Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Combo pentru chitara


Vizitator dan55gabi

Postări Recomandate

Vizitator dan55gabi

Un salut calduros tuturor!

 

Am promis unui nepot ca-i fac un combo pe lampi pentru chitara. El canta doar pentru placerea sa, fara trupa, fara spectacole. In aceste conditii, pretentiile nu sunt foarte mari. Pentru ca nepotul locuieste in Franta, conditia a fost sa fie cat mai mic, sa poata fi transportat usor.

Am cumparat un combo SH Ibanez GTA10, restul urmand sa fac cu ce am prin atelier. Problemele n-au intarziat sa apara! Difuzorul este o prostie si am comandat asa ceva:

C:\Documents and Settings\Owner\Desktop\Difuzor Visaton BG 17 8 OHM.mht

Luni sau marti sper sa ajunga. O alta problema majora este lipsa spatiului in general si pe sasiu ,in special. Pun cateva poze pentru edificare:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

IMG]http://i55.tinypic.com/2epq5wp.jpg[/img]

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Din cate se observa, trafo retea l-am montat incastrat, "in picioare" nu incapea din cauza difului. Se mai vede ca am lasat toate comenzile avute pe panoul frontal. Pe panoul din spate am montat trei potentiometre, doua comutatoare si un soclu pentru siguranta fuzibila. Am mai pus un ecran intre trafo retea si tuburile finale pentru protectia termica a transformatorului cat si ca ecran electromagnetic pentru tuburi.

Legat se schema, va spun ca inca nu m-am hotarat. Pana nu vine diful sa vad daca imi incape si a doua finala (cea din interior), nu ma pot hotari. Ideea initiala era sa fac un etaj final PP sau in linie cu doua tuburi 6p14 sau 6p1p, preamp cu trei triode, din care una repetor catodic, bineinteles si defazor pentru PP, un vibrato cu o trioda si un distors cu doua triode. Pentru ultimele doua, comenzile sunt pe panoul din spate. In configuratie PP nu prea ajung triodele si ar trebui sa introduc o bucla de RN.

Intrucat nu am mai lucrat in spatii atat de mici (inca nu stiu unde sa pun condensatorii de filtraj), ma intereseaza parerile voastre legate de orice detaliu.

Cu stima, Dan

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • THOMAS

    5

  • carageae

    4

  • hpavictor

    2

  • mila

    2

Top autori în acest subiect

Pana intra @viobio care-i "mester faur" in domeniu ma anunt si eu interesat, am un combo Yamaha care arata identic (pana si mufele si pozitia potentiometrelor, se pare ca au fost facute pe aceeasi matrita...) care din motive de final TDA2030 va fi pe lampi. Eu ma gandeam insa la ceva mai simplu, gen SE cu EL84 si nu ma intereseaza decat o varianta clean, e drept ca eu vreau sa-l fac pentru o chitara acustica...O solutie pentru reducerea etajelor de amplificare ar fi folosirea de triode-pentode gen ECL82...86 sau chiar PCF80-82.Pentru economia de spatiu as recomanda un traf toroidal extra-plat plasat pe un perete lateral - exista optiunea asta la Petra...dar parerea mea e ca vibrato e un pic prea pretentios pentru un combo de dimensiuni asa de mici...cred ca e ok numai cu distors si corector pe lampi, vibrato se poate face si cu semiconductoare daca se doreste neaparat...L.E.: Ma tem ca oricum traful ala de Darclee va fierbe in suc propriu la consumul unui etaj PP cu EL84...si asa merge destul de caldut...ce stiu sigur e ca un SE stereo cu 6P3 si doua lampite in preamp. dupa jumatate de ora fierbe...miroase a izolatie incinsa...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Salut traful de alimentare nu tine un PP cu EL84,o sa scada mult anodica si se incalzeste pina la distrugere traful de alimentaream facut si eu doua amplificatoare in doua combo asemanatoare,in cutii de Behringer 108 ,e spot extrm sa lucrezi acolo cauta pe aici viewtopic.php?f=28&t=47458 poze sa te inspiri ,daca mai sunt....cu doua triode nu obtii distors,obtii un clean/crunch depinde cit este de mare amplificareasfatul meu este sa face un 5w SE sau da faci un amplif de la o in alta carcasa

Link spre comentariu

Daca si @viobio spune asa eu zic sa ramai la un SE cu EL84...poate dai foc la casa cu traful ala...

Un punct de plecare ar putea fi asta:

www.ax84.com

Eu am folosit transformatoarele Hammond 125DSE la un SE stereo cu 6P3S si merg foarte bine, dar sunt totusi de chitara...

daca esti hotarat pot sa-ti pun la dispozitie unul, e in stare perfecta, intentionez sa fac si eu unul pentru chitara si sa fac si un upgrade la amplificatorul stereo existent...

viewtopic.php?f=28&t=94724

Discutam pe privat datele tranzactiei daca e cazul...

Link spre comentariu

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Poti incerca acest amplificator supercompact , cu mentiunea ca va trebui sa-i modifici secundarul pentru impedanta difuzorului folosit de tine , si evident corectorul de ton .

Va ramane liber un soclu , probabil ca merita sa incerci si acel vibrato.........si inca unul pentru un eventual etaj preamp-distors ( stiu ca este pentru chitara acustica , dar ....... )

Oricum putere audio vei avea mult mai multa decat la un amplificator SE cu EL84 .

Trebuie dimensionat trafo retea corespunzator consumului montajului .

Poate te ajuta colegii cu modificarea corectorului de ton si eventual etajele de preamplificare.........

Sensibilitatea ajunge , doza de chitara este comparabila ca nivel cu un microfon .

Link spre comentariu

Puteti folosi cu mare succes un final PP dar cu autodefazor,chiar este indicat pentru amplificatoarele de chitara stiut fiind faptul ca defazajul semnalului pentru PP nu este simetric,adica este tocmai ce ar trebui pentru un sunet de chitara.

Prin acest tip de schema castigti o lampa (ca spatiu),iar daca veti folosi ELL80 sau cu performante si mai bune un singur GU17 (o lampa ce se gaseste usor si nici nu-i scumpa,dar este foarte fiabila) in acest fel mai castigati spatiu pentru inca o lampa,deci veti reusi sa proiectati exact ce va doriti in ceea ce priveste optinuile dv si efectele dorite pentru un amp mini-combo de chitara.

Oricum un PP suna altfel in comparatie cu un SE in ceea ce priveste dinamica,parerea mea.

 

Sau daca vreti un SE,mai aruncati un ochi si aici:

http://giaime.altervista.org/EL84guitar.html

 

Traful de alimentare daca este de RR DARCLEE,intr-adevar nu va rezista,dar daca este de RR MODERN atunci este excelent,nu pot sa-mi dau seama de la ce RR este recuperat,dv.stiti mai bine.

Link spre comentariu
Vizitator neculea corneliu

D-l carageae dorea pt chitara acustica, dar in opinia mea nu se justifica utilizarea tuburilor pt acustica atata vreme cat cele mai apreciate combo-uri din domeniu sunt pe integrate si foarte ieftine, dinamica si nivelul semnalului oferite de traductoarele respective(dinamice ori condensator) fiind mai mici decat la chitara electrica. Din acelasi motiv si cu o singura exceptie, si aia hibrida, cele mai apreciate si scumpe(2000-4000 de dolari) preamplificatoare de microfon sunt pe tranzistoare si integrate.Pt chitara electrica ati primit deja cel mai compact si ieftin design posibil din partea d-lui victor(sa nu se supere ca-l perii tocmai eu), dar mai exista o posibilitate: sa achizitionati de pe ebay un peavey classic 20 care se gaseste foarte ieftin pe-afara si sa-i schimbati difuzorul pt ca originalul e un jaf. In aceeasi gama as recomanda vox ac15 care are si vibrato.Ambele sunt deosebite la toate capitolele. Am avut candva un amplificator cinematografic de 10w ceva mai putin zgarcit cu spatiul oferit pe care am combinat ambele configuratii comutabile beneficiind astfel de o plaja impresionanta de clean-drive dintr-un singur potentiometru specific peavey si in plus de acel clean deosebit de dinamic, deschis si adunat in acelasi timp specific vox.E drept ca finalele erau 6p3c nu el 84 si ma temeam ca lipsa reactiei negative a vox-ului va baga amplificarea in balarii pt ca 6p3c nu sunt laudate a fi la fel de stabile ca el84, ceea ce nu s-a intamplat.Va recomand sa clonati peavey-ul in partea de preamplificare si defazor, iar partea de final recomandata de victor.Il va multumi si pe baiat atunci cand va dori un drive mai puternic.In plus, puteti aplica mod-urile de la peavey classic 30 care este identic pe partea de clean(le gasiti cu google:peavey classic 30 mods).

Link spre comentariu

"....D-l carageae dorea pt chitara acustica, ..."da,dar initiatorul topicului nu vrea pentru chitara acustica ci pentru chitara electrica,iar ECL86 (PCL86)...,nu se poate compara cu sunetul unui EL84 sau al unui 6P3S.Problema cea mai "grea" a initiatorului topicului este cea a spatiului in carcasa d-lui. Scheme se pot gasi cu miile,dar pentru chitara sunetul de 6L6 (6P3S),EL84,EL34 este de neegalat.Ar putea realiza un amp. cu preamplificatoarele recomandate de si un final in calasa A SE cu un singur EL34,(Ex.AX84-EL34) cred ca ar avea loc acolo.....este doar o idee!!! Vibrato,reverb sau alte efecte,sau chiar bucla de loop se pot realiza si cu SS.P.S preamplificatoarele profesionale de microfon sunt si acum cu tuburi electronice si sunt cele mai scumpe.

Link spre comentariu
Vizitator dan55gabi

Bine v-am regasit!

Am intarziat cu interventia pentru ca am asteptat difuzorul. Din pacate, a doua finala nu incape. De proba am pus un 6p1p care este mai mica decat EL84. Ar incapea un 6n2p, dupa cum se vede din poze.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Sa pun finalele ca in ultima poza si sa folosesc dubla trioda din interior ca defazor si vibrato? Cu atatea compromisuri cred ca nu va iesi ceva ca lumea. Ma tem de zgomot (brum) care sa nu poata fi scos. Cand dl. VIOBIO a spus ca este sport extrem, am crezut ca glumeste. Nu stiu daca intereseaza toate detaliile, dar daca cineva doreste i le dau cu placere. Spun doar ca orice surub pus trebuieste gandit in ideea de a incapea, de a se poate monta sasiul in cutie.

Difuzorul care l-am cumparat nu este o minune, insa poate fi folosit. Oricum, nu recomand difuri de 6,5" pentru asa ceva.

In alta ordine de idei, multumesc celor care au raspuns solicitarii mele si mi-au dat diverse sfaturi, scheme, atentionari, etc. Cum mai toata lumea are rezerve legate de trafo retea, voi spune ca nu am alternativa. Am un trafo de "Modern" dar este pe tola E16 si nu incape. Mai am alte trafo, dar sunt pe E16 sau E20. Acesta a incaput la limita. Pare a fi un traf de Darclee4, pachet de 4,8cm. Am masurat sarma din filamente si este de 1,2mm. Anodica ar trebui sa fie cu 0,25mm, cam 125mA, teoretic. Voi alimenta un etaj final PP timp de o ora, sa vad cum se comporta. Mai am unul de "Enescu" , doua infasurari de anodica cu 0,18mm, cam tot acolo cu amperajul, dar nu cred ca duce filamentele. Am mai lucrat cu transformatoare din aparate de radio si s-au comportat binisor. In legatura cu utilizarea tuburilor din gama ECL sau ECF, nu se reduce numarul de etaje, s-ar castiga un soclu. Cu utilizarea tuburilor din gama PCL sau PCF ajung iar la trafo retea.......

Pentru distors eu am mai folosit urmatoarea schema:

Posted Image

Este adevarat ca nu prea grozava, dar pare un fel de FUZZ cu ceva sustain. Nu vreu sa uitam ca este o scula cu pretentii mici, daca va reusi sa se nasca.

Foarte interesante sfaturile d-lui LAZAROIU. Recunosc ca nu am aprofundat schema cu autodefazor. Daca deranjul nu-i prea mare, o schema pentru EL84 si/sau 6P1P.

Ideea cu GU17 ma incanta. N-am mai folosit aceasta lampa si voi incerca in viitorul apropiat. Acest combo este gandit, asa cum am spus-o initial, sa fie realizat cu ce se mai gaseste prin atelier. Deja am o abatere cu difuzorul.

Inca odata multumesc tuturor!

Urmatoarea etapa va fi amplasarea condensatorilor de filtraj

Cu stima, Dan

Link spre comentariu

Tocmai voiam sa spun si eu ca intr-o cutie asa de mica nu prea are rost sa pui totul pe sasiul de sus, nu e loc si nici stabilitate nu mai areacel combo daca are centrul de greutate asa de sus...Parerea mea e ca trebuie pus un traf mai serios, e pacat de munca de a face ceva, chiar daca va rezista acel traf de Darclee, in varianta de PP,fie si cu ECL86 nu va avea viata prea lunga...sau va fi un potential factor de incendiu...macar puneti o siguranta pe intrare si una pe anodica, pentru orice eventualitate...Recunosc ca si eu sunt tentat sa refolosesc lucruri bune si recuperate, dar nu dincolo de specificatiile lor initiale...Probleme vor fi nu de la filamente, ci de la anodica, in Darclee singurul tub cu consum cat de cat mare e finala EL84, degeaba sunt multe lampi in el, ca pe lampile de RF curentul anodic e foarte redus.Initial si eu calculasem ca un traf de Darclee duce un SE stereo daca duce EL84 si inca 5-6 lampi, nu mi-am imaginat ca e asa de mic consumul la restul lampilor...Daca bugetul nu permite traf nou toroidal, atunci cautati macar un traf recuperat din ceva aparat cu consum mai mare - asa cum a spus cineva aici, traful de radio modern...ala are PP cu EL84, sau un traf. de radio stereo SE...gen Capri Rossini sau altele. Nu stiu traful de Enescu, dar parca si ala e micut...

Link spre comentariu

Va salut , Sigurul transformator de radioreceptoare romanesti recomandat aici este cel de " Modern " sau sovietice ( " Riga -10 " , " Estonia " etc ) si in general numai cele care au finalul PP .

Link spre comentariu

Incercati aceasta schema,sunt NUMAI patru socluri inclusiv tubul redresor (EZ81),care nu este obligatoriu,dar efectul obtinut atunci cand este folosit este remarcabil pentru chitaristi. Schema este o compilatie facuta de mine cu ajutorul unui preamp de JCM800 putin modificat prin testari practice,iar finalul este EXCEPTIONAL cu acest uimitor tub dublu (GU17-dubla tetroda). Va mai ramane un soclu liber pentru a realiza orice alt efect pentru chitara.

Link spre comentariu

Pentru traful de Darclee merge schema cu PCL86 autodefazor + un 12AX7, se folosesc infasurarile de filament in serie.Altfel recomandarea mea e un traf toroidal corespunzator montat pe peretele lateral stg. jos.(vazut din spate)Spor la construit!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări