Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dezbateri pe scheme cu LS/ГУ(GU)/FU50

hpavictor

Postări Recomandate

Aceasta ar fi schema de testare a tubului GU50 dupa un PSF propus de Valderama (se regaseste in valorile notate cu rosu pe schema) si eu zic ca pentru o simulare ulterioara sa se ia doar etajul final, driverul va fi nevoit sa livreze tensiunea ceruta de acesta oricum in final

post-9277-139829342021_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 242
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

34

• THOMAS

24

• blue

23

• hpavictor

23

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In conditiile date tensiunea de atac g1 este exagerata blue , maximum necesar fiind de 50Vvv sau altfel spus 17,7Vef sinus ,daca pentru exemplarul dat gu50 cind negativarea ug1=-25V curentul anodic in repaos va fi ia0=100mA.

Link spre comentariu

Stiam ca stii ,dar sa nu generam confuzii.Si inca o chestiune circuitul de test dat in img. blue (de mai sus) negativare fixa admisa/valabila in test , in conditii de putere mare disipata la anod(aproape de disipatia maxim admisa) se recomanda negativare automata(servo-bias etc).

Link spre comentariu

Blue, eu as trece tensiunea de negativare prin secundarul transformatorului, as elimina 3 componente in acest fel. Stii cumva cam ce impedanda de iesire ai pe generator? Cred ca pina-n 200 de Ohmi un transformator de genul 600:5-10k ar putea duce si la eliminarea amplificatorului... ma intelegi, ca sa scada la maximum sursele de distorsiuni...

Link spre comentariu

Dupa determinarea parametrilor optimi ( PSF, Ra, ) oricum trebuie aleasa o negativare recomandata de Valderama, negativarea fixa este utila in acest caz doar pt o modificarea rapida a ei, de fapt toate sursele de c.c. si de semnal sint variabile intr-o plaja larga

Link spre comentariu

Blue, eu as trece tensiunea de negativare prin secundarul transformatorului, as elimina 3 componente in acest fel. Stii cumva cam ce impedanda de iesire ai pe generator? Cred ca pina-n 200 de Ohmi un transformator de genul 600:5-10k ar putea duce si la eliminarea amplificatorului... ma intelegi, ca sa scada la maximum sursele de distorsiuni...

Generatorul poate debita 3 volt pe 6 ohm sau 10 volt pe 50/600 ohm si fireste ca in situatia in care nu este nevoie de o valoare mai mare trec peste amplificator si transformatorul ridicator , oricum ponderea distorsiunilor dat de amplificatorul cu v-mos clasa A 7W/6 ohm este extrem de mica (amplificarea in tensiune este unitara), undeva la 0.05% iar transformatorul ridicator nefiind saturat nu prea distorsioneaza
Link spre comentariu

Din cate am observat GU-50 lucreaza mai bine cu Ra<=2.5 k, la un curent de repaus de 75-100-120 mA...!!!Am vazut o schema de la Jogis in care Ia=90 mA, Rk=500 Ohm, U=375 V, atacat cu EF80 cu sarcina 2K/8Ohm si 8 W...

Link spre comentariu

Din cate am observat GU-50 lucreaza mai bine cu Ra<=2.5 k, la un curent de repaus de 75-100-120 mA...!!!Am vazut o schema de la Jogis in care Ia=90 mA, Rk=500 Ohm, U=375 V, atacat cu EF80 cu sarcina 2K/8Ohm si 8 W...

Pai da pentru ia0=90mA si sarcina 2K ce sa fie 180mA virf la virf cel mult in clasaA-SE curentul efectiv modulat 63,63mA rezulta Pu=8,097W la anod mai avem si un randament..., hai 7W in sarcina la iesire .Observatia cu Ra<2K5 nu se poate intelege ,sau in ce consta mai bine ?Ra ia valoare functie de conditiile impuse.
Link spre comentariu

Inteleg ca dintr-o discutie tehnica s-a deviat la orgolii personale ceea ce ma intristeaza foarte mult, am crezut ca doar inginerii IT au asemenea deprinderi. Pacat.

Oricum, cred ca ar trbui sa pun punctul pe i in ceea ce priveste transformatoarele. Viobio foloseste Hammond ptr ca acesta are toate impedantele de iesire(4,8,16) ceea ce pentru un amplificator de instrument e foarte OK, obtii distorsiuni prin dezadaptarea cu sarcina. Daca vrei auditie de calitate la un pret rezonabil, cumperi EDCOR. Cine nu crede,:http://www.tubelab.com/Output_Transformers.htm

@Valderama- Atacarea asimetrica a etajului de putere determina distorsiuni, pe care unii chiar le cauta. Deasemenea distorsul de compresie al etajului de intrare, care modifica "slew rate" peste limita amplifului, generand semnal triunghiular in loc de sinus.

Eu nu am inteles acest amestec de opinii intre cei care fac amplificatoare de chitara si cei care vor sa asculte Bach sau Modern Talking. Ideea e ca un om vrea si el un amplificator si nu stie incotro sa o apuce, punct.

Acum vine @Viobio si spune ca el face SE cu KT120. Si la ce ajuta asta? Pentru cineva care acum se apuca, nu are de ales decat GU50 sau 6P3S( astea sunt foarte scumpe dupa parerea mea).

Va rog eu, lasati orgoliile si hai sa ajutam oamenii. "Sa ajutam" e un fel de a spune, eu sunt mai ..comunist, asaaa.

Link spre comentariu

Pai da pentru ia0=90mA si sarcina 2K ce sa fie 180mA virf la virf cel mult in clasaA-SE curentul efectiv modulat 63,63mA rezulta Pu=8,097W la anod mai avem si un randament..., hai 7W in sarcina la iesire .Observatia cu Ra<2K5 nu se poate intelege ,sau in ce consta mai bine ?Ra ia valoare functie de conditiile impuse.
M-am referit la optim, "in conditiile date" (ca sa citez un clasic in viata) adica U=350 V. Rotind dreapta Ra in jurul acestui punct (fix) din bias voi obtine distorsiuni minime la puterea maxima... oricum o valoare optima pentru Ra... asa m-am gandit...
Link spre comentariu

Daca tot ati citat un clasic in viata ,U=350 V nu mi se pare a defini un punct , stabiliti va rog si a doua coordonata(de curent) ca sa puteti avea un punct in planul dat(sa putem intelege) , punct in jurul caruia sa rotiti/rotim dreapta de sarcina ,uite il stabilesc eu in locul dumneavoastra Ua0=350V si ia0=100mA (am considerat ia0=100mA pentru ca precizati mai sus "75-100-120 mA...!!!" am zis asa in medie ,sau puteti stabili poftim trei puncte de coordonate Ua0=350V "la un curent de repaus de 75-100-120 mA...!!!" chiar si n-puncte de functionare se pare , dar nu pentru toti curenti o data ca atunci nu mai discutam de punct static de funcionare eventual incepem sa discutam de puncte...).

Iacătă 2k5-VERDE + n=4 albastru ,toate dreptele reprezentate sint paralele 2k5 !!! mai jos in img.,pot fi cite drepte doriti 2k5 pentru "U=350V".Toate dreptele paralele au acelasi unghi-alfa ,concluzia o trageti dumneavoastra(cite drepte pot trasa...).

Acum e bine ?!reprezentat,care din dreptele reprezentate o rotim ?! unghiul alfa se schimba in urma rotiri sau nu ?! ,asadar nu rotim ! ca sa mentinem 2k5 ! sau rotim ?.

Doriti o reprezentare mai "complexa" de atit ?(putem trece la o alta valoare pentru n).

post-18717-139829344227_thumb.jpg

Link spre comentariu

Hai , am mai pus o culoare violet 2k5(frumos 700/0,28=2k5) si ceva marcaje suplimentare pentru a defini mai bine/clar 2k5 verde.

A fost majorat n...,sau acum n+1 ,adica 6-drepte 4-albastre una-verde una violet ,evident toate 2k5.

Rotim de asa maniera >2k5 sau <2k5 ? care din culori ? pardon drepte(acum ca sint asa multe drepte 2k5 ma si fîstîcesc/intimidez...).

post-18717-139829344282_thumb.jpg

Link spre comentariu

Hai , am mai pus o culoare violet 2k5(frumos 700/0,28=2k5) si ceva marcaje suplimentare pentru a defini mai bine/clar 2k5 verde.

A fost majorat n...,sau acum n+1 ,adica 6-drepte 4-albastre una-verde una violet ,evident toate 2k5.

Rotim de asa maniera >2k5 sau <2k5 ? care din culori ? pardon drepte(acum ca sint asa multe drepte 2k5 ma si fîstîcesc/intimidez...).

Daca m-ai aveti vre-o culoare disponibila m-ai trasati si una pentru un 800V/320mA .
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări