mode=view

download/file.php?id=2236&mode=view

download/file.php?id=2237&mode=view

Aici aveti mai multe http://yo6ex.blogspot.com/2009/08/oldies-photo.html

Rusii l-au copiat de zor si pentru ca xeroxul lor functiona numai pe baza de vodka , a iesit " celebrul " RBM1 .

Istorie .........

Link spre comentariu

... ai un simti al cautarilor si a... gasirilor... ... am reusit sa inlocuiesc condensatoarele lipsa sa refac legaturile lipsa... sper, bineeee! O sa pun poze cu circuitele restaurate!Am ambitia sa-l aud.......... Nu stiu daca voi reusi si sa transmit.........Trebuie sa vad, cum fac reglajele sa fie bineeeeeeee...

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Au fost casate imediat dupa razboi , ca orice aparat produs de Germania nazista......si datorita lipsei pieselor de schimb ( chiar daca tuburile nu aveau epuizata resusa de viata....eu am avut pe mana un PP15W in anii 1980 si functiona perfect ) . Cu exceptia EKD-urilor nu cred sa mai gasiti ceva de productie germana prin fosta dotare a armatei RSR......insa EKD-urile alea erau RDG-iste si fabricate in anii 1980 , nu erau cu tuburi , erau ultimul racnet in materie de transmisiuni in zona comunista , aveau sinteza de frecventa si scala digitala , filtre electromecanice exceptionale etc.Cred ca mai puteti gasi EKD300 / EKD500 pe la impatimitii genului . Si eu mi-as dori un EKD500 functional.......Se cuvine sa precizez ca aparatul Dnului Feri Visky era varianta QRP , cu o putere de emisie mult mai mica decat varianta fabricata pentru Romania si foarte asemanator cu RBM1 .Practic Romania a involuat in anii 1950 , tehnica de transmisiuni fabricata in Germania in al 2-lea razboi mondial era mult superioara tehnicii pe care sovieticii ( nu ) ne-o puneau la dispozitie.......desi sovieticii produceau in plin razboi rece clone germane sau americane performante , pe noi ne " fericeau " pe bani grei numai cu tehnica de transmisiuni de generatie antebelica low power / low quality .

Link spre comentariu

Aparatul meu provine din judetul Arad de la un radioamator... Radiocluburile anilor '50 au fost "dotate" cu aparate de pe vremea razaboiului odata cu "miscarea" AVSAP (Asociatia Voluntara pentru Sprijinirea Apararii Patriei). Armata era "modernizata" cu aparatura ruseasca iar "vechiturile" au ajuns pe la diverse radiocluburi.

Din lipsa de viziune dar si accesul precar la componente a determinat ca extrem de putine asemenea aparate sa supravietueasca hobby-ului, sa nu fie dezmembrate si refolosite pentru aparatura "home-made".

Un model in care poate fi trata istoria: http://www.laud.no/ww2/.

Muzeul militar central din Bucuresti nu are o sectie propriuzisa de comunicatii...

Muzeul tehnic...!?

La noi, deabia acum, dupa disparitia armatei, se "construieste" un muzeu al telecomunicatiilor la Baneasa (sper ca nu am divulgat un secret militar!)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări