Marele Savant Postat Octombrie 27, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2011 Personal, fara a simti nevoia sa spun de ce, consider ca cea mai buna precizie si mai ales linearitate ( la aceeasi baza de timp ) o are un F-metru cu numaratoare zecimale clasice! Pentru masuratori serioase folosesc o asemenea aplicatie, cu numarator pe 8 decade. Unitatea de comanda, printre cele mai inteligent concepute dupa parerea mea este cea publicata de Ing. Andrian Nicolae intr-un Tehnium de prin 1980. Baza de timp este una de 5Mhz folosita in echipamentele IEMI si facuta rost tot de acolo. Tot din IEMI am si un prescaler original 10:1, acela cu un milion de BFY90. Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 27, 2011 Partajează Postat Octombrie 27, 2011 ..si cu-n milion de 3v3? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 27, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2011 Da si se incalzeste mai rau ca termostatul de la baza de timp. Incolo e OK. Imi place pentru ca spre deosebire de majoritatea prescalerelor integrate nu indica aiurea-n tramvai fara semnal la intrare. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 28, 2011 Partajează Postat Octombrie 28, 2011 Sunt intru totul de acord cu afirmatiile userului Marele Savant, mai ales ca prin '88 am facut un frecventmetru dupa acelasi autor, la care am introdus ca prescaler un DP111 (pana in 160 MHz) care a functionat impecabil, pana la dezasamblarea lui in urma cu vrea 3-4 ani.Eram tentat sa confectionez unul bazat pe circuite din seria 74HC insa nu prea se mai gasesc pe plaiurile mioritice numaratoare 74HC390. Link spre comentariu
iora Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 se poate renunta la relee elegant prin solutia prezentata pe site-ul autorului: Link spre comentariu
mosu20 Postat Iunie 22, 2012 Partajează Postat Iunie 22, 2012 Este o solutie eleganta, evident. Mie mi se pare, totusi, ca se complica cablajul (fata de varianta cu relee) Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 23, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 23, 2012 Acuma daca ma gindesc ca releele le-am luat cu aproape 2 USD bucata, s-ar putea sa merite modificarea, mai ales daca ar fi si un pcb gata proiectat. Oricum imi mentin parerea ca linearitate mai buna ca la un f-metru cu clasic, cu numaratoare decadice mai greu cu microcontroler. Iar etajul de intrare de la E0204 -cel de la intrarea de 1Mohm (sub 70Mhz), merita reprodus pentru dinamica si functionarea sa excelenta. Eu am copiat si reprodus si primul numarator care este realizat cu doua capsule de 74S112 ( care masoara bine pina la peste 70Mhz), dupa care urmau CDB490. Ce vremuri...desenam cu oja cablaje cu 30-50 integrate desi mai ieftin puteam sa procur obiectul respectiva facut de fabrica! Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 24, 2012 Partajează Postat Iunie 24, 2012 Frecventmetrul este singurul aparat de masura de mare precizie si chiar merita sa o aiba. Am facut si eu un frecventmetru cu PIC16F628A cu cuart de 20 MHz si merge bine. Il compar din cand in cand cu excelentul frecventmetru IEMI E 0204 (verificat si el periodic cu posturi de radio etalon WWV si RWM). Am constatat ca erorile de frecventa se datoresc, in ordine, variatiei tensiunii de alimentare, variatiei temperaturii ambiante, comportarii microcontrolerului si imbatranirii cuartului. Erorile scad mult daca se foloseste un oscilator pilot separat, nu neaparat termostatat, ci termocompensat. Rezonatorul din cuart bine taiat (taietura X) este putin sensibil la variatia temperaturii, dar imbatraneste. Daca este facut dintr-un cristal natural, care este deja foarte vechi, imbatranirea este inobservabila. Am unul de 10 MHz mare si vechi, dintr-un aparat cu lampi, care este aproape perfect. Cele mici si noi sunt taiate din cristale sintetice si au erori mai mari. Precizia frecventei nominale se poate citi pe carcasa. Regula este ca cifrele scrise sa fie garantate. Nu e totuna daca scrie 10.000 sau 10.00000. Intr-adevar, prescalerul cu numarator in inel din E 0204 merge foarte bine. Link spre comentariu
GeoMar Postat Iunie 24, 2012 Partajează Postat Iunie 24, 2012 ... s-ar putea sa merite modificarea, mai ales daca ar fi si un pcb gata proiectat. ... Am incercat o desenare a cablajului cu modificarile lui @iora incluse.Mai este "de lucru" la el, deocamdata este sub forma "bruta". Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 27, 2017 Autor Partajează Postat Mai 27, 2017 Ati mai continuat cu acest pcb? Link spre comentariu
GeoMar Postat Mai 27, 2017 Partajează Postat Mai 27, 2017 Ati mai continuat cu acest pcb? Din pacate nu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum