Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Care-i diferenta dintre LM555CN si NE555N

Vizitator berti

Postări Recomandate

Vizitator berti

Fratilor am o problema, am facut un timer cu 555, dupa schema cea mai simpla, pentru teste am folosit un NE555N de la ST, dupa ce am obtinut timpul dorit si am facut cablajul, NE-ul l-am inlocuit cu un LM555N de la Fairchild, fiindca am avut mai multe prin casa si oricum mai aveam nevoie de un montaj.

Aici apare problema, pur si simplu cu LM-ul nu vrea sa mearga... conform specificatiilor tehnice piesele sunt echivalente. Dar totusi de ce nu functioneaza ?

Cel mai simplu ar fi sa cumpar un NE, dar problema e ca la mine in oras am gasit doar LM, si nu prea as face comanda de 2 RON ca nu cerd ca mi-o onoreaza cineva.

Deci trebuie sa-l fac sa mearga cu LM555CN, poate reusiti sa ma aduceti pe drumul cel bun. Va multumesc!

Datasheeturile celor doua piese LM555CN si NE555N

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionut20

10

• cirip

6

• Craciun

3

• psanyi

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

LM555 si NE555 sunt din cate stiu eu, in tehnologie TTL, amandoua (sper ca nu am uitat :rolleyes: ) Oricum daca schema este identic reazlizata nu are de ce sa nu functioneze decat daca nu cumva ai gresit ceva pe cablaj sau nu ai pus componentele care trebuiau.......

Link spre comentariu
Vizitator berti

Oricum daca schema este identic reazlizata nu are de ce sa nu functioneze decat daca nu cumva ai gresit ceva pe cablaj sau nu ai pus componentele care trebuiau.......

Pai e vorba de acelasi montaj! Scot NE-ul din soclu, pun LM-ul si nu merge... asta-i dilema mea cea mai mare, pun NE-ul inapoi merge impecabil.P.s. Am incercat cu vreo 3 LM-uri, primu am crezut ca-i ars... dar din 3 nici unu !?
Link spre comentariu

:::loool::: :rolleyes: :rolleyes: :axe: deci pe bune ca e bizar........mai zilele trecute am facut un astabil si am testat functionalitatea schemei pe un cablaj experimental unde doar un LM555 sta tot timpul iar restul pieselor le montez in configuratia dorita.Dupa ce am testat am mutat toate piesele, mai putin LM555-ul pe cablajul final, pe care am folosit un ...............NE555.. proaspat cumparat, si .... chiar a functionat, asa ca la tine e ceva ciudat :rolleyes: De unde ai timer-ele ???Poate sunt toate arse.....Nush

Link spre comentariu

daca integratele is cumparate recent dintr-un magazin local atunci problema lor e ca is facute pe vapor.eu de mult nu mai cumpar componente active din magazinele locale,am patit daja prea multe cu ele:tranzistor masurat la rece bun si cand il bagi in montaj e in scurt,led-uri care se ard la 10ma etc....Mai bine dai 100 si ceva de mii pe transport si le iei de pe net dar macar stii o treaba

Link spre comentariu
Vizitator berti

De unde ai timer-ele ???Poate sunt toate arse.....

De la un magazin local... le-am luat odata pe toate 5 care le-a avut pe stoc, astazi cand am trecut p-acolo sa vad daca nu au NE... am mail luat un LM, m-am gandit ca poate-i din alt lot. Dar nici un efect... tot nu merge!Pana la urma am facut comanda la Vitacom, total comanda vreo 7 lei.Nu stiti, oare onoreaza comenzi asa mici? mailu de confirmare l-am primit, dar n-am avut nici odata comanda sub 50 Ron.Oricum pana vin NE-urile sunt deschis la orice sugestie.Btw. Pe schema la pinul 5 se pune un condensator de 0.01uF, eu nu l-am pus la nici un timer pe care l-am facut pana acum, ca n-aveam, dar n-am avut probleme... in data sheet zice ca-i de filtraj si e optional... o fi asta problema?
Link spre comentariu

deci intre doua timere 555 fie ele LM sau NE sau XXX :finga: singura diferenta (ma refer la capsula DIL, THD cu 8 pini) poate consta in tehnologia de fabricatie: TTL sau CMOS, si in ambele cazuri merg inlocuite intre ele cu conditia sa se respecte alimentarea corecta....CMOS:2-18V, TTL:5-18V, in rest totul e identic..... :finga: in cea ce priveste cond-ul ala de 10 nF de la pinu' 5 la masa, eu personal l-am folosit in toate schemele cu 555 asa ca ai putea sa incerci si tu, ca vorba aia, nu strica :yawinkle: iar vitacomul din cate stiu onoreaza la fel ca si conexu' comenzi sub 50 ron.ps. Sper sa-i dai de capat ca stiu si eu cat de enervanta poate fi o problema asa de mica si totusi.........asa da mare :smt003ca fapt divers: LM555 este mai "sensibil" decat NE555//

Link spre comentariu

Btw. Pe schema la pinul 5 se pune un condensator de 0.01uF, eu nu l-am pus la nici un timer pe care l-am facut pana acum, ca n-aveam, dar n-am avut probleme... in data sheet zice ca-i de filtraj si e optional... o fi asta problema?

In mod normal la frecvente mici (<100 Khz) nu cred ca e problema.

Link spre comentariu
Vizitator berti

Va multumesc pentru raspunsuri!

Fiindca 555 e un cricuit destul de utilizat, m-am gandit ca acest topic merita continuat... poate ii va ajuta si pe altii care se vor lovi de aceasta problema pe viitor.

As vrea s-o luam de la inceput, poate am gresit undeva. In primul post am mentionat ca am folosit cea mai simpla schema, poate aici e buba.

Am folosit schema de mai jos,

Posted Image

E ceva diferit fata de ce ati facut voi?

Am vazut diferite posibilitati pentru trigger, ba chiar si diferite valori ale rezistentei pentru varianta de sus, voi ce ati folosit?

P.S. Tensiune de alimentare 12V, deocamdata de la o sursa AT!

Link spre comentariu
Vizitator berti

Da, nici o problema!La care piesa? La cea care merge sau la cea care nu merge?Da' cred c-oi masura la ambele, poate apare vreo diferenta!Revin cu masuratorile...BTW: Cirip, ce draq inseamna locatia ta "cuca macaii", de sarbatori cand am fost pe la Ploiesti, am vazut prin tot orasu bannere cu " CUCA MACAII LAND", " pensionarule cuponul tau la noi are valoare! "... ce-i cu treaba asta? Vreun Media Galaxy pe cupoane de pensie?

Link spre comentariu
Vizitator berti

am revenit cu masuratorile...Pin.....|NE555........|NE Triggerd|LM555........|1........|0...............|0...............|0...............|2........|11,93.........|11,89.........|11,93........|3........|0,01...........|10,71.........|0,01..........|4........|12,03.........|12,00.........|12,03........|5........|0...............|0...............|0...............|6........|0,01..........|1,20...........|0...............|7........|0,01..........|1,20...........|0...............|8........|12,03.........|12,00.........|12,04.........|Cum am precizat si mai sus, montajul l-am alimentat cu 12V de la o sursa AT.Ce parere aveti? Am observat la pinii 6 si 7 diferenta de 0.01V, ce poate insemna asta?

Link spre comentariu

dupa parerea mea, putem declara ca nu exista nici o modificare, acei 0.01 V dif. nu vad de ce ar fi importanti......totusi am inteles ca atunci cand vrei sa trigger-ezi LM-ul nu se intampla nimic......asa e nu?incearca sa conectezi totusi si un 10nF la pinul 5, sa vezi daca se modifica ceva.......in rest ar teoretic ar trebui sa functioneze.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări