Marele Savant Postat Octombrie 16, 2011 Partajează Postat Octombrie 16, 2011 Salutari ! pentru cei interesati, un frecventmetru cu microcontroler care masoara pina la 1Ghz. Aparatul are 2 intrari, una de nivel mic si una TTL pina la 50 mhz si o a treia pentru intervalul 50-1000 Mhz unde este folosit un divizor de tip U893. Fata de alte scheme are avantajul unui cablaj care include partea de numarare-afisare, prescaler si partea de alimentare pe o singura placa. De asemenea este rezolvata elegant hard+soft comutarea intrarilor la partea de masura. Mie mi-a iesit cam ca in poza, unde lipsesc releul pentru comutarea semnalului ttl, puntea redresoare si conectorul pentru alimentarea cu ca. schema cu toate informatiile necesare poate fi gasita aici: http://www.sprut.de/electronic/pic/proj ... ni_628.htm Succes, Emil Link spre comentariu
cristi71 Postat Octombrie 16, 2011 Partajează Postat Octombrie 16, 2011 frumoasa realizare, felicitari!! Link spre comentariu
petreelectronic Postat Octombrie 16, 2011 Partajează Postat Octombrie 16, 2011 Ce vremuri dom'le? Prin '93 am avut nevoie de vre-o 30 CDB-uri care consumau cat un vapor, niste cablaje sofisticate dubluplacate si de multa munca pentru a realiza un astfel de aparat cu performante mult inferioare.Felicitari pentru realizare si din partea mea. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 17, 2011 Partajează Postat Octombrie 17, 2011 Salutari ! pentru cei interesati, un frecventmetru cu microcontroler care masoara pina la 1Ghz. Aparatul are 2 intrari, una de nivel mic si una TTL pina la 50 mhz si o a treia pentru intervalul 50-1000 Mhz unde este folosit un divizor de tip U893. Fata de alte scheme are avantajul unui cablaj care include partea de numarare-afisare, prescaler si partea de alimentare pe o singura placa. De asemenea este rezolvata elegant hard+soft comutarea intrarilor la partea de masura. Mie mi-a iesit cam ca in poza, unde lipsesc releul pentru comutarea semnalului ttl, puntea redresoare si conectorul pentru alimentarea cu ca.schema cu toate informatiile necesare poate fi gasita aici: http://www.sprut.de/electronic/pic/proj ... ni_628.htm Succes, EmilFelicitari, pentru realizare.Am construit acum ceva timp un frecventmetru din aceeasi sursa la care am adaugat un prescaler cu LMX2430. viewtopic.php?f=217&t=26028Pe parcursul utilizarii, am constatat ca frecventmetrul cu pricina poate masura, direct, aproximativ 100MHz dsca nivelul de semnal este peste 0dBm. Etajul de intrarea a fost realizat cu MAX 9011 (comparator de viteza - 200MHz).Un sfat as vrea sa va dau: pentru o buna acuratete a masuratorii, condensatorul de pe pinul 16 al PIC ar trebui inlocuit cu un trimer in paralel cu un condensator fix (insumate sa fie aprox.33pF) pentru o buna etalonare. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 17, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2011 Buna ziua si multam pentru sfat, dar in foto se vede un trimer prin apropierea cuartului care exact asta face. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 17, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2011 Salutari! Ca tot a venit vorba de buna acuratete a masurarii, solutia de fapt consta in folosirea unui oscilator extern de buna calitate. Folosind un oscilator extern termocompensat, am obtinut rezultatul din foto la masurarea unui semnal generat de un aparat de laborator verificat metrologic. Chestia este ca a trebuit sa-i asezonez si un radiator adecvat pentru a putea suporta consumul termostatului. Cu cristale low cost nu se pot obtine rezultate prea grozave avind in vedere comportarea acestora cu temperatura si stabilitatea pe timp mediu-lung. Link spre comentariu
Stefan Postat Octombrie 17, 2011 Partajează Postat Octombrie 17, 2011 si daca repui quartul + condensatorele cam ce eroare are ? la f=10.000.000 Hz poti masura cateva oscilatoare integrate precum acesta ? http://www.ecmelectronics.co.uk/pdf/sg615.PDF (nu identic) stiu ca pun cam multe intrebari dar sunt curios din fire la acesta http://electronicstefan.wordpress.com/2 ... a-freq-01/ doresc sa adaug U893 dar nu am aparatura de laborator si nici o referinta de masura. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 18, 2011 Partajează Postat Octombrie 18, 2011 si daca repui quartul + condensatorele cam ce eroare are ? la f=10.000.000 Hzpoti masura cateva oscilatoare integrate precum acesta ? http://www.ecmelectronics.co.uk/pdf/sg615.PDF (nu identic)stiu ca pun cam multe intrebari dar sunt curios din fire la acesta http://electronicstefan.wordpress.com/2 ... a-freq-01/ doresc sa adaug U893 dar nu am aparatura de laborator si nici o referinta de masura.In primul rand trebuie sa va alegeti factorul de divizare si sa modificati in mod adecvat softul. Daca versiunea de baza este bine calibrata (asta se poate face in regim de amator folosind un oscilator ca cel din foaia de catalog prezentata de dvs.) atunci nu ar trebui sa apara erori de masura mai mari decat cele initiale. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 18, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2011 si daca repui quartul + condensatorele cam ce eroare are ? la f=10.000.000 Hzpoti masura cateva oscilatoare integrate precum acesta ? http://www.ecmelectronics.co.uk/pdf/sg615.PDF (nu identic)stiu ca pun cam multe intrebari dar sunt curios din fire la acesta http://electronicstefan.wordpress.com/2 ... a-freq-01/ doresc sa adaug U893 dar nu am aparatura de laborator si nici o referinta de masura. Nu e vorba de eroare, eroarea se poate corecta din trimer este vorba de stabilitatea oscilatorului. Frecventa acestuia va varia usor cu temperatura atit din cauza rezonatorului cit si a condensatoarelor. Am o presimtire ca este vorba si de calitatea rezonatoarelor, nu degeaba unul este 10 centi iar altul 20 de usd. E adevarat ca nu ne trebuie o precizie nemaipomenita pentru aplicatiile noastre casnice, dar e vorba de un aparat de masura pina la urma si daca se poate de ce sa nu-l facem cit mai precis ? Pina acuma n-am intilnit oscilatoare monolitice din categoria low cost care sa aiba exact frecventa inscriptionata pe ele. Probabil ca in aplicatiile pentru care sint construite conteaza mai mult pretul nu precizia sau stabilitatea frecventel. Sigur ca nu am masurat toate oscilatoarele care mi-au trecut prin mina, dar asta este impresia generala. Apropo, am cumparat recent niste cristale rusesti de 1Mhz, in capsula metalica format mare de calitate militara si am constatat ca sint exact de 1Mhz si nici prin incalzire, nici prin modificarea condensatorilor din oscilator frecventa nu se modifica semnificativ, nu mai mult citiva Hz. In ce priveste intrebarea cu prescalerul, nu stiu ce raspuns asteptati de la mine, acestea sigur functioneaza corect, nu-mi ramine decit sa va urez succes.Emil Link spre comentariu
Stefan Postat Octombrie 18, 2011 Partajează Postat Octombrie 18, 2011 problema mea nu era prescalerul ci precizia oscilatoarelor integrate, nu stiu de ce am fost inteles asa.degeaba il fac eu sa arate fix 24.000.000 Hz daca valoare reala este alta si nu corespunde pe intreg domeniul de masurare.Doream sa stiu cat de mult ma "pacaleste" un oscilator monolitic si cat de precis este frecventmetrul prezentat de Marele Savant.Cand termin frecventmetrul poate reusesc sa fac cateva teste la facultate si atunci sigur ma lamuresc. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 20, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2011 Sincer, pina acuma nu am gasit oscilatoare monolitice din cele low cost care sa aiba exact frecventa inscriptionata pe ele, erorile fiind de la sute de Hz la citiva Khz. Nu am masurat desigur toate oscilatoarele pe care le-am folosit dar au fost suficiente ca sa trag aceasta concluzie. Si nu sint foarte exacte deoarece locul unde sint utilizate de obicei nu le cere asta. In schimb frecventa este mult mai stabila decit cea a unui rezonator conectat la un PIC. M-am referit numai la osc in capsula metalica, smd nu am folosit deloc pina acum. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 problema mea nu era prescalerul ci precizia oscilatoarelor integrate, nu stiu de ce am fost inteles asa.degeaba il fac eu sa arate fix 24.000.000 Hz daca valoare reala este alta si nu corespunde pe intreg domeniul de masurare.Doream sa stiu cat de mult ma "pacaleste" un oscilator monolitic si cat de precis este frecventmetrul prezentat de Marele Savant.Cand termin frecventmetrul poate reusesc sa fac cateva teste la facultate si atunci sigur ma lamuresc.Am o neclaritate:In acest topic vorbim de o realizare amatoriceasca sau un echipament de metrologie?Daca vorbim de prima situatie, atunci trebuie sa acceptam si sa incercam sa minimizam erorile induse de oscilatoare de referinta, intarzieri de propagare, de precizia (toleranta) componentelor folosite si de variatia valorilor lor cu temperatura, umiditate, neadaptare de impedante si, de ce nu, pozitia Lunii s.a.m.d..Daca in schimb tratam problema a doua atunci lucrurile se complica si trebuie sa adoptam masuri deosebite de compensare a tuturor elementelor perturbatoare mentionate mai sus (cu exceptia ultimului element cosmic).Poate ar trebui sa studiati putin manualele de service ale unor astfel de echipamente realizate de HP. Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 "Ce vremuri dom'le? Prin '93 am avut nevoie de vre-o 30 CDB-uri care consumau cat un vapor, niste cablaje sofisticate dubluplacate si de multa munca pentru a realiza un astfel de aparat cu performante mult inferioare." Asa este, nu mai spun ce greu era si masura pana la 300Mhz! Sa stii ca e bun si astazi.. Link spre comentariu
Stefan Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 nico_2010 este ca nu te puteai abtine ?nu crezi ca e normal sa stiu cat de mare e eroare unui oscilator monolitic ? cum pot afla abaterea unui astfel de oscilator atata timp cat nu am "HP"-uri ?te multumesti sa ai o eroare de 10% la un aparat diy chiar daca se poate si mai putin la aceleasi costuri ?nico_2010 astept raspunsurile tale si ceva solutii. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 26, 2011 Partajează Postat Octombrie 26, 2011 nico_2010 este ca nu te puteai abtine ?nu crezi ca e normal sa stiu cat de mare e eroare unui oscilator monolitic ? cum pot afla abaterea unui astfel de oscilator atata timp cat nu am "HP"-uri ?Binenteles ca este normal sa vrei sa cunosti eroarea unui oscilator monolitic si ca solutie iti recomand chiar sa cumperi mai multe tipuri de oscilatoare monolitice (cu reglaj in tensiune al frecventei -VCXO, controlate termic - TCXO sau termostatate - OCXO) carora sa le masori frecventa cu echipamentele de laborator de care dispui la facultate sau, daca ai relatii, la Biroul de Metrologie Legala din orasul tau.Cu privire la a doua afirmatie, repet ca pentru realizarea echipamentelor profesionale poti studia schemele existente in manualele de service ale frecventmetrelor HP, nu am spus ca trebuie sa si dispui de astfel de echipamente!!te multumesti sa ai o eroare de 10% la un aparat diy chiar daca se poate si mai putin la aceleasi costuri ?nico_2010 astept raspunsurile tale si ceva solutii.Daca ai obtinut o asemenea eroare (sau, mai bine, oroare) este clar ca ai folosit componente declasate sau quartz fabricat pe vapor intre China si Romania.Spun asta deoarece uzual stabilitatea de frecventa a oscilatoarelor monolitice este de circa 25-50 ppm care se traduce la o frecventa de 10 MHz printr-o eroare cuprinsa intre +/-250 si +/-500Hz. O astfel de eroare influenteaza un ciclu masina foarte putin, te las pe tine sa faci calculele, sunt elementare, insa nu uita sa apelezi la "worst case scenario" pentru a stabili eroarea totala.De asemenea, imbatranirea unor astfel de oscilatoare are ca efect o abatere de la frecventa declarata de 3-5ppm care, la aceeasi frecventa de mai sus se manifesta printr-o variatie de 3-5 Hz.In concluzie, de unde ai inregistrat tu o astfel de eroare de 10% si de ce te-ar deranja o eroare de masurare de cateva sute de hertzi la 10-20 sau 50 de megahertzi???Probabil ca abordand problema in aceasta maniera nici utilizarea unui oscilator cu rubidiu nu ti-ar satisface perfectionismul!!! (BTW stabilitatea frecventei cu temperatura este de circa 3x10-10) iar stabilitatea frecventei cu timpul este de 2x10-9/an).Cu stima Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum