zbodeoc Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 Adevarul este ca nici Watzii nu mai sint ce-au fost! Userul ggg se afla intr-o mare eroare cind vorbeste de distorsiuni (interesanta intrebare totusi, natura distorsiunilor...) de vreme ce sinusul pe ecranul osciloscopului este nelimitat si amplificatorul suna tare, clar si analitic.Cum am zis, Somn usor! Ca la unii se face noapte mai devreme; e vorba evident de-o problema de fus orar... Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 pe care tu ggg nu le ai , de aici ies tampenii si aberatii ca 18W GU50 cu 0,7% distorsiuniOk.Daca nu le am , atunci va rog sa explicati care este natura producerii fenomenului de distorsiune la un tub ??? Din ce cauza apar aceste distorsiuni ??? Pe scurt . Relatia dintre tensiunea de grila ( intrare ) si curentul sau tensiunea ( cum vrei ) de iesire nu respecta o lege perfect liniara in orice punct . Asta se observa din caracteristici , mai mult sau mai putin strambe sau echidistante . Asta inseamna ca tubul are amplificare putin diferita pentru alternanta pozitiva fata de cea negativa . Asta inseamna distorsiune. Relatiile matematice folosite la simulari sunt mai mult sau mai putin simplificari ale comportamentului real , de aici in anumite conditii pot fi diferente mari fata de realitate. Trebuie sa stii pana unde sa te increzi in simulari ... ori daca experienta practica lipseste ... Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 Pe scurt . Relatia dintre tensiunea de grila ( intrare ) si curentul sau tensiunea ( cum vrei ) de iesire nu respecta o lege perfect liniara . Asta se observa din caracteristici , mai mult sau mai putin strambe sau echidistante . Asta inseamna ca tubul are amplificare putin diferita pentru alternanta pozitiva fata de cea negativa . Asta inseamna distorsiuneEste foarte usor sa zic !!!Gresit!!!Nu vreau sa fiu nepoliticos dar tocmai ati ales un motiv de distorsiune care se datoreaza alegerii gresite a unui punct de functionare statica.Ati dat un exemplu de distorsiune de amplitudine si se mai pot da exemple si de distoriuni provenite din faza . Si NU se poate spune tensiunea sau curentul , pt ca una prezinta potential iar celalata reprezinta sarcini electrice.Una o implica pe cealalta . Ohm tocmai asta descoperit ca exista o relatie intre ele care le face interdependente . Deci nu poate fi sau .Intotdeauna este si Asa ca reformulez intrebarea : In conditiile in care tubul foloseste parametrii optimi de functionare , de ce natura sunt distorsiunile ? Preusupunem ca lampa functioneaza stabil si nu sunt probleme nici de amplitudine si nici de faza .De ce apar distorsiuni ??? Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 20, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 daca experienta practica lipseste ...Nu cred ca este cazul aici......... Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 ggg nu intelegi nimic , nu conteaza "parametrii optimi de functionare " , tubul amplifica oricum usor diferit in 2 puncte de pe caracteristica si asta e principala cauza de distorsiuni ... Depinde de tine intr-adevar sa alegi regiunea unde diferenta e cea mai mica pentru distorsiuni minime http://greygum.net/sbench/sbench102/po-dis.html Se observa clar neliniaritatea din desen si calcule Tubul sau tranzistorul cu caracteristici perfecte inca nu s-a inventat ... pentru ca e imposibil Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 tubul amplifica oricum usor diferit in 2 puncte de pe caracteristicaAm vrut sa fiu cuviincios . Si mie imi este foarte usor sa spun ca nu intelegeti absolut deloc despre cum functioneaza lampa . Probabil sititi sa o utilizati . Dar nu stiti cum functioneaza.Daca nu inteleg nimic atunci poate ne explicati cum amplifica usor diferit in doua puncte ? Ce inseamna diferit ? Legea lui Ohm numai este valabila si in acest caz ? Stiti ce reprezinta ecuatiile : x=E(G)+E(P) , y=( x /µ)**3/2/k(G1) pt oricare x > 0 Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 Hai sa ramanem la nivel de legea lui Ohm , ok ? Nu ma intreba de altceva daca nu intelegi Auzi domnule nu se respecta legea lui Ohm Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 Nu stiu cum sta treaba la lampi cand vine vorba de calculul THD, dar la tranzistori treaba sta cam asa: programul poate simula foarte bine THD-ul si sunt foarte multe exemple unde ce iese din simulare se "pupa" cu ce declara producatorii (ma refer la firmele consacrate si serioase) diferenta fiind foarte mica, dar daca cineva in regim DIY produce acelasi amplificator diferentele de THD masurate sunt mai mari din cauza faptului ca in special tranzistorii sunt clonati la greu. In lumea lampilor eu zic ca din start chiar lampi din acelasi lot au o dispersie mult mai mare a parametrilor deci este si mai greu sa se "pupe" o simulare in ceea ce priveste THD-ul cu realitatea si in plus marea problema ramane tot traful de iesire . Doua trafuri de iesire "presteaza" diferit chiar daca au acelasi Ra si sunt facute pentru lampa X (un Lundahl si un Hammond sa zicem). Eu zic ca simularea la lampi ar trebui sa se opreasca la THD si asta sa ramana a fi masurat practic, in rest simularea "isi face toti banii". blue a cerut date pentru a masura practic distorsiunile. Cum asta cere un pic de efort eu zic sa cadem de acord daca acceptam rezultatele experimentului facut de el sa nu munceasca omul degeaba. Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 Auzi domnule nu se respecta legea lui Ohm Pai eu intreb ca sunt Gica nepriceputeanu' . Si daca nu stiti sa explicati ce inseamna o variatie delta , inseamna ca radeti de propriul ego. Ciudat!!! Auto-mistocareala .Dar repet , stiti ce reprezinta ecuatiile :x=E(G)+E(P)/u ,y=x**3/2/k(G1) pt oricare x > 0 Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 Iti repet inca o data , in link era desenat dar se pare ca nu vrei sa pricepi , cu tensiunea de G1 aleasa la -5V de exemplu si curentul static anodic de 50mA... un semnal alternativ de 2Vef sa zicem , produce o variatie usor diferita de curent in functie de alternanta , sa zicem curentul ajunge la 75mA pentru alternanta pozitiva dar numai la 25,5mA pe cea negativa ( fata de 25mA intr-o lume perfecta ) . Liniile caracteristicilor iti arata imediat de ce ... sunt putin strambe sau neechidistante depinde pe ce grafic privesti . La fel si ecuatiile , nu sunt liniare .Asta e mecanismul prin care apar distorsiunile atat la lampi cat si la tranzistoare si e imposibil de evitat Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 Caracteristicile de care pomeniti sunt rezultate din acest mic sistem de doua ecuatii si in mod special din acel coeficient de 1.5x=E(G)+E(P)/u ,y=x**3/2/k(G1) pt oricare x > 0Daca nu doriti sa explicati(observati ca sunt politicos) ce reprezinta ecuatiile de mai sus, nu are rost sa lungim circul. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 Nu doresc sa mai discut cu tine ... e pierdere de timp Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 Hai sa revenim pe drumul drept,se pare ca eu port intreaga vina pentru aceste dispute absolut STERILE. De data asta PROMIT IN MODUL SOLEMN ca nu mai postez absolut nimic, bag seama ca atunci cand am avut "dreptul la cuvant" si am expus un subiect interesant in fata auditorilor cineva din sala "mananca seminte"..... Pana la urma meciul nu este nici drept nici foarte corect si anume; eu vreau sa "joc sah" iar partenerul joaca cu mine "table",ce vreau sa spun??? ...cred ca cel mai corect ar fi fost sa ne batem cu "aceleasi arme".Am vorbit de simulare,inseamna ca tot la simulare ar fi trebuit sa mi se raspunda; sa se vina cu modele bune sau mai bune ale tuburilor,sa se vina cu diverse configuratii ale schemelor propuse de mine.... Iar de practica as ruga sa fim ceva mai prudenti,mai atenti sau poate politicosi,cred ca practica nu-mi lipseste chiar daca ma repet ,va spun ca am construit foarte multe amplificatoare (fara ajutorul unei simulari virtuale),am avut si un atelier de depanare radio-TV timp 12 ani unde singur am depanat cateva mii de televizoare in anii '90....2001 cand se aduceau din Germania aceste produse,daci m-am ars la propiu cu letconul (pistolul de lipit) si m-am curentat de sute de ori asa ca sa simt ce este "meseria". As propune ceva,daca sunteti de acord; cred ca are ceva montaje realizate,nu conteaza cu ce tuburi,asa ca daca d-lui doreste poate face probe practice,sa contabilizeze rezultatele sa-mi trimita schema si ce materiale a folosit,inclusiv datele trafului de iesire,eu voi face o simulare si vom compara rezultatele,ce ziceti ,e bine??? Cu asta eu inchei participarea la acest topic si-mi cer scuze!P.S sa fim clari,cred ca vorbim despre SE cu GU15 cu 2,6% THD,care are configuratia schemei cu NFB si KRPAF,sa nu amestecam lucrurile cu GU 50 SE cu THD 0,7% cu etaj de atac AIKIDO. Repet; montajul cu GU15 are o reactie negativa(NFB) si o reactie de tip KRPAF, nu pozitiva total...nu vad de ce deranjeaza asta?!?! Link spre comentariu
300B SE Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 Domnilor regret ca sau cam incins unele persoane in legeatura cu acest topic. Ideea era sa invatam ceva si sa fim civilizati! Eu, voi construi amandoua amplificatoarele SE cu GU50 si SE cu GU15. Pana vor fi terminate voi avea acces si la un osciloscop si am sa postez pe forum rezultatele! Desigur ca transformatoarele vor fi construite de dl Lazaroiu! Desigur ca ma voi consulta cu dansul pe parcurs (daca imi va permite?). Consider ca in final trebuie sa apreciem efortul depus de dl Lazaroiu si daca ceva nu merge bine sa venim cu propuneri constructive pozitive! Cineva pe acest forum spunea: "Un amplificator este un instrument muzical".(tind sa impartasesc acesta opinie si chiar imi place!) Cu un instrument muzical se incearca sa se faca arta si performatza, de obicei. Celor care nu le convin aceste amplificatoare construite pe genunchi au varianta de a cumpara unul de top gata facut. Pentru mine este important ca invat si fac ceva ce imi place si mi-am dorit sa fac de mult. Ca aceste amplificatoare vor suna bine sau mai putin bine - e mai putin relevant. Important e sa le construiesc! Link spre comentariu
blue Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 Revin cu oferta de a testa GU50 in conditii cit de cit decente dar as prefera fara "zgomote" si retineti ca am testat acest tub sub hiperbola de disipatie (rezonabil) si pt THD sub 1% am dat valorile obtinute, daca nu sint considerate credibile ,asta este...Dintre tuburile accesibile pt a obtine SE 10w trioda m-am oprit la GU50 si PL519, prima se apropie de aceasta valoare si a doua o depaseste lejer prezentind si avantajul Ra-ului scazut (nu ma obosesc sa argumentez de ce) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum