Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

L, C, ESR meter

Marele Savant

Postări Recomandate

Scuze pentru insistenta!Am parcurs mai atent lista de componente; m-am pricopsit cu niste nedumeriri:1) in afara de traducerea de kko cu kw in loc de kohm, sunt specificate puteri ciudate: 0,4 si 0,6W?2) tolerantele sunt de 1% cu exceptia rezistoarelor de 7,5k si 1 k, cerute cu 5%; dv ati utilizat rezistoare cu asemenea tolerante?3) condensatorii electrolitici sunt specificati cu tantal, cu exceptia celui de intrare pe alimentare; ceperformanta impune aceasta solutie? (tantalurile sunt mai rare, unele au probleme, si sunt ceva mai scumpe, dar nu aceasta ar fi cea mai mare problema)4) condensatorii de 1 nF sunt dati cu 2%, respectiv 0,5%; ar fi bine sa fie marcati asa sau se pot verifica si ajusta la punte? (am realizat candva niste valori mai speciale, gen 17,4 nF pentru niste filtre, din cate 2-3 condensatoare paralel)(ramane sa vad daca mai gasesc pe undeva punte!)Va multumesc anticipat pentru eventualele lamuriri!

Link spre comentariu

Revin, nu a raspuns nimeni, nici macar un "intrebarea asta e stupida"....Recitind a n-a oara, am dedus ca cei care au construit "agregatu' " nu s-au omorat cu rezistoare de 1%; condensatorii de 1nf (stiroflex) raman cei mai "pretentiosi", dar si pierderile in c=33nf si rezistenta serie a bobinei de 100uH (raportul XL/R=Q), care trebuie sa fie sub 0,8 ohm.Inca depind de un coleg pentru achizitia bobinei (daca aveam un L-metru mi-o construiam singur!) si pentru programat PIC-ul; si el vrea sa-si faca mai intai cablajul, pentru care se bazeaza pe contributia altui amic, care-i ocupat.... Curat lantul slabiciunilor, Caragiale moncher!Eu m-as baza pe un montaj unicat pe placa din-aia cu gaurele si legaturi cu sarma pe spate; mai uratica, insa pe undeva mai simpla si mai putin pretentioasa la gabaritul pieselor!Ramane finisajul frontal: display, borne, comutatoare, LED.Spor si sanatate!

Link spre comentariu

care e intrebarea? nu conteaza ce rezistoare pui atatat timp cat pe aparatul de masura arata valoare din schema.pana acum programai 200 de PICe si realizari L,C,ESR-metre in serie (sau paralel?). Spor la construit!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Intebarile sant numai pt cei care au facut montajul...probabil functionarea acestuia se bazeaza pe o lege necunoscuta inca si care se releveaza numai acelora.

Link spre comentariu

Intebarile sant numai pt cei care au facut montajul...probabil functionarea acestuia se bazeaza pe o lege necunoscuta inca si care se releveaza numai acelora.

Ca de obicei cite un "istetz"
Link spre comentariu

Iar din intrebarile mele:1. Puterile rezistoarelor de 0,4 si 0,6W sunt de luat in serios? Probabil ca nu prea.3. Asta-i mai importanta: Condensatorii de 10uF sunt prezentati ca tantaluri; care ar fi parametrul care impune aceasta varianta?4. Precizia condensatorilor de 1nF are cea mai semnificativa contributie la precizia acestui aparat?Multumesc.

Link spre comentariu

1. ce e cu miliV de pe C62. Fail si PASS unde se duc3.de pe colectorul lui Q pleaca CURSRC. Acesta intra in C6 si apoi merge la ADC Totodata merge si pe CX. E corect asa?

1. schema dată e făcută cu orcad... sau proteus, nu le folosesc pe nici unul, dar mulți useri îl folosesc frecvent, iar softurile respective se pot folosi și la simularea funcționării unui circuit, astfel încât poți conecta ”aparate de măsură virtuale” cam pe unde vrea mușchii tăi.francezul a considerat relevată tensiunea de pe C6, așa că a pus un milivotmetru pus în paralel.2. aș spune că nicăieri :)posibil să fi făcut modulul cu pic, și să fi făcut paste în proiectul respectiv... ori asta, ori a pus o schemă încă nefinalizată...3. picul controlează prin CHARGE comportarea celor 2 tranzistoare, Q1 și Q3, din al căror punct comun se formează CURSRC, semnal care se introduce în condensatorul de măsurat. totodată, CURSRC joacă și rolul de feedback, așa că tensiunea cu pricina e introdusă în ADC (acum e clar de ce a pus mv-ul ăla acolo: să aibă idee cam ce tensiune se introduce în ADC, ca să se scutească de neplăceri gen ”etaj ADC din pic ars” dacă încearcă montajul pe breadboard...)@blazeu, despre care schemă vorbești... că lama întreba de asta: http://kripton2035.free.fr/digital%20es ... -berd.html
Link spre comentariu

1. ce e cu miliV de pe C62. Fail si PASS unde se duc3.de pe colectorul lui Q pleaca CURSRC. Acesta intra in C6 si apoi merge la ADC Totodata merge si pe CX. E corect asa?

1. schema dată e făcută cu orcad... sau proteus, nu le folosesc pe nici unul, dar mulți useri îl folosesc frecvent, iar softurile respective se pot folosi și la simularea funcționării unui circuit, astfel încât poți conecta ”aparate de măsură virtuale” cam pe unde vrea mușchii tăi.francezul a considerat relevată tensiunea de pe C6, așa că a pus un milivotmetru pus în paralel.2. aș spune că nicăieri :)posibil să fi făcut modulul cu pic, și să fi făcut paste în proiectul respectiv... ori asta, ori a pus o schemă încă nefinalizată...3. picul controlează prin CHARGE comportarea celor 2 tranzistoare, Q1 și Q3, din al căror punct comun se formează CURSRC, semnal care se introduce în condensatorul de măsurat. totodată, CURSRC joacă și rolul de feedback, așa că tensiunea cu pricina e introdusă în ADC (acum e clar de ce a pus mv-ul ăla acolo: să aibă idee cam ce tensiune se introduce în ADC, ca să se scutească de neplăceri gen ”etaj ADC din pic ars” dacă încearcă montajul pe breadboard...)@blazeu, despre care schemă vorbești... că lama întreba de asta: http://kripton2035.free.fr/digital%20es ... -berd.html
1.Faza cu arsul de ADC:un 5v1 e suficient ca sa il protejeze sau caut pe google alta metoda?2.i-am trimis email la autor, sa vad daca raspunde
Link spre comentariu

Am facut si eu L-C-ESR metrul si din pacate nu-mi afiseaza decat un rand de patratele pe display. Nu este din contrast. Am verificat toate traseele, nu am scurtcircuite. Am observat ca pe quartz nu am nici un fel de oscilatie(pinii 2 si 3 ai picului). Am modificat si valorile condensatorilor de 22 pf si tot degeaba. Pe pinul 6 al picului am semnal dreptunghiular a carui frecventa variaza functie de pozitia comutatorului L-C. Softul folosit este cel livrat cu kit-ul de catree cel care a conceput schema. Poate fi de la programarea Pic-ului sau datorita faptului ca am pus electrolitici de 10uF in loc de tantal?Orice sugestie este binevenita si apreciata.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Condensatori cu tantal au caracteristici superioare dintre care:-stabilitate in timp;-merg mai bine si mai mult la caldura;-rezistenta de scurgere mare ;-lucreaza bine in frecventa.Care ar conta aici.

Link spre comentariu

OK. De acord. Dar pot avea condensatorii tantal o influenta asa mare incat sa nu functioneze montajul? Oricum ii voi schimba pe cei electrolitici cu tantal dar ma intrebam daca ei pot determina nefunctionarea motajului.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Posibil sa fie de la condici ,poate 'vede' ceva picul (o scilatie parazita care se suprapune cu frecventa de ceas?). Condensatori cu Al au un efect capacitiv mai pronuntat.Acesta se poate reduce prin folosirea unora low ESR dar in cazul de fata nu e indicata inlocuirea cu unii low ESR ci cu tantalai.Picul oscileaza si cand e dus ,atata mai face.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări