Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Care-i diferenta dintre LM555CN si NE555N

Vizitator berti

Postări Recomandate

Vizitator berti

Intre timp mi-a sosit coletul de Vitacom, s-au miscat bine baietii luand in considerare ca tot coletul a costat 7 Ron cu transport cu tot! Felicitari!!Sa revenim la problema mea, am pus NE-urile "proaspete" in cele doua monjate (aveam nevoie de 2 timere) si merg impecabil, fara nici o problema...In conluzie, daca aveti de ales, evitati sa cumparati LM555CN de la Fairchild.Consider ca discutia poate ramane deschisa, fiindca chiar daca mi-am rezolvat problema, curiozitatea a ramas... si nu inteleg de ce 2 piese echivalente nu functioneaza la fel, sau deloc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionut20

10

• cirip

6

• Craciun

3

• psanyi

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

bine ca ai rezolvat pana la urma :finga: in legatura cu LM-urile, cred ca la magazin au un colet de timere stricate <> :weedman: ca altfel nu se poate explica problema.....daca ai timp incearca sa faci cu un LM un astabil, ceva, cu 2 rezistori un led un cond. chiar si in aer....si daca tot nu merge poti fi sigur ca integratul/integratele e/sunt defect/(e) :smt003

Link spre comentariu

cirip ,

permite-mi sa te contrazic: din cate stiu eu, si din cate am citit in datasheetul de la LM555/NE555, pinul 5 reprezinta o "intrare" de control in tensiune al iesirii de la pinul 3 al integratului.

La acest pin se poate aplica din exterior o tensiune care, intradevar trebuie sa fie 2/3 din tensiunea de alimentare a 555-ului;

aceasta functie de control voltage, este posibila doar in varianta de astabil cu 555 si tensiunea care se aplica din exterior poate fi de o frecventa mai mare sau dubla fata de frecventa de la iesirea integratului, si de aceea atunci cand se realizeaza un monostabil sau alt montaj cu 555 in afara deastabil se foloseste un cond de 10 nF de la pinu' 5 catre masa, iar cand se realizeaza un astabil cu 555, acest pin ramane in aer, sau dupa caz i se aplica o tensiune din exterior, egala cu 2/3 Ualim.

:smt006

Link spre comentariu

ionut20,

Nici o problema. Poti sa ma contrazici, ca de aia e forum.

Daca facem referire la schema de la lincul de mai jos:

http://web.mit.edu/6.s28/www/datasheets/LM555.pdf

pe prima pagina se afla schema interna a lui LM555. In schema lui berti, la pinul 5 este conectat un cond care nu trage CC. Intern, pinul 5 este legat la un divizor rezistiv format din R3, R4 si R5. Atata timp cat pinul 5 nu este draivuit din afara, pe el trebuie sa fie 2/3 din alimentare. In schema postata de berti, nu este draivuit cu nimic. Condul ala ar fi o simpla decuplare, deci eu cred in continuare ca pe pinul 5 ar trebui sa aiba 12*2/3=8V.

De fapt, pinul 5 trebuie sa aiba tensiune apropiata de 2/3 din alimentare ptr ca pe el este aplicat intern unul dintre pragurile de basculare ptr unul din cele doua comparatoare interne ale lui 555. Cu 0V pe pinul 5 mie mi se pare chiar normal sa nu oscileze.

Ce parere ai?

Cirip

Link spre comentariu
Vizitator berti

Baieti, s-ar putea sa fie vina mea... in lipsa unui condensator de 10nF, eu am conectat pinul 5 la masa, fiindca asa am citit pe undeva :axe: ...In prima faza cand am pus LM-ul si am vazut ca nu merge, am decuplat pinul 5 si l-am last in aer, dar tot n-a functionat... deci nu stiu daca asta-i problema! In cele doua montaje functionale cu NE555 pinul 5 e conectat la masa, si dupa cum v-am spus functioneaza perfect.

daca ai timp incearca sa faci cu un LM un astabil, ceva, cu 2 rezistori un led un cond. chiar si in aer....

L-am facut aseara... si culmea ca merge in mod astabil! What the fuck !!?? ce-i drept n-am mai pus pinul 5 la masa...
Link spre comentariu

uite cum sta treaba :smt001 am verificat, pe un montaj cu care il folosesc la aprins neoane. Deci practic, am un "LM555" in configuratie astabil; pe iesire, am un IRF540 parca, care este driver pt un transformator ridicator.555-ul l-am alimentat la 5 V printr-un 7805, iar pinul 5 este in aer, nelegat la nimic; practic am o rigleta pe care sunt disponibili pini de alimentare, iesirea astabilului si pinul 5 care l-am conectat la rigleta pt a avea acces la el ((pt. experimente)) :finga: montajul functioneaza super bine; am aprins neoane de 40 W cu el :rolleyes: La masurare, intre pinul 5 si masa sunt 0 V, intre pinul 5 si Vcc sunt tot 0 volti, asta in condirta in care montajul e alimentat, si un neon aprins.Am incercat sa aplic o tensiune de 2-3 Vla pinul 5, iar rezultatul a fost ca neonul sa stins :rolleyes: , dupa ce am indepartat aceasta tensiune, neonul sa reaprins :finga: Deci eu continui sa imi sustin ideea ca pinul 5 este un pin de control in tensiune, doar ca trebuie avut in vedere frecventa acestei tensiuni.E adevarat ca intern, este legat printr-un divizor rezistiv la Vcc, dar este legat si la intrarea unui comparator, asa ca ......... :smt006

Link spre comentariu

La masurare, intre pinul 5 si masa sunt 0 V, intre pinul 5 si Vcc sunt tot 0 volti, asta in condirta in care montajul e alimentat, si un neon aprins.

Deci ai scurt Vcc-GND :smt003 Daca luam un 555 il bagam intr-un soclu si doar alimentam fara alte conexiuni, sigur ai pe pinul 5 otensiune aprox.2/3 din Vcc.
Link spre comentariu

craciun

dupa cum am spus, 555 este pe cablajul de astabil, este functionabil (astabilul lucra) deci am un neon aprins, si intre pinul 5 si Vcc am 0 V si intre pinul 5 si GND tot 0---------toate astea cu, repet, un neon de 25 W aprins.

Asa ca daca aveam scurt intre Vcc si Gnd < cica ar fi fost stans neonul, nu ar mai fi tiuit traful ridicator, si sursa ar fi fost in protectie, tinand cont ca e vorba de un ATX de 350 W, nu-i asa :weedman:

Link spre comentariu

:finga: :finga: :supz: intradevar, dar pinul 5 nu e conenectat la absolut nimic.............(decat la conector) iar masurarea am facut-o cu un multimetru, care daca imi arata corect tensiunea de la pini de alimentare, ar trebui sa-mi arate tensiunea corecta si la pinul 5......... :supz: ps. am un programel pt 555 care arata toate variantele de montaje: astabil, monostabil si diverse variante de generare de semnal. In toate schemele prezentate, mai putin la astabil, pinul 5 e conectat la masa printr-un condensator; la astabil e in aer....

Link spre comentariu

Vorbim de cc , da. Din schema interna a lui 555 dupa cum spunea si cirip pinul 5 e legat direct la un divizor de tensiune. Chiar daca il decuplezi in alternativ cu un cond la masa, daca pe pinul 5 nu aplici o tensiune exterioara vei avea sigur 2/3 din Vcc in curent continuu.

Link spre comentariu

ce-i drept n-am mai pus pinul 5 la masa...

Berti,Deci merg si LMurile, daca lasi pinul 5 in aer? Ca pana la urma asta e important... Merg toate 'au ba?Acum putina filozofie de cartier. :partyman: :weedman: Pinul 5 ofera tensiunea de prag ptr unul dintre comparatoare. Conectarea unui cond spre masa reduce zgomotul provenit de la sursa de alimentare si reduce jitterul oscilatiei. Un cond nu poate fi inlocuit cu un scurt in CC, deci conectarea la masa a pinului 5 nu este recomandata in cazul schemei lui berti.Aplicarea unei tensiuni pe pinul 5 altereaza pragul de comutare al comparatorului. Rezultatul poate fi de la modularea frecventei generate ca astabil pana la declansarea circuitului in cazul conectarii ca monostabil.

intre pinul 5 si Vcc am 0 V si intre pinul 5 si GND tot 0 toate astea cu, repet, un neon de 25 W aprins.

Cum spunea si Craciun, aceasta afirmatie nu poate fi adevarata. Pe undeva s-a strecurat o eroare de masura. Daca neonul merge, e clar ca intre VCC si GND trebuie sa ai tensiune. In acelasi timp, conform legii lui Kirkhoff referitoare la tensiunile pe o bucla, suma caderilor de tensiune pe bucla trebuie sa fie egala cu suma surselor. In CC, daca fiecare cadere de tensiune este zero, atunci musai si suma lor este zero; de aici comentariul lui Craciun ca ai sursa in scurt. :yawinkle: Pe vremuri se editase o carte cu coperta verde din seria Circuite Integrate Liniare. In cartea aceea este descrisa in detaliu functionarea lui 555.Bafta, mila si pomana, celor care mai sunt in s(tr)esiune!Cirip
Link spre comentariu
Vizitator berti

da' de ce nu vrei sa pui condensatorul ala la pinul 5? macar de test? mai ales la cele care nu au functionat?

Nu ca nu vreau, problema e ca nu am un condensator de 0.01uF, iar la singurul magazin de electronice din oras, nu au asa ceva... asta-i problema.Astazi am aflat ca vinerea viitoare ma duc "la oras" si imi voi reintregi stocul de condensatoare, si atunci voi face testu cu LM-u si condesatoru'. Revin atunci cu detalii...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări