Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Combo pentru chitara

Vizitator dan55gabi

Postări Recomandate

Pentru traful de Darclee merge schema cu PCL86 autodefazor + un 12AX7, se folosesc infasurarile de filament in serie.Altfel recomandarea mea e un traf toroidal corespunzator montat pe peretele lateral stg. jos.(vazut din spate)Spor la construit!

Scuze am gresit, traful de Darclee nu are 2 infasurari de 6,3V....eram cu gandul la cel de Traviata sau...altele :rade:
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

5

• carageae

4

• hpavictor

2

• mila

2

Top autori în acest subiect

Incercati aceasta schema,sunt NUMAI patru socluri inclusiv tubul redresor (EZ81),care nu este obligatoriu,dar efectul obtinut atunci cand este folosit este remarcabil pentru chitaristi. Schema este o compilatie facuta de mine cu ajutorul unui preamp de JCM800 putin modificat prin testari practice,iar finalul este EXCEPTIONAL cu acest uimitor tub dublu (GU17-dubla tetroda). Va mai ramane un soclu liber pentru a realiza orice alt efect pentru chitara.

Este incredibil de simpla si este un design superb , tine cont de multe , are smecherii ascunse vederii la un prim contact cu schema , chitaristii vor intelege instantaneu doar rezultatul acustic deosebit ! Felicitari pentru aceasta schema !!!!
Link spre comentariu

Incercati aceasta schema,sunt NUMAI patru socluri inclusiv tubul redresor (EZ81),care nu este obligatoriu,dar efectul obtinut atunci cand este folosit este remarcabil pentru chitaristi. Schema este o compilatie facuta de mine cu ajutorul unui preamp de JCM800 putin modificat prin testari practice,iar finalul este EXCEPTIONAL cu acest uimitor tub dublu (GU17-dubla tetroda). Va mai ramane un soclu liber pentru a realiza orice alt efect pentru chitara.

Domn' Lazaroiu!!! Dar tu,... nu ai treaba ??? Vezi ca te cautau cei de la Linia 2 pt PLC-ul de la termoformare. :rade: De data asta mai convins cu GU17 . Desi cred ca ar merita incercat si un QQE03/12 .
Link spre comentariu
Vizitator dan55gabi

Buna seara si bine v-am regasit!

Multumesc tuturor si in mod deosebit domnilor Lazaroiu si Viobio pentru schemele postate.

Intrucat problema trafo retea suscita discutii aprinse, vreau sa depasim aceasta etapa. Este in interesul meu. Am incropit un etaj final minimal cu 2xEL84 Tesla, recuperate si am alimentat montajul, pe rand, cu un trafo de "Enescu" si apoi cu cel de "Darclee". Etajul final are catozi comuni cu 130R, 470K in G1, G2 legate printr-o rezistenta de 1K. Rezultate:

1. Varianta "Enescu" - Ua=318V, Ug2=310V, Ia=76mA, Ig2=8mA, Ug1=-9,7V. Etajul functioneaza normal, fara anozi sau G2 inrosite. Dupa doua ore de functionare temperatura transformatorului s-a stabilizat in jur de 35grd. (este o apreciere, n-am avut aparat s-o masor). Tensiunea in gol pe traf =262V

2. Varianta "Darclee" - Ua=271V, Ug2=261V, Ia=65mA, Ig2=7,6mA, Ug1=-7,4V. Etajul functioneaza normal, fara anozi sau G2 inrosite. Dupa o ora si jumatate de functionare transformatorul era "rece", nu cred ca avea 20grd. Tensiunea in gol pe traf = 205V. Probele sau facut in gol, Vi=0.

Concluziile le trage fiecare cum vrea. Cine nu crede poate repeta experimentul sau este invitatul meu.

Avad traf de retea "valid", am trecut la etapa urmatoare, amplasarea condensatoarelor de filtraj. Cred ca am gasit solutia, lucru care ma face mai optimist in ceea ce priveste finalizarea acestui proiect. Pun cateva poze cu amlasarea filtrelor. Decuplarile din anozii triodelor din preamp se vor monta odata cu restul componentelor.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Din acest moment ma pot gandi mai relaxat la schema. Voi incerca sa alimentez filamentele in CC, sperand sa gasesc loc pentru filtru. Cat considerati ca ar trebui sa aiba minim condensatorul de filtraj filamente?

M-ar tenta un PP cu 6P14-EV, in jur de 10W cu ce traf am, cu schema d-lui Lazaroiu, mai putin tuburile finale. Nu pot aborda schema cu GU17 din motive de traf retea. In aceste conditii as putea pune un EF80 in interior pentru vibrato. Maine voi incerca un etaj final cu autodefazor. Punerea la punct a etajului se face, banuiesc, din rezistenta (semireglabilul) aferent G1 al tubului nr.2. Se urmareste ca tensiunea pe G1 sa aiba aceeasi valoare pe ambele tuburi? Daca am spus o prostie, scuze, e primul de acest fel!

Promit d-lui Lazaroiu ca voi aborda imediat si varianta cu GU17. Ma ocup sa achizitionez tuburile finale.

Etapa urmatoare va fi dupa alimentarea filamentelor, definitivare filtru si etajul final.

Link spre comentariu

Hm...minunile sunt rare...iar daca bine am inteles s-a testat functionarea in gol, lucru total nerelevant, la PP creste consumul anodic in functie de semnal...Ar fi interesant cum se comporta in aceleasi conditii cu un semnal sinus la intrare si o rezistenta pasiva in sarcina...e pacat de urechi si de difuzor...Eu am testat cu un montaj in clasa A SE si dupa scurt timp a inceput sa miroase a izolatie incinsa...consumul anodic total era in jur de 105mA...asta pentru ambele etaje...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Multumesc tuturor si in mod deosebit domnilor Lazaroiu si Viobio pentru schemele postate.

Intrucat problema trafo retea suscita discutii aprinse, vreau sa depasim aceasta etapa. Este in interesul meu. Am incropit un etaj final minimal cu 2xEL84 Tesla, recuperate si am alimentat montajul, pe rand, cu un trafo de "Enescu" si apoi cu cel de "Darclee". Etajul final are catozi comuni cu 130R, 470K in G1, G2 legate printr-o rezistenta de 1K. Rezultate:

1. Varianta "Enescu" - Ua=318V, Ug2=310V, Ia=76mA, Ig2=8mA, Ug1=-9,7V. Etajul functioneaza normal, fara anozi sau G2 inrosite. Dupa doua ore de functionare temperatura transformatorului s-a stabilizat in jur de 35grd. (este o apreciere, n-am avut aparat s-o masor). Tensiunea in gol pe traf =262V

2. Varianta "Darclee" - Ua=271V, Ug2=261V, Ia=65mA, Ig2=7,6mA, Ug1=-7,4V. Etajul functioneaza normal, fara anozi sau G2 inrosite. Dupa o ora si jumatate de functionare transformatorul era "rece", nu cred ca avea 20grd. Tensiunea in gol pe traf = 205V. Probele sau facut in gol, Vi=0.

Concluziile le trage fiecare cum vrea. Cine nu crede poate repeta experimentul sau este invitatul meu.

Avad traf de retea "valid", am trecut la etapa urmatoare, amplasarea condensatoarelor de filtraj. Cred ca am gasit solutia, lucru care ma face mai optimist in ceea ce priveste finalizarea acestui proiect. Pun cateva poze cu amlasarea filtrelor. Decuplarile din anozii triodelor din preamp se vor monta odata cu restul componentelor.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Din acest moment ma pot gandi mai relaxat la schema. Voi incerca sa alimentez filamentele in CC, sperand sa gasesc loc pentru filtru. Cat considerati ca ar trebui sa aiba minim condensatorul de filtraj filamente?

M-ar tenta un PP cu 6P14-EV, in jur de 10W cu ce traf am, cu schema d-lui Lazaroiu, mai putin tuburile finale. Nu pot aborda schema cu GU17 din motive de traf retea. In aceste conditii as putea pune un EF80 in interior pentru vibrato. Maine voi incerca un etaj final cu autodefazor. Punerea la punct a etajului se face, banuiesc, din rezistenta (semireglabilul) aferent G1 al tubului nr.2. Se urmareste ca tensiunea pe G1 sa aiba aceeasi valoare pe ambele tuburi? Daca am spus o prostie, scuze, e primul de acest fel!

Promit d-lui Lazaroiu ca voi aborda imediat si varianta cu GU17. Ma ocup sa achizitionez tuburile finale.

Etapa urmatoare va fi dupa alimentarea filamentelor, definitivare filtru si etajul final.

pentru zgomot si humm cit mai redus redresati filamentele doar la tuburile din preu sau macar la primul tub,punte cit mai babana sa nu se incalzeasca si minim 10000microF /16V

o observatie

potentiometrii de gain,bass,master volume trebuie sa fie LOGARITMICI adica sa aibe litera A pe ei,cei montati de dv sunt cu variatie lineara,nu o sa puteti face acele reglaje,gainul si volumul vor creste imediat cum deschideti potentiometrul,nu veti avea plaja de reglaj

cu ambele tafuri de alimentare ,anodica va scadea la 210...230v in sarcina !! veti vedea,renuntati la acele trafuri de alimentare

comandati la PETRA IASI http://www.petra-toroid.ro/ un traf toroidal ,le comunicati sa-l bobineze pe tor inalt ,costa cam 70lei,eu lucrez cu ei de foarte mult timp,nici nu ma mai gindesc sa folosesc trafuri cu tole E/I

in secundar sa aveti 260..270v/0,2A pentru anodica

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator viobio

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

pentru zgomot si humm cit mai redus redresati filamentele doar la tuburile din preu sau macar la primul tub,punte cit mai babana sa nu se incalzeasca si minim 10000microF /16V

o observatie

potentiometrii de gain,bass,master volume trebuie sa fie LOGARITMICI adica sa aibe litera A pe ei,cei montati de dv sunt cu variatie lineara,nu o sa puteti face acele reglaje,gainul si volumul vor creste imediat cum deschideti potentiometrul,nu veti avea plaja de reglaj

cu ambele tafuri de alimentare ,anodica va scadea la 210...230v in sarcina !! veti vedea,renuntati la acele trafuri de alimentare

comandati la PETRA IASI http://www.petra-toroid.ro/ un traf toroidal ,le comunicati sa-l bobineze pe tor inalt ,costa cam 70lei,eu lucrez cu ei de foarte mult timp,nici nu ma mai gindesc sa folosesc trafuri cu tole E/I

in secundar sa aveti 260..270v/0,2A pentru anodica

in ce stqadiu se afla constructia?? sunt foarte curios
Link spre comentariu
Vizitator dan55gabi

Buna dimineata si bine v-am regasit!

Scuze de intarziere dar niste lucrari la casa mi-au blocat atelierul (l-am facut depozit) si nici timp n-am avut din aceasa pricina. Ieri si alaltaieri am reusit sa lucrez ceva in casa. Lucrarea nu este o urgenta, nepotul s-ar putea sa nu vina de Craciun. Sunt insa foarte curios ce va iesi.

Pun cateva poze si apoi vin cu detalii:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Dupa cum se vede, am redresat tensiunea pentru filamentele din preamp cu o punte de 10A si doua condensatoare de 4700uF. Am montat potentiometrii si mufele pe cate o bucata de cablaj de test din mai multe motive. Unul ar fi ca aceste componente sunt de cablaj si legaturile ar fi fost cam nesigure. Alt motiv ar fi ca pe aceste bucatele de cablaj am mai pus ceva componente pentru a face loc pe regleta. Am avut in vedere observatia d-lui Viobio legat de potentiometri. Stiam acest lucru, la momentul cand le-am pus era doar sa am de ce agata butoanele. Atunci nici nu stiam ce schema voi aborda.

Se vede ca am luat "incaltatorul" si m-am agatat cu componentele pe unde am putut. Am pus condensatorii de decuplare a anodicei din preamp pe partea inferioara a regletei. Am combinat lucrul pe pinii soclurilor cu regleta, avand in vedere sa pun componentele din catozi pe regleta, in eventualitatea unor modificari, reglaje.... Pot sa va spun ca acest proiect mi-a solicitat foarte mult imaginatia (care nu prea este) pentru a face loc tuturor pieselor. Au fost lipituri pe care le-am facut in "orb". Se mai vede ca montajul este executat atipic, in sensul ca am plecat de la intrare spre final si nu invers, cum se lucreaza de regula. Asta pentru a face sa ramana cateva cose libere pentru vibrato. Montajul nu este gata, deci n-a fost pus in functiune. Ma voi stradui sa-l finalizez cat pot de repede si apoi sa-l pun la punct impreuna cu domniile voastre.

Astept cu interes observatiile si corectiile dvs. Voi incerca sa pun si schema , pe bucati, asa cum am si realizat-o.

P.S. Imi cer scuze pentru estetica realizarii dar n-am putut mai bine. La fiecare lipitura am rotit montajul pentru a evita atingerea letconului de izolatia firelor sau componentelor.

Cu multa stima, Dan

Link spre comentariu
Vizitator dan55gabi

Asa cum am promis, incep sa pun si schemele, pe masura ce le definitivez. Incep cu alimentatorul. Am sa le pun initial facute de mana, iar cand vor fi gata si voi avea ceva timp le voi face pe calculator.

Posted Image

Astept pareri si idei pentru imbunatatire.

Cu stima, Dan

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator dan55gabi

Am finalizat montajul si pot spune ca este o surpriza placuta. Cleanul este neasteptat de "limpede" pentru mine care n-am mai abordat schema cu autodefazor. OD-ul este si el Ok.

Am optat pentru un trafo iesire de "modern" din motive de gabarit. Am probat si unul de "Concert", fara sa observ diferente majore. Intrucat subiectul s-a cam "racit", nu voi mai detalia alte aspecte. Stau la dispozitie cu orice detaliu si informatie pentru cei interesati.

In concluzie, se poate! Din punctul meu de vedere, singura problema este difuzorul. Desi l-am schimbat pe cel original, tot nu suna foarte bine. Am probat ampul cu un "Fender" de 12" si este altceva. Cred ca nici pretentiile nu pot fi foarte mari la asemenea dimensiuni.

Pun si cateva poze:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

O seara buna si sper sa revin cu ceva mai interesant.

Dan

Link spre comentariu

Va felicit pentru realizare!!!.....,ambitie multa tenacitate dar si rabdare,imi place ce a iesit si daca sunetul este pe masura asteptarilor dv. inseamna ca totul este perfect. V-as recomanda un difuzor cu SPL mare,este pacat sa nu folositi tot ce poate un amp cu tuburi ,mai ales pentru o chitara. Si pana la urma,ce schema ati folosit??...eu nu o vad aici?!

Link spre comentariu
Vizitator dan55gabi

Buna seara si bine v-am regasit!Multumesc d-lor Lazaroiu si Viobio pentru aprecieri, mai ales ca vin de la doi "grei" in materie de tuburi, in general si a amplificatoarelor de chitara, in special. Cred ca aceste aprecieri sunt putin exagerate, poate de incurajare....Legat de difuzor, nu SPL-ul este problema. Acesta este de 93, oarecum bunisor, face destula galagie. Problema este ca sunetul este cam "sec", metalic. As fi preferat un sunet mai "plin".Poate si din cauza ca este un fullrange ce duce pana la 20KHz. Producatorul il recomanda si pentru utilizare ca monitor de chitara. Nu ma pricep bine la difuzoare. Luati toate aceste aspecte ca fiind pur subiective. Pana la urma, sunetul este cel putin decent. D-l Lazaroiu are dreptate, nu am spus nimic de schema. Etajul final este cel din schema postata de dl. Viobio, cu micile modificari pentru EL84 (rezistenta din catozi 130 si cea din G1 tub conducator 470K) Schema preamplificatorului este cea din amp-ul d-lui Lazaroiu cu final GU17.Inca odata le multumesc acestor domni pentru sprijin. Este foarte interesant la aceste amp-uri PP cu autodefazor este ca se pot transforma in SE doar prin scoaterea tubului final condus. Singura grija este sa nu se depaseaca puterea disipata pe anod.Voi posta schema realizata in curand. Sper sa o fac pe calculator. Am programul dar n-am lucrat cu el si trebuie sa invat.Cu multa stima, Dan

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări