Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

condensator....

Vizitator smekerasul

Postări Recomandate

Spre deosebire de alte popoare, românii nu s-au hotărît nici pînă azi ce limbă vorbesc, cum se poate ea scrie, citi şi pronunţa. Mereu schimbăm schimbările, după cum se scoală stăpînirea ţării. :rade:

Şi eu folosesc din greşeală şi prost obicei cîteodată ambele termene, deşi este un substantiv neutru, ca multe neologisme:

un condensator - două condensatoare

un compensator - două compensatoare

un tractor - două tractoare... etc.

Apropos de asta, era un banc: cum e corect, două oo moo, sau doi oi moi? :rade:

Link spre comentariu

Sincer, si eu le spun "condensatoare" de cand eram mic. De cand cu internetul si cu usurinta cautarilor am vazut ca in dictionarele online e altfel. Incerc sa ma dezvat si sa folosesc "condensatori".

Daca tot am devenit curios, am cautat acum si in cateva dictionare tiparite:

DEX, 1996 - condensatori

DOOM, 2005 - condensatoare

Enciclopedic, 1993 - condensatori

Neologisme, 1978 - condensatori/condensatoare

Deci: cum ii zice?!? :nebunrau:

De maine scriu numai "capacitors" in engleza, si scap de indoieli. :rade:

Link spre comentariu

Observ ca sunt folosite ambele forme de plural pentru condensatorul electric, atat condensatoare cat si condensatori. Mi se pare mai normal sa fie genul neutru decat masculin. Nu stiu daca la masculin e gresit sau nu. Ce stiu sigur ca a fost gresit, a fost incercarea mea de a fi mai catolic decat Papa si de a urma orbeste o definitie dintr-un dictionar.

Pana acum nu am gasit o explicatie din care sa reiasa transant de ce ar fi condensatorul de genul masculin sau neutru. In concluzie voi reveni la condensatoare. Oricum le-ar spune, condensatoare sau condensatori, tot NU recomand site-ul http://www.condensatoare.ro, contine prea multe aiureli.

E aşa de greu de recunoscut un substantiv neutru?

De recunoscut e simplu cand stiu pluralul:

un, doi -> masculin

o, doua -> feminin

un, doua -> neutru

o, doi -> nu exista asa ceva

mai greu e de stabilit daca e neutru sau masculin atunci cand sunt sigur doar de forma substantivului la singular.

Cum se poate deduce pluralul si genul unui substantiv avand doar forma lui la singular?

Link spre comentariu

Avand in vedere ca vine din franceza :condensatór si este substantiv neutru cu pluralul condensatoáre , asa ramane.Problema este ca tampitii de francezi , care ne spun noua analfabeti ,folosesc termenul atat pentru schimbatorul de caldura cat si pentru C_ul nostru de toate ... zilele. :rade:

Link spre comentariu

Buna, sunt un incepator,am 15 ani si as vrea sa invat incetul cu incetul meseria de electronist.As vrea sa incep prin a invata despre condensatoare...toate informatiile imi sunt de folos: de ex: la ce se folosesc ele, cum sunt formate( partea teoretica o stiu:) ),diferite chestii legate de condensatoare.Astept cu nerabdare raspunsurile voastre... :freaza:

De unde am plecat si la ce am ... ajuns. :rade: O fi multumit copilu' de ... raspunsuri ? :nas:
Link spre comentariu

nu prea cred ! o fi zis ca poate invata cate, ceva despre condesatori si acu ati inceput sa il invatati limba romana :nebunrau: ! ar fi mai bine sa trecem la subiect! :ciuda:

pun niste link-uri , cu informatii untile despre condensator(sper sa nu fie prea multa informatie pe care sa nu o inteleaga!):

http://www.circuiteelectrice.ro/curent-continuu/condensatorul/condensatorul

http://ro.wikipedia.org/wiki/Condensator_electric

ps:primul pare mai util! :limb:

Link spre comentariu

Cum se poate deduce pluralul si genul unui substantiv avand doar forma lui la singular?

Pana la urma dictionarul este litera de lege, care ar trebui sa fie conform cu limba vorbita... Nasol e ca nu toate sunt de acord, mai ales dupa 1989.Substantivele care desemneaza obiecte sunt in general neutre, pentru ca nu au sex.Deci: doua tranzistoare, semiconductoare, tiristoare, conductoare, rezistoare, condensatoare, comutatoare, contactoare, contoare, acumulatoare, izolatoare, eclatoare, robinete, etc.Toate dictionarele sunt de acord, cu unele exceptii pentru tranzistoare, condensatoare si acumulatoare care sunt indicate uneori ca fiind masculine. http://dexonline.ro/definitie/condensator In legatura cu ambiguitatea cuvantului, eu zic ca problema nu e grava; condensare inseamna ingramadire sau aglomerare, fie a vaporilor in picaturi de lichid, fie a sarcinilor electrice pe armaturi, fie a unui discurs lung in fraze mai putine, fie a razelor de lumina intr-un punct (astuia dictionarele ii zic condensor). Intelesul este in functie de context.
Link spre comentariu

La condensator , fiind o acumulare a sarcinilor electrice pe armaturi , hai sa'i spunem ... acumulator sau baterie :rade: Asa se ajunge la ... baterie de condensatoare /acumulatoare. :nebunrau:Acu' , chiar l'am zapacit pe copil !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări